Pártállami bábszínház

Ősz fejjel kellett megtudnom, hogy Vitéz László egy régi vágású úriember, és amikor kupán vág valakit a palacsintasütőjével, akkor valójában a tiszteletét kívánja kifejezni az illető iránt. Kemény Henrik, a nagy mókamester sajnos már rég nincs köztünk, de az utódai itt élnek ma is. (Kövér) Lászlónak sem jelmezre, sem előre megírt szövegre nincs szüksége, bőven elég, ha magát adja – csak megszólal, és máris sírunk/nevetünk. Hű famulusa, (Varga) Judit pedig a vásári komédiák sok évszázados hagyományait követve boldogan csinál bolondot magából, hogy annál nagyobbnak tűnjenek a mellette feszítő a bajszos vitéz hőstettei. 
Hogy hová sikerült lesüllyeszteni a magyar országgyűlést, azt talán a szereposztás változásán lehet a legpontosabban lemérni. Harminc éve még mindenki azt a figurát hozta, amire a képességei alkalmassá tették: a házelnököt Szabad Györgynek hívták, Kövér László pedig a falmelléki bajkeverő alakját formálta meg nagy átéléssel és hitelességgel – és azóta nem találja a helyét, mióta kiöregedett belőle. Pedig létezik az a fajta „úriemberség”, amit Varga Judit igazságügyminiszter Kövérben is meglátni vélt: aki ismeri a mai magyar hétköznapokat, biztosan nemcsak Márainál, hanem személyesen is találkozott már vele. „Ahhoz, hogy Magyarország megint nemzet legyen, megbecsült család a világban, ki kell pusztítani egyfajta ember lelkéből a 'jobboldaliság' címkéjével ismert különös valamit; a tudatot, hogy ő mint 'keresztény magyar ember', előjogokkal élhet e világban; egyszerűen azért, mert 'keresztény magyar úriember', joga van tehetség és tudás nélkül is jól élni, fennhordani az orrát, lenézni mindenkit, aki nem 'keresztény magyar' vagy 'úriember', tartani a markát, s a keresztény magyar markába baksist kérni államtól, társadalomtól.” Kevés elkoptatottabb idézet akad mostanában – persze nem a hivatalos nyilvánosság koptatja (a Magyar Nemzetben leírni, az fölérne egy felségsértéssel), hanem a második, amit nem stencilgéppel nyomtatnak dohos alagsori helyiségekben, hanem fölírják a Facebookra, amíg tehetik. De ez is csak úgy kopik, mint a templomkilincs: nem kevesebb lesz, hanem csak fényesebb. 
Nyilván a mi hibánk, hogy Kövérben előbb látjuk meg a dühös paprikajancsit, mint a konzervatív urat – talán abból adódik, hogy ahol mi szocializálódtunk, ott nem az ilyen önkontroll-deficites házmestereket nevezték úriembernek. Ennél lényegesen súlyosabb probléma ugyanakkor, hogy mára a parlament (nem az épület, hanem a népképviselők gyülekezete) is jelentős mértékben Kövér László képre formálódott, ahol csak a saját gondolatok nélküli kesztyűbáb és a furkósbottal tréningezett pofozógép szerepköréből lehet választani. Azaz, miközben a kormányoldalon lassan összeáll egy potenciális börtönválogatott (akiknél a hatalmi viszonyok változatlansága egyben a szabadlábon maradás garanciája is), a túlfélen egy Orbán Viktor ablaka alatt megnyomott autódudáért is kijár a rendőri vegzatúra. Hej, ha Kemény Henrik élne, de szép kis performanszot tudna kanyarítani ebből!
Szerző
Hargitai Miklós
Frissítve: 2020.05.20. 06:09

Bizalom

A statisztika célja egy valósághű, tárgyilagos kép megrajzolása a társadalom és a gazdaság állapotáról, ami alapján ki-ki eldöntheti, megfelelő lépéseket tesz-e az aktuális hatalom vagy sem. Nem túlzás kijelenteni, hogy ez a közbizalom végképp szétporladt a járvány megjelenése óta eltelt hetekben. Nem mintha az utóbbi tíz évben nem vettük volna észre, hogy Orbán kormányai igyekeznek átverni az uniót, meg a saját szavazóikat, de statisztikailag a mélypontra most sikerült leküzdeniük magukat. 
Eddig is tudtuk, hogy a KSH - ígérete ellenére - azért nem számítja be az átlagbérbe az öt embernél kevesebbet foglalkoztató vállalkozások béradatait, mert akkor a nettó átlagbér az idei év első két hónapjában mindjárt nem 250 ezer forint lenne, hanem csak 166 800. Az már neccesebb, hogy a szegénységi mutatók mérésekor a többi országban arra kell felelni, hogy a család tud-e kétnaponta húst enni, nálunk meg hogy hetente egyszer kerül-e a tányérba húsétel. Az azonban már több mint veszélyes, hogy most, amikor a statisztikák alapján azonnal lépnie kellett volna a hatalomnak, hogy mentse a gazdaságot és benne a munkavállalókat, akkor a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat hetekre eltüntetett munkanélküliséghez kapcsolódó adatokat a vadonatúj honlapjáról: nem tudjuk, ténylegesen hányan regisztráltak munkanélküliként, és hányan várnak, hogy időpontot kapjanak a regisztrációra. A munkaadók és munkavállalók szervezeteinek vezetői két hétig kaptak heti friss adatokat, aztán elzárták előlük is. Ha nincs adat, nincs számonkérés.
De a társadalmi bizalom elvesztésének mégiscsak a legpontosabb mutatója, hogy két akadémiai kutató közgazdász azt vizsgálta meg, hányan kerestek rá az interneten a munkanélküli és a segély, állásidő, járadék vagy regisztráció szavakra március vége óta. Ezek alapján úgy becsülik, hogy a regisztrált munkanélküliek száma idén áprilisában meghaladhatta a 400 ezret, ami nagyjából 120 ezres növekedést jelent februárhoz képest. Majd egyszer megtudjuk azt is, mit mér a hivatalos statisztika, bár mindegy is. Elkéstek.
Szerző
Gulyás Erika
Frissítve: 2020.05.20. 06:09

Putyintraktor

Békés közélet - ez állt Görgényi Ernő gyulai fideszes polgármester 2014-es kampányposzterén. A napokban ismét ízelítőt kapott az ország, hogy Fidesz-újbeszélül a „béke” ugyanolyan, mint „együttműködésnek” nevezni az ország polgárainak nagyobb részével szemben folytatott hideg polgárháborút. 
Mit jelent a napi gyakorlatban a „béke”? A városkában mindenki boldog, elégedett, aki esetleg nem, és ennek hangot ad – például kifogásolja, hogy a helyi kórházból százszámra dobálják ki a súlyos betegeket -, azt a központi hatalom helyi csinovnyikja csöndben feljelenti, a készséges helyi rendőrök pedig hajnalban elviszik kocsikázni egyet. Mire új nap virrad a városkára, mindenki mehet a dolgára boldogan. 
Igazi, derűs vidéki életkép Elő-Oroszországból. Ahogy a nagy szellemi elődök is csinálták: „zeng az ének, szép az élet” - rivallták teli torokból az akkori idők májusában, miközben pár sarokkal odébb egy félhomályos pincében a betonon hevert a kihallgatás címén félholtra vert „rémhírterjesztő”. Az elkussoltatás módszerei az idővel szerencsére finomodtak, de a jó szándék ma is megvan. 
A polgármester úr facebook-oldalán találni is egy sokatmondó fotót: egy földgyalut ábrázol, amint a zöld mezőben utat vág magának. A munkagép tolólapjára a „Putyin” feliratot fújták. A sofőr nem látszik a képen, csak az erőgép és a mögötte hagyott dúlás. Nagyjából, ahogy a botrány kirobbanása után a polgármester úr is sunyított arról, hogy ő jelentette fel az ellenzéki Csóka-Szűcs Jánost. Aki nem mellesleg már akkor a helyi Fidesz vezetője volt, amikor Görgényi még a jövőre készülve a jogi egyetemen fényesítgette az öltönyt. 
Igaz, akkor a Fidesz még egy ellenzéki, úgy-ahogy polgári értékrendet képviselő européer párt volt. És nem egy korrupciós pénzekkel kitömött orosz szatellit-alakulat, egy szélsőjobboldali állampárt, mint ma.
Szerző
Batka Zoltán
Frissítve: 2020.05.20. 06:09