Több száz négyzetméternyi vörösréz burkolatot loptak el a seregélyesi kastély tetejéről - Videón a rajtaütés

Publikálás dátuma
2020.05.20. 17:10

Fotó: police.hu
A rendőrség eddig hét embert hallgatott ki az ügyben, de még két férfit keresnek.
A Székesfehérvári Rendőrkapitányság 2020. április 27-én, feljelentés alapján nyomozást rendelt el jelentős értékre elkövetett lopás bűntett gyanúja miatt. A bejelentő szerint a Seregélyesen található Zichy-Hadik kastély tetejéről a vörösréz burkolatot több száz négyzetméteren lelopták - írja a police.hu. A nyomozók a környék kameráinak felvételei és tanúkihallgatások alapján azonosították a feltételezett elkövetői kört. Az eljárásban kiderült, hogy a megszerzett vörösréz elemek értékesítésében kik, milyen módon működtek közre, és az üzletet hol bonyolították le. A rendőrök beszerezték az eladás helyszínén készült kamerafelvételeket is. Ezt követően, 2020. május 19-én hajnalban, összehangolt bűnügyi akció keretében a Székesfehérvári, a Dunaújvárosi, a Sárbogárdi Rendőrkapitányság nyomozói, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozóival, valamint a Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alegység munkatársaival együtt 
16 helyszínről három férfit és négy nőt fogtak el, majd állítottak elő.

A rendőrök házkutatást tartottak a bűnelkövetők otthonaiban, ahol mobiltelefonokat, informatikai eszközöket és a bűncselekmények elkövetéséhez használt járműveket foglaltak le. A Székesfehérvári Rendőrkapitányság nyomozói a 24 éves D. Dávidot, a szintén 24 éves R. Rolandot jelentős értékre elkövetett lopás bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként, őket őrizetbe vették, és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására. Továbbá orgazdaság vétség megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki a 44 éves O. L. Szilviát, a 23 éves R. Sz. Klaudiát, a 23 éves R. Elvirát, a 24 éves K. Dalmát és a 28 éves O. A. Mihályt, akik szabadlábon védekezhetnek a büntetőeljárás alatt. A nyomozók a 25 éves H. Roland és a 22 éves R. Márk ellen elfogatóparancsot adtak ki, őket továbbra is keresik.
Szerző
Frissítve: 2020.05.20. 18:00

Kislányoktól követelt ököllel fenyegetőzve pénzt egy 65 éves férfi Balatonfüreden

Publikálás dátuma
2020.05.20. 16:14
Illusztráció.
Fotó: police.hu
A két gyerek ijedtében odaadta neki a náluk lévő több ezer forintot, majd az elkövető távozott a helyszínről.
Rablás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folyik nyomozás egy 65 éves győrújbaráti lakos ellen - írja a police.hu. Az eljárás adatai szerint a férfi 2020. május 19-én 17 óra körül egy balatonfüredi parkban odament két padon ülő gyermekhez, és az öklét mutogatva pénzt követelt tőlük. A két kislány ijedtében odaadta neki a náluk lévő több ezer forintot, majd az elkövető távozott a helyszínről. A rendőrséget az egyik gyermek édesanyja értesítette, majd a rendőrök a bejelentést követő tíz percen belül Balatonfüred belterületén elfogták a férfit. Megtalálták nála a gyermekektől kikövetelt pénzt, melyet lefoglaltak. Ezután előállították a helyi rendőrkapitányságra, majd őrizetbe vétele mellett a nyomozók gyanúsítottként kihallgatták, és előterjesztést tettek az illetékes ügyészség felé letartóztatásának indítványozására.
Szerző

Elképesztő történet: kiszolgáltatott időseket fosztott ki rendszeresen gyámügyes, gondnok, idősotthoni vezető

Publikálás dátuma
2020.05.20. 15:56
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egyes idős embereket azért helyeztek el éppen egy adott otthonban, hogy az ezért fizetendő - esetenként irreálisan magas összegből - az intézményvezetőtől pénzt kapjon vissza az eljáró gondnok és a kormányhivatalnokok.
Időskorú gondozottak ingó- és ingatlanvagyonának áron aluli megszerzése érdekében működtek együtt gyámügyi szakügyintézők hivatásos gondnokokkal és idősotthonok vezetőivel, hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével és más bűncselekményekkel gyanúsítják őket - tájékoztatott a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője szerdán. Keresztes Imre közleményében azt írta: az időskorú gondnokoltak hatósági ügyeinek intézése során kormányzati szolgálati jogviszonyban álló gyámügyi szakügyintézők - hivatásos gondnokokkal és idősotthonok vezetőivel, valamint más magánszemélyekkel együttműködve - korrupciós kapcsolatot alakítottak ki a gondozottak vagyonának áron aluli megszerzése érdekében. A hivatásos gondnokok több esetben az idősek rájuk bízott vagyonának egy részét saját céljaikra fordították, amit a kormányhivatali alkalmazottak határozatban jóváhagytak. Egyes idős embereket pedig azért helyeztek el éppen egy adott otthonban, hogy az ezért fizetendő - esetenként irreálisan magas összegből - az intézményvezetőtől pénzt kapjon vissza az eljáró gondnok és a kormányhivatalnokok. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség - társszervek bevonásával - március elején és e hét keddjén több helyszínen házkutatást hajtott végre. Házkutatás volt egyebek mellett a hivatalos személyek szolgálati helyén, valamint a terheltek lakó- és tartózkodási helyén. A bűncselekményekből származó jelentős mennyiségű készpénzt, személygépkocsit, az egyik sértettől származó ékszereket, valamint a bűncselekményekkel kapcsolatos más bizonyítási eszközöket, okiratokat foglaltak le. A gyanúsítottak közül többen részbeni beismerő vallomást tettek, mások tagadták a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését. A nyomozó ügyészség eddig 11 embert hallgatott ki gyanúsítottként, hatan letartóztatásban vannak, ketten bűnügyi felügyelet alatt állnak közülük - közölte a főügyész.
Szerző
Frissítve: 2020.05.20. 16:07