A járványra hivatkozva ritkították a szelektívhulladék-szállítást, de a szemétdíjat nem csökkentették

Publikálás dátuma
2020.05.19. 11:35
Képünk illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A Duna-Tisza közén több mint 90 településen lehetnek flakonhegyek.
Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy 2020. május 1-jétől a csomagolási hulladék házhoz menő szelektív gyűjtésének gyakorisága havi 1 alkalomra módosul – számolt be kedden a 24.hu, hogy nemrég kilencvenegy hazai települést értesített erről a Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási (DTKH) Nonprofit Kft. Korábban két hetente szállították el a szelektíven gyűjtött szemetet. A döntés több megyét is érint, de leginkább Pest megyében keltett felháborodást.  A 24.hu-nak nyilatkozó László Ferenc nagykőrösi önkormányzati képviselő szerint gyakran a kétheti ürítés is kevés volt, hamar megtelt a 120 literes kuka. – Ezután vagy zsákban gyűjtögeti tovább a lakosság a flakonokat, vagy egyszerűen kidobják a konyhai hulladékkal együtt a szemétbe, vagy ami még rosszabb, a faluszéli árokba hajítják – mondta László Ferenc, aki beszámolt a DTKH leveléről is, amelyben a koronavírus-járványra és a gazdasági körülményekre hivatkoznak.   – A kommunális hulladékszállítás biztonságos ellátása érdekében döntöttünk. Így megakadályozható, hogy „az esetleges tömeges megbetegedések munkaerő-problémákhoz és a közszolgáltatás ellátásának veszélyeztetéséhez vezessenek” – próbálta meg alátámasztani a szolgáltató, hogy miért is volt erre szerintük szükség, miközben a szemétdíj nem csökken. Ezt azzal magyarázzák, hogy „a lakosság a hulladékszállítási díjat a kuka űrtartalma alapján fizeti, a módosított szállítási gyakoriság pedig megegyezik a közszolgáltatók többsége által alkalmazott havi egyszeri alkalommal. – A közszolgáltatóra nem terhelhető rá az a többletköltség, hogy havi két alkalommal járja végig a települések utcáit ugyanazért a hulladékmennyiségért, ami havi egy alkalommal is begyűjthető – közölte a DTKH. Meg is rótták a lakosságot, mondván: 
„Ne ragaszkodjunk egy értelmetlen kényelmi szemponthoz, holott a hulladék szállítása ugyanabban a mennyiségben megtörténik.”

Érdekesség, hogy a térség több más településén ugyanakkor nem lesz változás:  Újszilváson, Maglódon, Pécelen, Gyömrőn, Üllőn, Nyáregyházán, Ecseren, Kecskeméten és Cegléden a DTKH továbbra is kéthetente szállítja majd el a szelektív szemetet. Az ágazatban egyébként hosszú ideje probléma van amiatt, hogy a szolgáltatóknak jelentős tartozásuk halmozódott fel az alvállalkozóikkal szemben, azért mert nekik sem fizet, a kezdetek óta működési zavarokkal küszködő állami kukaholding.
Szerző
Frissítve: 2020.05.19. 12:06

Több mint 36 milliárdot ad határon túli gazdaságfejlesztésre a kormány

Publikálás dátuma
2020.05.19. 10:12

Fotó: Benko Vivien Cher / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
Összesen 83 milliárd forintot mozgatott át a kabinet a gazdaságvédelmi alapból különféle célokra.
A hétfői Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapján jelentős pénzeket, összesen 83 milliárd forintot mozgatott át a kabinet a gazdaságvédelmi alapból különféle célokra – vette észre a hvg.hu. A portál összefoglalója szerint a határozatból kiderül, hogy
  • az Agrárminisztérium nemzeti agrártámogatásra 25 milliárdot, egyes speciális szövetkezések (TÉSZ) támogatására 1 milliárd forintot kap,
  • az Innovációs és Technológiai Minisztérium közúthálózat fejlesztésére 11 milliárdot, gazdaságfejlesztést szolgáló célelőirányzatra 2,9 milliárdot, intézményi kezességi díjtámogatásokra 5 milliárdot kap,
  • a Külgazdasági és Külügyminisztérium pedig központi igazgatásra 390 milliót, a határon túli gazdaságfejlesztési programok támogatására pedig 36,5 milliárd forintot kap az alapból.
Az átcsoportosítást Varga Mihály pénzügyminiszter intézi. Nemrég mi is beszámoltunk arról, hogy 82 milliárdot csoportosított át a kormány a Budapest-Belgrád vasútvonalra, akkor ez a pénz szintén a gazdaságvédelmi alapból ment. 
Szerző
Frissítve: 2020.05.19. 10:57

A gazdaságvédelmi akcióterv keretében döntöttek arról: támogatják, hogy új sportcsarnok épüljön Székesfehérváron

Publikálás dátuma
2020.05.19. 10:10
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A létesítmény 6000 fő befogadására lenne alkalmas.
A hétfő esti Magyar Közlöny egyik kormányhatározatából kiderül, hogy a kabinet a gazdaságvédelmi akcióterv keretében – összhangban a Modern Városok Program célkitűzéseivel – támogatja a Székesfehérváron megvalósuló új multifunkcionális rendezvény- és sportcsarnok beruházását – vette észre a hvg.hu. Az új létesítmény 6000 fő befogadására lenne alkalmas. A határozatban felszólítják Kásler Miklóst, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjét, hogy a lefolytatott közbeszerzési eljárás eredménye alapján készítsen előterjesztést a kormány részére a beruházás megvalósításáról, a kivitelezéshez kapcsolódó kötelezettségvállalási összeg és a kifizetések ütemezésének bemutatásával.
Szerző