Gyógymódok a reformra

Publikálás dátuma
2020.05.19. 22:05

Fotó: Varga György / MTI
A koronavírus-járvány Európa-szerte ráébresztette a politikai döntéshozókat, hogy együtt kell cselekedniük, ha nem akarják, hogy a pandémia vagy annak esetleges második hulláma összeroppantsa az egészségügyi és szociális ellátó rendszereket. Az elmúlt hetekben sok elképzelés született az egészségügy uniós felügyeletének a megerősítésére, az EU válságkezelő képességeinek a javítására. Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök közös európai stratégiát sürget, míg a szocialista európai parlamenti képviselők egészségügyi unió létrehozását szorgalmazzák. Az egészségügy tagállami hatáskör, az EU csak koordinálhatja a közös fellépést igénylő munkát, ám ez is csődöt mondott, amikor kirobbant a Covid-19 járvány. Egyes országok exporttilalmat vezettek be gyógyszerekre és védőfelszerelésekre és megpróbálták egymás elől elhalászni a harmadik országokból érkezett szállítmányokat. Szinte mindenütt zavarokat okozott az életmentő készülékek és készítmények hiánya. Nehezíti a válság menedzselését az is, hogy az uniós tagállamok nem összehasonlítható egészségügyi statisztikai méréseket közölnek. Merkel és Macron szorgalmazza, hogy az EU jelentősen csökkentse a függőségét a külföldi cégektől, miután nyilvánvalóvá vált, hogy az európai gyógyszerellátás döntően indiai, kínai és amerikai gyártókra, illetve beszállítókra támaszkodik. Szerintük fel kell futtatni új oltóanyagok és orvosságok kutatását és kifejlesztését. A tagállamoknak egyeztetniük kell az egészségügyre vonatkozó közbeszerzéseiket és közös stratégiai raktárkészleteket kell felhalmozniuk gyógyszerekből, védőfelszerelésekből, diagnosztikai tesztekből, valamint támogatniuk kell ezek helyi gyártását. Emellett össze kell hangolniuk az adatgyűjtés módszertanát és terveket kidolgozniuk a jövőbeni járványok megelőzésére és kezelésére. A német-francia kezdeményezés nem megy olyan messzire, mint a szocialista európai parlamenti képviselők indítványa az Európai Egészségügyi Unió létrehozására. Az EP baloldali frakciója uniós irányelvet javasol az egészségügyi ellátás minimum követelményeinek a jogszabályba foglalására. Ez tartalmazná többek között, hogy mennyi legyen az egy főre jutó kórházi ágy, orvos és ápoló vagy az egészségügyi kiadások GDP-hez arányított mértékének a minimuma. Az ötlet gazdája Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője, aki már a járvány kirobbanása előtt sürgette, hogy a tagállamok állapodjanak meg azokról az alapvető szolgáltatásokról, amelyekhez minden betegnek hozzá kell férnie, lakjon bárhol a közösség területén. A szocialisták szerint európai szinten kéne rögzíteni azt is, hogy az egészségügyi dolgozók mindenütt egyenlő anyagi és társadalmi megbecsülésben részesüljenek. A tagállamok jogi kötelezettségvállalás nélkül is fejleszthetik az együttműködésüket, az Unió hatásköreinek a bővítéséhez azonban törvényt kell alkotniuk, végső esetben az EU Szerződéseit módosítaniuk.

Visszavágta a koronavírusos betegeket kezelő ápolók óradíját a Szent János Kórház

Publikálás dátuma
2020.05.19. 19:53
A budapesti Szent János Kórház COVID osztálya
Fotó: kormany.hu/Árvai Károly / MTI
Javul a járvány helyzet, kevesebb a teher dolgozókon – a kórház szerint ezért nem jár nekik az extra magas óradíj.
Csökkentették a Szent János Kórház Covid-osztályán dolgozó ápolók óradíját – ezt maga az intézmény ismerte el, az MTI-nek juttatott közleményében. A kórház ezt ugyanakkor nem magától jelentette be, arra reagáltak, hogy a Demokratikus Koalíció is hozzájutott egy, a bércsökkentésről szóló levélhez.  Az intézmény, bevallása szerint a 180 százalékos extra szintről a 150 százalékos kiemelt szintűre vágta vissza a koronavírusos beteget ellátó ápolók óradíját. Döntésüket azzal magyarázták, hogy "A járványhelyzet javulásával és a fertőzöttek számának csökkenésével ma már lényegesen kisebb teher hárul a Covid-osztályokon dolgozókra is”
A kórház vezetése egyúttal azt is hangsúlyozta, hogy a kiemelt bér országos szinten még mindig a legmagasabbak közé tartozik – majd felsorolták, hogy mennyi mindennel segítették a dolgozók helyzetét. Például home office-lehetőséggel – a Covid-osztályos ápolók ezzel nyilván nem élhettek - valamint rugalmas munkaidőt kínáltak, és 15 napos fizetett távollétet biztosítottak a gyermekelhelyezést megoldani nem tudó szülőknek
„Ennek köszönhetően senki nem vesztette el az állását vagy került anyagi krízisbe a veszélyhelyzet alatt" – írta a  kórházi vezetés; tegyük hozzá, elég különös lett volna, ha éppen kórházi dolgozókat bocsátanak a járványhelyzet közepén.
Azonban nemcsak az extra óradíj visszavágása okozhat fejfájást a nővéreknél: veszélyhelyzet idején ugyanis átmenetileg megszűntek a megélhetést biztosító kiegészítő jövedelemszerzési lehetőségeik. Az egészségügyi szakdolgozók felének-kétharmadának, az orvosok közül szinte mindenkinek van másod-, harmadállása. Mint arról lapunk elsőként beszámolt, a szakszervezet, és a szakdolgozói kamara becslése szerint legalább 20-30 százalékkal visznek haza kevesebbet az érintettek.    Ráadásul, egyelőre sehol sincs az a bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatás sem, amit a kormány ígért az egészségügyi dolgozóknak.  
Szerző

Munkanélkülieket toboroz tartalékosnak a Honvédség

Publikálás dátuma
2020.05.19. 18:51

Fotó: Béres Marton / Népszava
Nem kell fizikai szintfelmérőt teljesíteniük, hanem egy „sima” orvosi alkalmassági vizsgálat és erkölcsi bizonyítvány birtokában már meg is kezdhetik a hat hónapos kiképzést.
Az idén 3800 munkanélkülit tud a Magyar Honvédség foglalkoztatni speciális önkéntes tartalékosként – mondta kérdésünkre Benkő Tibor honvédelmi miniszter a szentendrei altiszti akadémia sajtónyilvános feladatszabó értekezletén. A kormányzat korábban többször is arról beszélt, hogy a közmunka program és a Magyar Honvédség szívhatja fel a koronavírusjárvány következtében állástalanná lett tömegeket. A miniszter többször is idézte Orbán Viktor miniszterelnök szavait, miszerint „ahány munkahelyet a járványhelyzet tönkretett, legalább annyi munkahelyet teremtünk".  Ennek szellemében hozta létre a tárca az eddigi katonai szolgálati jogviszonyok – a hivatásos, szerződéses, illetve az önkéntes tartalékos - mellé a 18 és 50 éves kor közötti munkanélküliek számára kialakított „speciális önkéntes tartalékos szolgálatot”. Ugyan a 3800 álláshely messze eltörpül a munkanélküliek több százezres számához képest, ám kérdésünkre a miniszter leszögezte: amennyiben a program népszerűnek bizonyul, úgy a kormány és a tárca minden bizonnyal a későbbiekben jóval több ilyen státuszt tud majd biztosítani az érdeklődőknek. A programban a belépők egy könnyített felvételi eljáráson esnek át. Nem kell fizikai szintfelmérőt teljesíteniük, hanem egy „sima” orvosi alkalmassági vizsgálat és erkölcsi bizonyítvány birtokában már meg is kezdhetik a hat hónapos kiképzést. Maga a kiképzési program július elsején indul el az ország 25 pontján. Ennek során a katonaság havi bruttó 161 ezer fizetést ad a programban résztvevőknek, mellette ruházkodási, utazási hozzájárulást kapnak. A programban résztvevők napi nyolc órában egy többfázisos katonai kiképzésen mennek keresztül. Ugyanakkor a hivatásosokhoz és az önkéntes tartalékos kiképzéshez képest különbség, hogy nem kell bennmaradniuk a laktanyában, hanem a nap végén hazamehetnek a családjukhoz. A hat hónapos program végén a résztvevők dönthetnek arról, hogy meghosszabbítják a programot újabb hat hónappal, vagy mint kiképzett tartalékos katonák elhagyják a sereget, de jelentkezhetnek hivatásos állományba is. Igaz, a katonai hivatáshoz kedvet kapóknak ehhez már végig kell csinálniuk a speciális tartalékos önkéntesihez képest jóval szigorúbb fizikai és pszichológiai felvételi alkalmassági vizsgát, csakúgy mint a többi, a honvédséget élethivatásának tekintő jelentkezőnek. Arra a kérdésünkre, hogy pontosan milyen fizikai kondíciót várnak el a jelöltektől, a miniszter úgy fogalmazott: ebben a programban is van egy minimumkövetelmény, ami azért jóval alacsonyabb a többi katonai állományéhoz képest. „A kiképzést úgy kell összeállítani, hogy a fokozatosság elve szerint folyamatosan lehessen terhelni a résztvevőket. Természetesen vannak olyan egészségkárosodások, amelyek fennállása esetén nem tudunk beosztást biztosítani."