Őszig nem lesz múzeumi élet?

Publikálás dátuma
2020.05.21. 09:00
A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum a járványügyi és távolságtartási előírások betartásával a hét végétől látogatható
Fotó: Jászai Csaba / MTI
Bár a kulturális államtitkárság tájékoztató levele előrevetíti a közgyűjtemények újranyitását, erre vonatkozó kormányrendelet egyelőre még nincs.
A múzeumi vezetők hétfőn félreérthető levelet kaptak az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális államtitkárságától. Mint a dokumentumban áll: a járványügyi helyzettel kapcsolatos korlátozó intézkedések enyhítésével lehetővé válik a muzeális intézmények működésének fokozatos újraindítása, beleértve a látogatók újbóli fogadását. Ezért az államtitkárság javasolta: a belépésnél fertőtlenítőszert helyezzenek ki a látogatók részére, a belépést kössék a kötelező maszkviseléshez, de nem szükséges a múzeumoknak maszkokat beszerezniük – azaz minden látogató hozzon magával. A pénztáros munkatársak védelme érdekében ajánlott, de nem kötelező plexiüveggel elválasztani a pénztár terét a közönségtől, valamint lehetővé tenni a bankkártyás terminálon keresztül való fizetést. Erősen ajánlott a látogatók számának korlátozása, a 1,5 méteres védőtávolság betartásával. Az intézmények belső terében egyidejűleg „legfeljebb 15 fő tartózkodjon négyzetméterenként”. (Feltehetően ez elírás, és 15 négyzetméterenként kívánt javasolni egy főt. Másik lehetőség: a cirkuszművészet múzeumi meghonosítását célozta meg az államtitkárság, és embertorony-építéshez köti a múzeumlátogatásokat.) „A szabadtéri kiállítások létszámkorlát nélkül megnyithatnak, de a kormány döntése értelmében augusztus 15-ig nem lehet nagyrendezvényeket tartani. Emellett csoportos programokat, például múzeumpedagógiai foglalkozásokat, csoportos tárlatvezetéseket sem lehet még szervezni. Jelenleg még nem lehet tudni, hogy gyermektáborokat lehet-e tartani június 15-e után” – olvasható az államtitkárság levelében, ami nem tér ki arra, hogy a biztonsági intézkedésekkel járó esetleges többletköltségekhez, illetve a múzeumok kieső bevételeihez bármennyivel is hozzájárulna a kormány. (A múzeumok finanszírozásának kötelező része egy meghatározott nagyságrendű bevétel.) A Népszava információi szerint a kormány ráadásul elvonásokat tervez a múzeumi szférában, a közalkalmazotti jogviszony felszámolása ehhez volt bevezetés.
Az államtitkárság levele alapján akadt olyan intézményi vezető, aki úgy hitte, a szabadtéri múzeumok után most zöld jelzést kapott minden közgyűjtemény. Ám végül azoknak lett igaza, akik a dokumentumot úgy értelmezték, hogy arról szól, hogy milyen intézkedéseket kell majd megtenniük egy majdani újranyitáskor, a bizonytalan jövőben, az államtitkárság ezúton „hagyta jóvá” az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vonatkozó ajánlásait. Ezt Fekete Péter államtitkár szerdai online konferenciáján is megerősítette: az ausztriai múzeumokkal ellentétben nálunk egyelőre szó sincs a közönségforgalmi terek újranyitásáról. Egyébként több múzeum is jelezte lapunknak: szinte biztos, hogy e hónapban nem nyitnak ki. Van olyan közgyűjtemény, amelyik tervei szerint a nyáron a nagyobb kiállítóhelyeit fogja megnyitni – amennyiben ezt majd kormányrendelet lehetővé teszi –, egy másik szeptembert jelölte meg lehetséges időpontként, van, amelyik több forgatókönyvet is készített – a megvalósulás feltétele: „tényleg induljon be az élet”. A kulturális államtitkárságtól megkérdeztük: a nem szabadtéri múzeumok mikor nyithatnak újra, becslésük szerint az elmúlt két hónapban milyen látogatószám- és bevételkiesést szenvedtek el a múzeumok, de lapzártánkig nem kaptunk választ. Május 4-től a magyarországi szabadtéri múzeumok tarthatnak nyitva – a látogatószámukat egyelőre nem csak az időjárás korlátozza. Legutóbb most szerdán a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum jelentette be: a járványügyi és távolságtartási előírások betartásával május 23-tól sétálójeggyel látogatható. A Magyarország népi építészetét, lakáskultúráját bemutató házak, épületek még zárva lesznek, de egyes épületbelsők megtekinthetők, korlátozott számú, üvegfallal ellátott kiállítás látogatható. A múzeum boltjai, vendéglátó egységei is nyitva lesznek.

Hatalmas érvágás

A Network of European Museum Organisations (NEMO) – Európai Múzeumi Szervezetek Hálózata  elsőkként indította el felmérését a múzeumok kényszerbezárása után, hogy minél átfogóbb képet kapjon az európai múzeumok COVID-helyzetéről – számolt be az Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központ (OMMIK). Az online kitölthető kérdőívet március 24. és április 30. között 961 intézmény töltötte ki 48 országból (27 EU-tagországbeli), a válaszok 82 százaléka az Európai Unióban működő intézményé volt. A kutatás május 12-én közzétett eredménye szerint a megkérdezettek több mint felének okoznak ezer eurós heti kiesést a járványügyi korlátozások, a negyedének harmincezer euró heti veszteséget, a nagyobb múzeumoknál ez a szám heti száz- és hatszázezer euró között mozog. A múzeumok nagy része még nem bocsájtott el szakembereket, de a negyedük tervez elbocsátást hosszútávon. A 60 százalékuk állította le teljesen az önkéntes programjait, tízből három függesztette fel alvállalkozói szerződéseit. 

Minden nyolcadik

A múzeumok 90 százalékának átmenetileg be kellett zárnia a koronavírus-járvány miatt – írta a Magyar Távirati Iroda az UNESCO új tanulmányáról beszámolva, amely szerint minden nyolcadik múzeumnak számolnia kell azzal, hogy talán nem nyit ki többet. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális szervezete és a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) által jegyzett tanulmányok szerint a világ múzeumainak 90 százaléka, 85 ezer intézmény zárt be a világjárvány miatt legalább átmenetileg. Több múzeum került olyan helyzetbe, hogy mivel hónapok óta zárva tart, nincs bevétele, és nem is tudja, hogyan pótolhatná a kiesett összeget, talán nem is fog tudni többé kinyitni. Ám ha végül mégis kinyit, nem lesz kapacitása frissíteni az infrastruktúráját, hogy alkalmazkodni tudjon a járványmegelőzéssel kapcsolatos rendelkezésekhez. 

Bill Gates könyveket ajánl

Publikálás dátuma
2020.05.20. 19:19

Fotó: JEFF PACHOUD / AFP
A Gates Notes weboldalon közzétett lista első helyén a magyar származású Edith Eva Eger A döntés című könyve szerepel.
A világ egyik leggazdagabb emberének tartott amerikai üzletember, a Microsoft cég alapítója és tulajdonosa minden évben közzéteszi könyvajánlásait, nincs ez másként a világjárvány idején sem – hívta fel rá a figyelmet a Könyves Magazin. A Gates Notes weboldalon közzétett lista első helyén a magyar származású Edith Eva Eger A döntés című könyve szerepel. A fiatalon Auschwitzba deportált, ma klinikai pszichológusként aktív szerző könyvében azt járja körül, hogyan lehet talpra állni egy elmondhatatlan trauma után. Bill Gates hangsúlyozza, ha valamivel küszködünk, az a megpróbáltatás valós, még ha triviálisnak is tűnik egy holokauszttúlélő szenvedéseihez képest. Ezt érdemes szem előtt tartani a járvány idején. Az ajánlások sorában David Mitchell Felhőatlasz című regénye következik, amely az üzletember szerint nagyszabású mese az emberi természetről és értékekről. Szintén ajánlott nem csak egy cég belügyei iránt érdeklődőknek Bob Iger, a Disney korábbi vezérigazgatója The Ride of a Lifetime című könyve, amelyben azt az időszakot (2006-2020) mutatja be, amikor a cég terjeszkedni kezdett. A listán szerepel John M. Barry The Great Influenza című, az 1918-as influenza-járványról szóló könyve: ez Bill Gates szerint segíthet, hogy megértsük a jelenlegi helyzetet. Hasonlóan javasolt a Nobel-díjas közgazdászok, Abhijit V. Banerjee és Esther Duflo a Good Economics for Hard Times című kötete, melyben gazdasági szempontból tárgyalnak olyan témákat, mint a bevándorlás, az egyenlőtlenség és a kereskedelem. A további ajánlások közt szerepel a magyarul is olvasható Amor Towles Egy úr Moszkvában című regénye, vagy Randall Munroe írásai. Mint arról Bill Gates beszámol, könyvespolcán olvasásra vár a legutóbbi, hazánkban idén megjelent Hogyan... Komoly, tudományos válaszok nagyon komoly hétköznapi kérdésekre című könyv is. A könyvajánlón túl az üzletember mesél arról is, miket szokott nézni: az elsők közt szerepel a Pandémia című Netflix-sorozat, a listán van az A Million Little Things, a This Is Us, az Ozark, a hetvenes években készült BBC-sorozat, az Én, Claudius, és a 2001-es Kémjátszma című film.  
Szerző

Halasztják az Oscart - állítja a Variety

Publikálás dátuma
2020.05.20. 19:01

Fotó: ERIC BARADAT / AFP
Elhalasztja a 2021. évi Oscar gálát a szervező Amerikai Filmakadémia – álltja több, neve elhallgatását kérő iparági forrására hivatkozva a Variety című amerikai szaklap.
Az eseményt hivatalosan még nem mondták le, az ABC tévécsatorna szerint például február 28-án sugározni fogják a díjkiosztót. Ugyanakkor a Variety informátorai szerint már jó ideje zajlik tárgyalássorozat a háttérben arról, hogy mi lenne az a megfelelő időpont, amikorra el lehetne halasztani az eseményt. A lap megkereste a filmakadémiát is, amelynek elnöke, David Rubin elmondta, hogy ma képtelenség megmondani, milyen lesz a pandémia hatása a filmiparra 2021 februárjában. Szavai szerint biztos, hogy megünneplik majd az aktuális mozgóképes alkotásokat, csak az nem biztos, hogy milyen formában. Arra a kérdésre, hogy elmarad-e a február 28-i időpontra kitűzött gála, Rubin nem válaszolt. Azt azonban elmondta, hogy a nevezési szabályon enyhítettek: míg eddig követelmény volt, hogy egy-egy mű egy hétig menjen valamelyik Los Angeles-i moziban, ettől most eltekintenek, mivel - ahogy fogalmazott - ők az alkotók oldalán állnak. Azt azonban érdemes tudni, hogy csak olyan művek esetében fogadják el a kivételt, amelyeket a gyártó moziforgalmazásra tervezett, csak a korlátozások miatti mozibezárások következtében kötöttek ki valamelyik streaming platformon.
Szerző
Témák
Oscar-gála