Több mint 36 milliárdot ad határon túli gazdaságfejlesztésre a kormány

Publikálás dátuma
2020.05.19. 10:12

Fotó: Benko Vivien Cher / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
Összesen 83 milliárd forintot mozgatott át a kabinet a gazdaságvédelmi alapból különféle célokra.
A hétfői Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapján jelentős pénzeket, összesen 83 milliárd forintot mozgatott át a kabinet a gazdaságvédelmi alapból különféle célokra – vette észre a hvg.hu. A portál összefoglalója szerint a határozatból kiderül, hogy
  • az Agrárminisztérium nemzeti agrártámogatásra 25 milliárdot, egyes speciális szövetkezések (TÉSZ) támogatására 1 milliárd forintot kap,
  • az Innovációs és Technológiai Minisztérium közúthálózat fejlesztésére 11 milliárdot, gazdaságfejlesztést szolgáló célelőirányzatra 2,9 milliárdot, intézményi kezességi díjtámogatásokra 5 milliárdot kap,
  • a Külgazdasági és Külügyminisztérium pedig központi igazgatásra 390 milliót, a határon túli gazdaságfejlesztési programok támogatására pedig 36,5 milliárd forintot kap az alapból.
Az átcsoportosítást Varga Mihály pénzügyminiszter intézi. Nemrég mi is beszámoltunk arról, hogy 82 milliárdot csoportosított át a kormány a Budapest-Belgrád vasútvonalra, akkor ez a pénz szintén a gazdaságvédelmi alapból ment. 
Szerző
Frissítve: 2020.05.19. 10:57

A gazdaságvédelmi akcióterv keretében döntöttek arról: támogatják, hogy új sportcsarnok épüljön Székesfehérváron

Publikálás dátuma
2020.05.19. 10:10
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A létesítmény 6000 fő befogadására lenne alkalmas.
A hétfő esti Magyar Közlöny egyik kormányhatározatából kiderül, hogy a kabinet a gazdaságvédelmi akcióterv keretében – összhangban a Modern Városok Program célkitűzéseivel – támogatja a Székesfehérváron megvalósuló új multifunkcionális rendezvény- és sportcsarnok beruházását – vette észre a hvg.hu. Az új létesítmény 6000 fő befogadására lenne alkalmas. A határozatban felszólítják Kásler Miklóst, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjét, hogy a lefolytatott közbeszerzési eljárás eredménye alapján készítsen előterjesztést a kormány részére a beruházás megvalósításáról, a kivitelezéshez kapcsolódó kötelezettségvállalási összeg és a kifizetések ütemezésének bemutatásával.
Szerző

Negyvenhét országban fenyeget súlyos élelmiszerhiány a koronavírus miatt

Publikálás dátuma
2020.05.19. 08:47

Fotó: Muhammed Said/Anadolu Agency / AFP
„Jelentős a kockázata annak, hogy éhínség alakul ki, ha nem érkezik segítség” – figyelmeztet az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete.
Világszerte 47 országban 183 millió embert fenyeget súlyos élelmiszerhiány az új típusú koronavírus-járvány következményei, a határok lezárása, valamint a nemzetközi termelési láncok megszakadása miatt – figyelmeztetett kedden az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
A FAO értékelése szerint idén 350 millió dollárra lesz szükség ahhoz, hogy az érintett országok megfelelő segítséget kaphassanak. „Jelentős a kockázata annak, hogy éhínség alakul ki, ha nem érkezik segítség” – húzza alá a szervezet.
Szerző