Kétezer éves bunkert találtak a Siratófal közelében

Publikálás dátuma
2020.05.20. 09:48

Fotó: MENAHEM KAHANA / AFP
Kamra, lakóhely, rejtekhely, de akár egy nagyobb középület alagsori része is lehetett a Jeruzsálemben feltárt kőemlék.
A három helyiségből és a közöttük elterülő udvarból álló építményt az alapkőzetbe vésték a második szentély lerombolása, i. sz. 70. előtt. Nem világos a szobák rendeltetése: alagsori kamra, lakóhely vagy akár rejtekhely is lehetett – közölte az ásatás egyik vezetője, Barak Monnickendam-Givon a The Times of Israel című izraeli angol nyelvű lappal.
A központi elhelyezkedés és a Szentély alig harminc méteres közelsége miatt a régész azt sem zárta ki, hogy egy nagyobb középület alagsori része lehetett a most megtalált kőemlék. A kétezer éves maradványokat Jeruzsálemben a Siratófal melletti mellékhelyiségek területe alatt találták, ahol korábban szegények ingyenkonyhája működött. A helyiségeket évszázadok óta elrejtette egy nagy, 1400 éves bizánci, majd egy helyére lépő korai iszlám, Omajjád korból származó épület, annak is a fehér mozaikpadlója.
Az alapkőzetből kézi szerszámokkal, vaskalapáccsal vájták ki a három, meglehetősen tágas helyiséget, egy körülbelül 2,5 méterszer 4 méteres, egy 2,5 méterszer 2,5 méteres és egy harmadik, még nagyrészt feltárásra váró szobát. A helyiségek között szinteltolások és lépcsők vannak. Már számos, ebből a korból származó, kőbe vájt építményt fedeztek fel, de azok rituális fürdőnek, vagyis mikvének vagy sziklasírnak készültek, és nem lakóhelyiségnek, mint a most felfedezett hely. 
A szobákban a polcokat és a tárolófülkéket is az alapkőzetbe csiszolták, csakúgy mint az ajtókat tartó tokokat és a lámpásoknak szolgáló mélyedéseket. A helyiségek feltárásakor agyagból készült lábosokat, lámpásokat, főzőedényeket, csak a zsidó lakosság által használt kőkorsót és egy rituális fürdő kőmedencéjének töredékét is megtalálták. 
Noha az építmény kialakítása első látásra nagyon hasonlít más korábban fellelt sziklasírokhoz, a régészek szinte kizártnak tartják, hogy halottakat rejtettek volna el benne, mert ez a rész a város belsejében volt ebben a korszakban, és a zsidó vallás tiltja a temetkezést a lakott területeken.
Szerző

Robot segíti a vírus elleni védekezést a Semmelweis Egyetemen

Publikálás dátuma
2020.05.20. 09:22

Fotó: Gál Bettina / Semmelweis Egyetem
A koronavírust is elpusztítja az az önjáró szerkezet, amely UVC fény kibocsátásával fertőtleníti a környezetét.
A napokban "állt munkába" a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikáján egy Dániából beszerzett, automata fertőtlenítő robot. A legkorszerűbb fejlesztések eredményeként létrehozott műszer jelenleg a fertőtlenítés egyik leghatékonyabb eszköze és az első ilyen berendezés Közép-Európában. A robot által használt UVC fény bármilyen eddig beazonosított mikroorganizmust, az összes ismert baktériumot és vírust – köztük a COVID-19 kórokozóját, a SARS-CoV-2 vírust is – másodpercek alatt képes inaktiválni – közölte az intézmény.   
Az önjáró szerkezet a "betanítás" után bejárja be a fertőtlenítendő területet, kikerüli az útjába kerülő akadályokat, így képes a klinika folyosóinak, a CT- és röntgen osztályának gyors és hatékony sterilizálására. A technológia környezetbarát és könnyen beilleszthető a napi takarítási folyamatba. Használata során emberi jelenlétre nincs szükség, ezért a fertőzés szempontjából legveszélyesebb, úgynevezett vörös zónába is beküldhető.
A koronavírus viszonylag hosszú ideig életképes marad a felületeken és levegő útján is fertőzhet, az UV robot folyamatosan fertőtleníti az Orvosi Képalkotó Klinika tereit és vizsgálóhelyiségeit és részt vesz a teljes Külső Klinikai Tömb tisztán tartásában is. "A robot beszerzését a Semmelweis Egyetem Alapítvány és a 77 Elektronika Kft. támogatása tette lehetővé” – mondta Maurovich-Horvat Pál, a klinika igazgatója. A csaknem harmincmillió forintba kerülő robot vételárának mintegy felét ugyanis a magyar high-tech cég, a másik részét pedig az alapítvány fizette.
Szerző

Nyitható szájmaszkot fejlesztettek

Publikálás dátuma
2020.05.19. 13:20

Fotó: Lilian Cazabet / AFP/Hans Lucas
Az éttermi étkezést biztonságossá tevő távirányítható maszk kézzel és automatikusan működtethető.
Nyitható szájmaszkot fejlesztettek ki izraeli feltalálók, hogy ezzel biztonságosabbá tegyék az éttermi étkezést. 
A távirányítható szájmaszk úgy viselkedik, mint a népszerű Pac-Man videojáték kis sárga feje, amely lenyeli az elé kerülő pontokat. A távirányítás úgy működik, mint egy kerékpár kézifékje, egy kar megnyomásával kinyílik a szájmaszk, hogy utat engedjen az ételnek.
„A maszk mechanikusan, kézi távirányítással vagy automatikusan fog működni, utóbbi esetben akkor nyílik, ha az evőeszköz a közelít hozzá” – magyarázta kedden egy Tel-Aviv közelében tartott bemutatón Asaf Gitelis, az Avtipus Patents and Inventions alelnöke.
Az alelnök szerint a találmány lehetővé teszi, hogy egyen-igyon az ember mások társaságában egy étteremben, és közben a biztonságra is vigyázhasson.
A vállalat, amely már levédette a találmányt, a következő hónapokban akarja elkezdeni a maszkok gyártását. Előreláthatólag 3-10 sékel (280-900 forint) lesz az ára.
Izrael már nagyjából újraindította gazdaságát az új koronavírusos esetek számának csökkenése után. Az éttermek is kinyitottak, de egyelőre csak elvitelre dolgoznak.
Szerző