Előfizetés

Megérkeztek a hatos lottó nyerőszámai

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.17. 16:52

Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 20. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 7 (hét) 12 (tizenkettő) 14 (tizennégy) 24 (huszonnégy) 39 (harminckilenc) 44 (negyvennégy)   Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt. 5 találatos szelvény 52 darab, nyereményük egyenként 263.720; 4 találatos szelvény 2.527 darab, nyereményük egyenként 5.425; 3 találatos szelvény 37.954 darab, nyereményük egyenként 1.725 forint.

Tragikus történet: otthonában halt meg egy óbudai férfi, akit a kórházi ágyak kiürítése okán, egy nappal műtétje előtt küldtek haza (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.17. 16:22
Illusztráció.
Fotó: Shutterstock
Ami Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterének „szórakoztató történet”, az Terikének maga a tragédia – vezette fel Facebookra feltöltött videóját Szabó Tímea.
A Párbeszéd társelnöke, parlamenti frakcióvezetője a felvételen egy óbudai asszonnyal beszélgetett arról, hogyan halt meg borzalmas kínok között a férje a kórházi ágyak jelentős részének kiürítése, a nem életmentő, előre eltervezett műtétek elhalasztása miatt. A tragédiát átélt nő elkeseredésében maga kereste meg a megdöbbentő történettel az ellenzéki politikust. – Férjemnek volt egy „polipbetegsége”, amivel meg kellett volna műteni. Rossz volt a vérképe, emiatt háromszor is volt a kórházban. Hazaküldték, javítsuk föl egy kicsit, K-vitamint kellett neki vásárolni, amit itthon nem kaptunk, Németországból kellett behozatni. Március 3-tól ismét befeküdt a kórházba, azzal, hogy két hét múlva, 17-én műtik majd meg – mondta Terike, aki azonban egy nappal a tervezett műtét előtt telefont kapott, s közölték vele, hogy elmaradnak a műtétek.  – Úgy délután egy óra fél kettő tájában jött szegény férjem egy nagy táskával, mondta, mindenkit hazaküldtek az osztályról, kiürítették az egész termet – emlékezett vissza Terike, akinek a férje egyik nap rosszul érezte magát, mondta is hogy egész éjjel nem aludt, nagyon fájt a hasa. Az asszony azt már könnyeivel küszködve idézte fel, hogy mentőt akart hívni, az ügyeletre telefonált:
„azt mondta nekem az ügyeletes, hogy olvassam fel a zárójelentést. Én válaszoltam, hogy amíg ezt felolvasom, addig itt lehetnének... aztán egyszer csak elordítottam magam: Már nem kell! Nem kell, hogy jöjjenek, már meghalt!”

– Először azt hittem, vér folyik a szájából, de nem az volt, hanem a széklete. Abban a pillanatban meg is halt. Egyáltalán nem hibáztatom az orvosokat, de ilyen disznóságot, hogy letagadják a kórházban ott maradt üres ágyakat. Az olyan beteg ember, mint a férjem, miért nem maradhatott ott? – kérdezte Terike. A megdöbbentő esetet a Párbeszéd politikusa egyértelműen Kásler Miklós március közepén meghozott, a kórházi ágyak kiürítéséről és a műtétek elhalasztásáról hozott döntésének tulajdonítja. – Már akkor tudtuk, hogy ennek beláthatatlan súlyos következményei lesznek. Terike története szolgáljon mindenkinek tanulságul, nem lehet ilyen eszement módon, emberéleteket veszélyeztetve döntéseket hozni. Az emberélet nem játék, a betegek nem bábuk a politika terepasztalán. Az átgondolatlan kórházkiürítéssel embereket küldtek a halálba. Ezt nem lehet jóvátenni – szögezte le Szabó Tímea. A kórházi ágyszám felszabadításának és a műtétek elhalasztásának ügye a parlament május 11-i ülésén is téma volt. Előbb Korózs Lajos (MSZP) kérdésére válaszolta Kásler Miklós azt, hogy 66 ezer ágy van a magyar egészségügyben, és négy ütemben fogják visszaállítani az egészségügy normál működését. Az ágyszám-felszabadítás miatt a kórházak teljesítménye 50 százalékkal csökkent. Ezt követően az ugyancsak szocialista Bangóné Borbély Ildikó azt akarta tudni, hányan haltak meg amiatt, hogy nem kapták meg a megfelelő ellátást.  
– „Magyarországon ma halálozási arány alacsonyabb, mint korábban. Hogy hány beteg halt meg, nem tudom megmondani. Hozzám egyetlen beteg haláláról sem érkezett jelentés.”

– válaszolt Kásler Miklós.

Huszonegy előterjesztésről szavaz a parlament

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.17. 15:38
Illusztráció
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
A Ház kedden dönthet egyebek mellett a kulturális intézményekben foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyának átalakításáról, a Budapest-Belgrád vasútvonalat finanszírozásáról.
Négynapos üléssel folytathatja munkáját az Országgyűlés a következő két hétben. A képviselők kedden huszonegy javaslatról szavazhatnak, szerdán pedig tárgyalni kezdhetnek az egyszer használatos műanyagok betiltásáról. A házelnök javaslata alapján az ülés hétfőn 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit a végleges napirend elfogadása, majd az azonnali kérdések és az interpellációk követhetnek két-két órában. Kedd reggel 9 órakor, szintén napirend előtti felszólalásokkal indulhat az ülésnap, amit a szavazások követhetnek. A Ház dönthet egyebek mellett a kulturális intézményekben foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyának átalakításáról, a Budapest-Belgrád vasútvonalat finanszírozásáról és kivitelezéséről, valamint a büntetőeljárási és piacfelügyeleti törvények módosításáról, továbbá több egyetem alapítványi formába rendezéséről. A határozathozatalok után az örökbefogadások segítését célzó törvénymódosításról, valamint az Erzsébet-táborokról szóló jogszabályról is általános vitát tartanak. Szerdán további hat előterjesztést tárgyalhatnak a képviselők. Ekkor kerülhetnek terítékre a különleges gazdasági övezetek kialakításáról és az egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról szóló kormányzati előterjesztések. A Ház következő ülése május 25-én, hétfőn érhet véget, amikor újra azonnali kérdések hangozhatnak el.