Mérő László is a sorozatzsaroló Wikipédia-szerkesztő hálójába került, büntetőügy lehet a vége

Publikálás dátuma
2020.05.17. 22:14

Fotó: LÁSZLÓ PÉTER ISTVÁN
A neves matematikus jelzése indította el a lavinát, az érintett már nem szerkesztheti az internetes lexikont.
Egy Wikipéda-szerkesztő zsarolással kívánt pénzt szerezni, és többek között a hálójába került Mérő László matematikus, publicista, pszichológus és játékfejlesztő. A Wikipédia internetes lexikon az esetet feltáró magyar nyelvű oldalán ismertette az ügyet. – Mérő László 2020. május 3-án segítséget kért az adminisztrátorok üzenőfalán, mely szerint egyik szerkesztőtársunk pénzért kínálta fel neki, hogy szócikkeit feljavítja, illetve létrehozza. A szerkesztő a megígért feladatot nem végezte el, gyenge minőségű szócikkek készültek, ugyanakkor egyre újabb pénzeket követelt, megzsarolta az érintettet – olvasható a Wikipédának az esetet feltáró oldalán. Kiderült, hogy a zsaroló akit a közösség végleg eltiltott a Wikipédia, meghatározásuk szerint „A szabad enciklopédia” szerkesztésétől többeket is ugyanígy megzsarolhatott. Ezt egy másik szerkesztő is megerősítette.
Konkrét példaként szerepel az ismert nevek közül Görög Ibolya protokollszakértő, akinek szintén volt megállapodása a volt szerkesztővel, aki tőle is próbált további pénzt kérni, de ettől a szakember elzárkózott.

 Zsarolás itt nem történt, és Görög Ibolya a szócikkeivel elégedett volt. Rácz József pszichiáter is hasonló megállapodást kötött, de a munkát a szerkesztő félbehagyta, s a befejezésért további pénzeket kért. Azt nem kapott, s emiatt sértő leveleket írt megbízójának. Mint azt a Wikipédia írja, a szerkesztések módja alapján elképzelhetően érintett szócikkalanyok között lehet még Czigány Judit színművész, David Adger nyelvész, Kálló Veronika logopédus, Marcel Den Dikken nyelvész, Mischinger Péter tanár, Prószéky Gábor matematikus és Varga Attila közgazdász is. A Wikimédia Magyarország Egyesület (WMM) állásfoglalásban jelezte: a csalás és zsarolás nem magánvádas bűncselekmény, bárki megteheti, de a legjobb lenne, ha a sértettek lépnének. A jogi lépések támogatását még megvizsgálhatja az egyesület, mindenesetre Mérő László jelezte, hogy szívesen felvenné a kapcsolatot a többi károsulttal az egységes fellépés érdekében.
Szerző

Budapestiek is „leruccantak” Polgárra

Publikálás dátuma
2020.05.17. 18:06

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
A biatorbágyi outlet több boltja még zárva van, és sokan ezért a fővárosból is érkeztek ide, kijárási korlátozás ide vagy oda.
Hosszú sor áll az M3-as autópálya mellett lévő polgári outlet egyik sportboltja előtt, legalább tizenkét embert számolunk. Odabent egyszerre húszan lehetnek, úgy tűnik, a létszám folyamatosan csúcsra járatott. Pedig még csak péntek délután van: szombaton, vasárnap ennél is nagyobb a forgalom. Két huszonéves fiút szólítunk meg, majdnem száz kilométerről, Egerből „ugrottak át”, nyári sportcipőt és rövidnadrágokat akarnak venni. Egyetemistaként mindketten dolgoznak a tanulás mellett, de nem veti fel őket a pénz, ezért is szokták úgy időzíteni, hogy évente kétszer, tavasszal és ősszel egy nagyobb bevásárlásra közösen jönnek el. A benzinköltséget felezik, s így sokkal jobban járnak, mintha a szülővárosukban költenék el az erre szánt forintokat. Az üzletek felkészültek a védekezésre: a bejáratoknál mindenütt látni kézfertőtlenítőket kihelyezve, van, ahol az egyik eladó állít meg, s biztos, ami biztos, ő fújja le a kezünket, s akad bolt, ahol belül több ilyen flakont is kitettek. Maszkot mindenhol kötelező viselni, a kesztyű szabadon választott. A pénztárosok plexi mögött ütik be a számlát, a másfél méteres védőtávolságra sok helyen harsány felfestések figyelmeztetnek. A parkoló majdnem tele van, jellemzően magyar rendszámú autókkal. Máskor sokan jönnek ide a román és az ukrán oldalról is. Az egyik fehérneműüzlet eladója azt mondja, náluk az elmúlt két hétben már voltak orosz ajkú vásárlók is. - Talán itt ragadtak, talán eleve valamelyik nyíregyházi multinál dolgoznak, nem tudom, de szeretjük őket, mert sokat költenek – taglalja. Egy másik ruhaboltos szerint az elmúlt két hétben akkora volt a forgalom náluk, mint a veszélyhelyzet előtt időkben, hétvégén pedig ellepték őket a vevők. - A biatorbágyi outlet több boltja még zárva van, és sokan ezért Budapestről is leruccantak ide, kijárási korlátozás ide vagy oda. Aki szeret világmárkákat a bolti árnál olcsóbban megvenni, annak az a négyszáz kilométer oda-vissza nem tétel, és legalább kiszabadult egy kicsit a fővárosból is – mondta. Hozzátette: sok olyan vásárlója akadt, aki nem kedvtelésből vett magának új ruhadarabokat, hanem mert a home office alatt kihízta az összes nadrágját, szoknyáját. Polgáron egyébként nem egyszerre nyitottak ki az üzletek. Május elején, a korlátozás feloldása utáni napokban még csak minden második indult be, a második hétre azonban szinte teljes üzemmódra kapcsoltak, mindössze egy-két boltot találtunk zárva. Az alkalmazottakat is rugalmasan állították újból munkába. Találkoztunk olyannal munkavállalóval is, aki Debrecenből jár át, napi két órát ingázva: a márka ottani szaküzlete még nem nyitott ki, ezért az ittenibe segít be. Ottjártunkkor még nem működtek a „street food” üzletek, a kürtős kalácsot, a fánkot és a hamburgert árusító fabódék.  

Másfél hónapot még ki lehetett húzni

Az egri Agria Park plazában minden bérlő ki tudott nyitni, akinek ezt a szabályozás lehetővé tette, egyelőre a mozi és a gyermekmegőrző tart zárva – mondta a Népszavának Szőke István ügyvezető igazgató. Szavai szerint az jelentett némi nehézséget, hogy a nyitást engedélyező, épp a május elsejei három napos ünnep előtti napra időzített bejelentés túl hirtelen érte a vállalkozókat, s nem mindenkinek sikerült azonnal teljes üzemmódra váltania. Itt tíz órás a nyitvatartás, s mivel egy eladó legfeljebb nyolc órát visz, néhány kisebb üzletben emiatt rövidített periódussal kezdtek. Előfordult, hogy áprilisban szabadságra küldték az alkalmazottakat vagy épp elbocsátották őket: utóbbiakat nehezebb volt ripsz-ropsz pótolni. A plázát üzemeltető cég a bérlőkkel átbeszélte a járvány időszakára vonatkozó feltételeket, s ahol szükségesnek látták, ott erre az időre adtak bizonyos kedvezményeket - tudtuk meg. Most minden üzlet igyekszik „felpörögni”, hogy pótolja a kieső bevételeket, s jelenleg is tárgyalnak lehetséges új bérlőkkel, így az élet nem állt meg, mondta az igazgató, hozzátéve: ezt a másfél hónapos korlátozást valahogy ki lehetett húzni. D.J.

Szerző
Frissítve: 2020.05.17. 21:14

Megérkeztek a hatos lottó nyerőszámai

Publikálás dátuma
2020.05.17. 16:52

Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 20. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 7 (hét) 12 (tizenkettő) 14 (tizennégy) 24 (huszonnégy) 39 (harminckilenc) 44 (negyvennégy)   Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt. 5 találatos szelvény 52 darab, nyereményük egyenként 263.720; 4 találatos szelvény 2.527 darab, nyereményük egyenként 5.425; 3 találatos szelvény 37.954 darab, nyereményük egyenként 1.725 forint.
Szerző