A Bajcsy-Zsilinszky Kórházzal szorongatták meg Káslert

Publikálás dátuma
2020.05.18. 16:10

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Varga Judit igazságügyi miniszternek is válaszolnia kellett az ellenzék felvetéseire az Országgyűlésben, és elárulta, hogy Kövér házelnök a tisztelet hangján beszélt a nőkről.
Korózs Lajos és Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselők Kásler Miklóst kérdezték a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórházban tapasztalható állapotokról. Mint lapunk elsőként megírta, az intézményben majdnem minden harmadik koronavírus fertőzött meghalt, az egészségügyi személyzet részére nincs elég védőfelszerelés, a betegeket gipszkarton fallal izolálják. A Bajcsy-Zsilinszky Kórházba a fővárosi fenntartású Pesti Úti Idősek Otthonából is nagy számban kerültek betegek. Korózs Lajos arról faggatta az EMMI minisztert, mit akar tenni a tarthatatlan állapotok felszámolására. Kásler Miklós válaszában tagadta, hogy megengedhetetlen állapotok uralkodnának a kórházban és arról beszélt, hogy a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban 24 egészségügyi dolgozó koronavírus tesztje lett pozitív, de valamennyien tünetmentesek vagy enyhe tüneteik vannak, a kontaktkutatások pedig azt mutatták, nincs kapcsolat a kórház és a Pesti Úti Idősek otthona között. Majd azt mondta, a fővárosi fenntartású idősotthonban minden tizedik lakó megfertőződött és a betegségben elhunytak hatoda ebben az idősotthonban élt. Bangóné Borbély Ildikó Müller Cecília egy korábbi levelét idézte, amelyben szerinte az országos tisztifőorvos nem zárta ki, hogy akár a Pesti út is lehetett a kórházi fertőzés forrása. Kásler Miklós szerint a képviselő félremagyarázza Müller Cecília szavait. Ezt megelőzően Varga-Damm Andrea jobbikos képviselő Varga Juditot kérdezte arról, hogy milyen lépéseket akar tenni az igazságügyi miniszter a családon belüli erőszak áldozatainak védelmére, hiszen ez a munkaköri leírásában is szerepel és mit gondol Kövér László korábbi nyilatkozatáról a „2-essel kezdődő személyi számú képviselőkről”. Varga Judit válaszában azt mondta, az ellenzék csak pártpolitikai célokra használja a családon belüli erőszak áldozatainak ügyét, Kövér László pedig a tisztelet hangján beszélt a nőkről. Majd felidézte, hogy egy állítólagos uszító jobbikos honlapon folyamatosan uszítanak ellene és nőiességében gyalázzák. Válaszában Potocskáné Kőrösi Andrea, a Jobbik másik női képviselője azt mondta, a nevezett oldal egy „fake news oldal”, amit éppen a Fidesz támogatói hoztak létre.
Frissítve: 2020.05.18. 16:27

Tárgyalni sem hajlandóak a kormánypárti képviselők arról , hogy fizetésemelésüket az egészségügyi dolgozóknak adják

Publikálás dátuma
2020.05.18. 15:46

Fotó: Hadházy Ákos Facebook oldala
Hadházy Ákosék a járványügyi alapba utaltak volna minden extra bevételt – a keresztény-demokraták azonban kivédték a populista ármánykodást.
Csendben, de határozottan utasította el a parlamenti igazságügyi bizottság Fidesz-KDNP-s többsége  a törvényjavaslatot, ami a járványhelyzetre hivatkozva az egészségügyi dolgozóknak adta volna a képviselők idei fizetésemelését, és a tisztségeikért ( frakcióvezetői, elnöki bizottsági posztokért) járó extra juttatásokat. A tervezet szerint a felajánlást a Járványügyi Védekezési Alapba kellett volna küldeni, és részben ebből ebből is lehetne finanszírozni az egészségügyi alkalmazottak fizetésemelését, idei egyszeri plusz támogatását.  Az anyagot Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs terjesztette be, a bizottság pedig 5 ellenzéki igen és 8 kormánypárti tartózkodás mellett dobta vissza. 
Ez azt jelenti, hogy a javaslat ebben a formában az Országgyűlés elé sem kerülhet.

A döntésről Facebook-posztban számolt be Hadházy Ákos. Mint írta, a "A leszavazás körülményei is bizarrak voltak: a fideszesek egyetlen szóval sem indokolták, hogy miért nem vállalnak szolidaritást a magyarokkal."
"Amikor viszont felhívtam a figyelmet arra, hogy egy bizottsági tag havi kettőszázezer forintot kap azért, mert havi kétszer egy órában ott ül, akkor Vejkey elnök kijavított, hogy havi négyszer egy órát ülnek ott. Köszönöm".

A Népszava kérdésére Hadházy elmondta, pontosan nem számolták össze, hogy a javaslattól mekkora plusz összeget várnak, de havi 100 millió forintot megközelítő tételről lenne szó. Elmondtam a bizottság előtt is, hogy a döntésnek nyilvánvalóan szimbolikus jelentősége lenne –tette hozzá kérdésünkre a politikus -  de ha már saját pénzükhöz nem akarnak nyúlni, javasoltam azt is, hogy mondjanak le az 1800 milliárdos, kínai hitelből fizetett vasútépítéséről, a 200 milliárdból tervezett atlétikai vb-ről, vagy költsék hasznosabbra a 150 milliárdos kormányzati propaganda kiadást;mindezzel az ország sem járna rosszabbul.
 Hadházy Ákos arra is rámutatott: nem helyénvaló, hogy az egészségügyi dolgozók bére kevesebb legyen a járvány alatt, a képviselőké pedig nőjön. Az ellenzéki ötlete amúgy nem előzmény nélküli, és nem is kivitelezhetetlen, csak akarat kellene hozzá: Szlovéniában a járvány idejére 30 százalékkal csökkent a miniszterek és képviselők fizetése, hogy így spóroljanak a rendkívüli helyzetben, Új-Zélandon pedig a 6 hónapig a fizetés 20 százalékáról mondanak le a kormány tagjai és a vezetők.
Ugyanebben az időszakban a magyar képviselők fizetése átlagosan nettó 75 ezer forinttal nőtt, a bizottságokban is helyet foglaló politikusok, vagy a képviselő kormánytagok azonban akár 220-225 ezer forintos béremelést kaptak, a törvény szerinti emelés során. 
Szerző

Három nyomozásban is érintett Borkai , de csak a szexvideós zsarolás miatt hallgatták meg, ahol ő a sértett

Publikálás dátuma
2020.05.18. 15:03

Fotó: Béres Márton / Népszava
A bukott győri polgármester tanúként fáradt be a rendőrségbe, bár két csalási üggyel kapcsolatban is kérdezhetnék.
Ungár Péter képviselő kérdésére számolt be Polt Péter legfőbb ügyész arról, hogyan áll a nyomozás Borkai Zsolt bukott győri polgármester ügyében. A válaszból elsőként az derült ki, hogy eleve nem egy, hanem három ügyről, három nyomozásról van szó – írja az ügyészségi levelezést idéző 444.hu. A portál szerint legaktívabban az a vizsgálat folyik, amit zsarolás és más bűncselekmények miatt folytat a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nyomozó Főosztálya, és aminek a tárgya a fideszes politikusról és üzletfeleiről készült pornográf fotókkal és videókkal történt boltolás, vagyis ügyészi nyelven fogalmazva
“ a Borkai Zsolt és a társaságába tartozó személyek horvátországi hajóutazásán készített képfelvételek nyilvánosságra hozatalával való, vagyoni előny szerzése végett történt fenyegetések vizsgálata.”

Ebben az egyben hallgatták eddig ki Borkai Zsoltot, tanúként. Öt embert gyanúsítanak a zsarolással és a többivel, őket mind gyanúsítottként hallgatták ki. Polt válaszából az derült ki, hogy ezen kívül a a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályán is folyik két, Borkait érintő büntetőeljárás, de ezekben még nem hallgattak ki gyanúsítottakat.  
Szerző