Előfizetés

Május 26-án nyújthatják be a különleges jogrendet visszavonó javaslatot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.18. 08:25
Gulyás Gergely kancelláriaminiszter
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Júniusra így újra a fideszes kétharmad veheti át a vezetést a fideszes kormánytól.
Konkrét dátumot is mondott a Hír TV-ben Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, mikor vasárnap este a járványhelyzet miatt bevezetett különleges jogrend végéről kérdezték:
„Én mondtam, hogy júniusban ez megszűnhet, és a miniszterelnök úr pedig azt mondta, hogy május végén visszaadhatjuk a parlamentnek. Az a szándékunk, hogy május 26-án benyújtsuk azt a jogszabálytervezetet az Országgyűlésnek, amelynek elfogadásakor ez már június lesz, megszűnhet a rendkívüli jogrend Magyarországon” – mondta a műsorvezetőnek Gulyás.
A felvetésre   minek kell ahhoz történnie, hogy a kormány mégse nyújtsa be a javaslatot – a miniszter a megbetegedésének számának újbóli tömeges növekedését említette. Gulyás arra is emlékeztetett, hogy különleges jogrend adta felhatalmazás extrémnek számít, jogállamban ugyanis nem fordulhat elő, hogy a kormány mondja meg nekünk, mikor mehetünk az utcára – a járványhelyzet, a háborús veszély vagy egy természeti katasztrófa  viszont indokolttá teszi a kontrollt a kancelláriaminiszter szerint.

Hamar felülírta a gazdasági érdek a vírus terjedését megakadályozó szigort az osztrák határon

Soproni H. Lajos írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2020.05.18. 08:20

Fotó: Népszava / Népszava
A kormány már április 1-jével úgy döntött: az ingázók nem hozzák-viszik a kórt, ezért szabadon mehetnek dolgozni, ha ezt munkáltatói igazolással teszik. Ha visszajöttek sem kellett karanténba vonulni.
Az intézkedés hátterében többen azt is sejteni vélték, hogy Burgenlandban a magyar orvosok és ápolók nélkül az egészségügyi ellátásban és az idősek gondozásában pont a járvány ideje alatt igen komoly hiányosságok léptek volna fel, amit így sikerült elkerülni. Ami viszont tény, legott megnőtt az érdeklődés a különleges erővel bíró papír iránt, így akinek dolga volt "odaát", szerzett igazolást. Aztán jött még néhány meggondolatlanul bátor megoldás, de Sopron-szerte nem hallott senki arról, hogy bárki is lebukott volna, holott az ilyesmi nem marad titokban. Az egyik fodrászüzlet személyzete például nagyon meglepődött, amikor váratlanul betoppant egy régi osztrák kuncsaft, akit a határzár sem tartott vissza attól, hogy elinduljon otthonról. - Amióta becsuktatok, nem találtam senkit, aki megcsinálta volna a hajamat, és már úgy nézek ki, hogy alig merek emberek közé menni – magyarázta a burgenlandi hölgy, aki a határőröket kicselezve érkezett. Ugyanis nem az ellenőrzési ponton, hanem a zöldhatáron jött át, nehogy visszafordítsák, vagy karanténba zárják. Az út egy részét az osztrák oldalon saját kocsival tette meg, majd egy darabig gyalogolt az erdőben, és amikor magyar oldalra ért, már várta az ismerőse, aki elvitte a fodrászhoz. Visszafelé is így ment, és lehet, hogy így jön legközelebb is. - A határzár kijátszható, a kontroll nem elég alapos, és miután az ingázóknak hamar sorompót nyitottak, nem sok értelmét látom a korlátozásnak, és szerintem a járványhelyzet sem elsősorban ennek köszönhetően javult – mondta egy ismert soproni vállalkozó, Vadon László, aki sok társa óhaját fogalmazta meg egy városi rendezvényen, amikor az illetékesektől a szigorú intézkedések enyhítését kérte.  Az ok szintén gazdasági: azok az északnyugat-magyarországi cégek, amelyek az osztrák vásárlókból és vendégekből élnek, nem sokáig tudnak talpon maradni. Már most igen nagy bajban vannak, és az a mintegy 10-15 ezer ember is, akiknek munkát adtak. Félő, hogy közülük nagy számban Ausztriában fognak dolgozni, mivel ígéretekkel senkit nem lehet itthon tartani. Vadon László a város és az iparkamara vezetőinek címzett levelében azt kérte, hogy a veszélyhelyzet feloldásáig is legalább a határ mindkét oldalán egy 50 kilométeres zónában biztosítsák a szabad mozgást azok számára, akik ott élnek, és ezt igazolni is tudják. Érvelése szerint ha napi ötezer, munkát vállaló magyar ingázik Ausztriába, akkor naponta körülbelül kétezerötszáz osztrák vendég jön, hogy különböző magyarországi szolgáltatásokat vegyen igénybe. Így a viszonosság elve alapján esetleg részben megnyíló határ enyhíthetne a zónában működő vállalkozások helyzetén.

Június 15-én nyithatnak az osztrák határátkelők

Vasárnaptól Ausztria - Németország, Lichtenstein és Svájc mellett - Csehország, Szlovákia és Magyarország irányába is enyhíti a határellenőrzéseket - közölte az osztrák belügyminisztérium szombati közleményében, amelyet az APA osztrák hírügynökség ismertetett. Az osztrák-cseh, az osztrák-szlovák, illetve az osztrák-magyar határátkelőkön vasárnaptól csak szúrópróbaszerűen ellenőriznek majd. Ez azt jelenti, hogy véletlenszerűen választják ki azokat az utasokat, akiket a rendőrség, illetve az egészségügyi hivatal szakemberei ellenőriznek majd. A közlemény szerint továbbra is fennmaradnak ugyanakkor Magyarország irányába azok a határellenőrzések, amelyeket a migrációs helyzet miatt rendeltek el.  Amennyiben a koronavírus-járvány terjedése alacsony marad, az Ausztriával szomszédos országok határátkelői is teljesen megnyithatnak június 15-én. Ausztriában eddig 16 146-an fertőződtek meg koronavírussal, jelenleg 980 aktív beteget tartanak nyilván, közülük ötvenen vannak az intenzívosztályon. A koronavírus okozta betegség szövődményeibe 629-en haltak bele.

Több kilométeres a kamionsor a csanádpalotai átkelő előtt Románia felé

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.18. 08:01
A kép illusztráció
Fotó: ROBERT MICHAEL / AFP / dpa Picture-Alliance
A Magyarországra érkezőknek egy órát kell várakozniuk a határátlépésre.
Torlódás alakult ki a csanádpalotai átkelőnél hétfő reggel – közölte a rendőrség a honlapján. A Románia felé tartó teherautóknak négy, a Magyarországra érkezőknek egy órát kell várakozniuk a határátlépésre. A személyforgalomban a kilépő oldalon egyórás a várakozás. Az Útinform adatai szerint az M43-as autópályán Csanádpalotánál a kilépő oldalon hét kilométeres a várakozó kamionsor. A nagylaki közúti határátkelőhelynél Románia felé a várakozás kétórás, a belépő oldalon egyórás a sor a személyforgalomban.