„Csak az szeret aludni, aki tud is”

Publikálás dátuma
2020.05.19. 13:55

Fotó: VOISIN/Phanie / AFP
A korlátozások feloldása után is fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás.
„A jó éjszakai alvás elengedhetetlen az egészség fenntartásához, mivel közvetlenül kapcsolódik az immunitáshoz. Ha nem alszunk eleget és jól, a szervezetünk sokkal érzékenyebb a fertőzésekre, a vírusokra, a betegségekre. Az alvás minősége hozzájárul a koronavírussal és más betegségekkel szembeni ellenálláshoz is” – mondta G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke.
A koronavírus-járvány nyomán kialakuló globális mentális egészségügyi válság kezelése érdekében a WHO arra kérte a kormányokat és az egészségügyi szervezetek, hogy segítsék az embereket az egészséges életmód fenntartásában. A táplálkozás, a mozgás és a társadalmi kapcsolatok erősítése mellett ennek része a cirkadián ritmusra épülő alvás-ébrenlét erősítése is – közölték.

Egyre több a rosszul alvó magyar

Jelentősen megnőtt az alvászavarral küzdő magyarok száma az elmúlt hetekben – derül ki a szervezet honlapjáról. A vírushelyzet miatt megváltozott életritmus nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek alvási szokásait is befolyásolhatja. A rossz alvás lehet egészségügyi és lelki problémák következménye; a szorongás, a bizonytalan jövőkép is okozhat nyugtalan éjszakákat, nehéz elalvást. 
A világjárvány-helyzet továbbra is fennáll, a változó életkörülményeink módosították az alvási szokásainkat, ezért különösen fontos, hogy aludjunk tudatosan. Mint írják: „csak az szeret aludni, aki tud is.” Azt ajánlják, a nehéz időkben érdemes szakember segítségét kérni a jó alváshoz. A szövetség ingyenes online tanácsadása a Facebook-oldalán érhető el.
Szerző
Témák
alvás

Egyre több gyerek küzd mentális problémákkal Európában

Publikálás dátuma
2020.05.19. 12:02

Fotó: VOISIN/Phanie / AFP
Romlott az iskolások lelki egészsége, a gondok az életkorral szaporodnak a WHO jelentése szerint.
A 11 és 15 év közötti, európai gyerekek egyre nagyobb hányada küzd mentális problémákkal – derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden bemutatott jelentéséből. Az iskolás korú gyerekek viselkedéstudományi kutató központja (HBSC) által 45 európai országban elvégzett felmérés azt mutatja, hogy 2014 és 2018 között sok országban romlott a gyerekek mentális jóléte, a mentális problémák a korral egyre csak szaporodnak, és a lányok különösen fenyegetettek ezen a téren. 
Minden negyedik gyerek arról számolt be, hogy gyakran ideges, ingerült és hetente legalább egyszer gondot okoz számára az alvás.

Hans Henri Kluge, a WHO európai részlegének igazgatója szerint ez mindenkire nézve aggasztó, és a mentális egészségmegőrzés háromszorosan is kifizetődne, mert javulhatna a jelen gyermekeinek, a jövő felnőtteinek és a következő nemzedékek egészsége, ami társadalmi és gazdasági szempontból is előnyös volna.
Szerző

Ezek biztosan megváltoznak a szállodákban

Publikálás dátuma
2020.05.18. 11:28

Fotó: ORHAN CICEK/ / AFP
Kevesebb vendég között, szellősebb medencében lehet nyaralni, viszont a svédasztalos étkezést és az italakciókat egy ideig el kell felejteni.
A korlátozások fokozatos enyhítésével lassan újra lehet utazni, a szállodai szolgáltatások nem lesznek ugyanolyanok, mint a koronavírus előtt voltak. A vitorlazas.hu összeszedte, mi fog biztosan változni a vendéglátóhelyeken.
Az intézmények a megfelelő higiéniai és egészségügyi előírások miatt kevesebb vendéget tudnak fogadni, ezért bár foglalni nem lesz könnyebb, kevesebb ember között és kisebb zajban lehet pihenni. Bár az utóbbi időben egyre inkább terjedtek a vendéglátóhelyeken a kulcs nélküli kártyás beléptetőrendszerek, mivel ezek nem teljesen biztonságosak, az okostelefonos megoldás nagyobb teret kaphat, így kiküszöbölhető, hogy idegen felület kerüljön a vendégekhez. Kicsekkolásnál sem kell majd a számlát aláírni, a teljes folyamatot el lehet digitálisan intézni.
A szállodai szobák kedvelt tartozékát, a minibárt nehéz fertőtleníteni, így feltehetően ez idén nyáron a koronavírus áldozatául esik. El lehet felejteni a szobában kávé- és teafőzést is, mert az ehhez szükséges felszereléseket és hozzávalókat is nehéz fertőtleníteni, ezért a kockázatok elkerülése érdekében célszerűbb ennek a szolgáltatásnak az átmeneti szüneteltetése. Sok szálloda környezetvédelmi szempontból igyekezett a kis kiszerelésű kozmetikumok helyett zöldebb megoldást alkalmazni, de higiéniai okokból most jobb visszaállni az egyesével csomagolt termékek bekészítésére.
Egy kis időre biztosan búcsút kell venni a Happy Hour akciótól is, mivel kerülni kell a tömeget, nem ajánlott az összes vendéget a bárpulthoz csábítani. A népszerű svédasztalos étkezés is melegágya a koronavírus terjedésének, hiszen az ételek kiszedésére szolgáló eszközöket mindenki megfogja, egy darabig erre se számítson a sokat enni szerető utazó. Bár a medencében fürdésről nem feltétlenül kell lemondani, a pancsolók létszámának korlátozására biztosan számítani kell.
Az elsődleges szempont az egészségvédelem és a higiénia, ezért minimálisra kell csökkenteni az emberek közötti kontaktust, így valószínűleg utazáskor sok egyéb dologról is le kell mondani, például az idegenekkel való beszélgetésről – írták.
Szerző