Előfizetés

Tragikus történet: otthonában halt meg egy óbudai férfi, akit a kórházi ágyak kiürítése okán, egy nappal műtétje előtt küldtek haza (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.17. 16:22
Illusztráció.
Fotó: Shutterstock
Ami Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterének „szórakoztató történet”, az Terikének maga a tragédia – vezette fel Facebookra feltöltött videóját Szabó Tímea.
A Párbeszéd társelnöke, parlamenti frakcióvezetője a felvételen egy óbudai asszonnyal beszélgetett arról, hogyan halt meg borzalmas kínok között a férje a kórházi ágyak jelentős részének kiürítése, a nem életmentő, előre eltervezett műtétek elhalasztása miatt. A tragédiát átélt nő elkeseredésében maga kereste meg a megdöbbentő történettel az ellenzéki politikust. – Férjemnek volt egy „polipbetegsége”, amivel meg kellett volna műteni. Rossz volt a vérképe, emiatt háromszor is volt a kórházban. Hazaküldték, javítsuk föl egy kicsit, K-vitamint kellett neki vásárolni, amit itthon nem kaptunk, Németországból kellett behozatni. Március 3-tól ismét befeküdt a kórházba, azzal, hogy két hét múlva, 17-én műtik majd meg – mondta Terike, aki azonban egy nappal a tervezett műtét előtt telefont kapott, s közölték vele, hogy elmaradnak a műtétek.  – Úgy délután egy óra fél kettő tájában jött szegény férjem egy nagy táskával, mondta, mindenkit hazaküldtek az osztályról, kiürítették az egész termet – emlékezett vissza Terike, akinek a férje egyik nap rosszul érezte magát, mondta is hogy egész éjjel nem aludt, nagyon fájt a hasa. Az asszony azt már könnyeivel küszködve idézte fel, hogy mentőt akart hívni, az ügyeletre telefonált:
„azt mondta nekem az ügyeletes, hogy olvassam fel a zárójelentést. Én válaszoltam, hogy amíg ezt felolvasom, addig itt lehetnének... aztán egyszer csak elordítottam magam: Már nem kell! Nem kell, hogy jöjjenek, már meghalt!”

– Először azt hittem, vér folyik a szájából, de nem az volt, hanem a széklete. Abban a pillanatban meg is halt. Egyáltalán nem hibáztatom az orvosokat, de ilyen disznóságot, hogy letagadják a kórházban ott maradt üres ágyakat. Az olyan beteg ember, mint a férjem, miért nem maradhatott ott? – kérdezte Terike. A megdöbbentő esetet a Párbeszéd politikusa egyértelműen Kásler Miklós március közepén meghozott, a kórházi ágyak kiürítéséről és a műtétek elhalasztásáról hozott döntésének tulajdonítja. – Már akkor tudtuk, hogy ennek beláthatatlan súlyos következményei lesznek. Terike története szolgáljon mindenkinek tanulságul, nem lehet ilyen eszement módon, emberéleteket veszélyeztetve döntéseket hozni. Az emberélet nem játék, a betegek nem bábuk a politika terepasztalán. Az átgondolatlan kórházkiürítéssel embereket küldtek a halálba. Ezt nem lehet jóvátenni – szögezte le Szabó Tímea. A kórházi ágyszám felszabadításának és a műtétek elhalasztásának ügye a parlament május 11-i ülésén is téma volt. Előbb Korózs Lajos (MSZP) kérdésére válaszolta Kásler Miklós azt, hogy 66 ezer ágy van a magyar egészségügyben, és négy ütemben fogják visszaállítani az egészségügy normál működését. Az ágyszám-felszabadítás miatt a kórházak teljesítménye 50 százalékkal csökkent. Ezt követően az ugyancsak szocialista Bangóné Borbély Ildikó azt akarta tudni, hányan haltak meg amiatt, hogy nem kapták meg a megfelelő ellátást.  
– „Magyarországon ma halálozási arány alacsonyabb, mint korábban. Hogy hány beteg halt meg, nem tudom megmondani. Hozzám egyetlen beteg haláláról sem érkezett jelentés.”

– válaszolt Kásler Miklós.

Huszonegy előterjesztésről szavaz a parlament

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.17. 15:38
Illusztráció
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
A Ház kedden dönthet egyebek mellett a kulturális intézményekben foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyának átalakításáról, a Budapest-Belgrád vasútvonalat finanszírozásáról.
Négynapos üléssel folytathatja munkáját az Országgyűlés a következő két hétben. A képviselők kedden huszonegy javaslatról szavazhatnak, szerdán pedig tárgyalni kezdhetnek az egyszer használatos műanyagok betiltásáról. A házelnök javaslata alapján az ülés hétfőn 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit a végleges napirend elfogadása, majd az azonnali kérdések és az interpellációk követhetnek két-két órában. Kedd reggel 9 órakor, szintén napirend előtti felszólalásokkal indulhat az ülésnap, amit a szavazások követhetnek. A Ház dönthet egyebek mellett a kulturális intézményekben foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyának átalakításáról, a Budapest-Belgrád vasútvonalat finanszírozásáról és kivitelezéséről, valamint a büntetőeljárási és piacfelügyeleti törvények módosításáról, továbbá több egyetem alapítványi formába rendezéséről. A határozathozatalok után az örökbefogadások segítését célzó törvénymódosításról, valamint az Erzsébet-táborokról szóló jogszabályról is általános vitát tartanak. Szerdán további hat előterjesztést tárgyalhatnak a képviselők. Ekkor kerülhetnek terítékre a különleges gazdasági övezetek kialakításáról és az egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról szóló kormányzati előterjesztések. A Ház következő ülése május 25-én, hétfőn érhet véget, amikor újra azonnali kérdések hangozhatnak el.

Schanda: Az áprilisi gazdasági adatok letaglózóak lesznek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.17. 14:11
Schanda Tamás
Fotó: MTI Fotószerkesztõség/Botár Gergely/kormany.hu / MTI
Ingyenes informatikai alapozó online képzésre már 37 ezren jelentkeztek. Összesen további 1100 részben vagy egészben térítésmentes képzésekre várja az ITM a jelentkezőket.
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19) vasárnap reggelre, ezzel 3509 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 3 idős krónikus beteg. Ezzel 451 főre emelkedett az elhunytak száma, 1396-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1662 fő. Az aktív fertőzöttek 56 százaléka, az elhunytak 78 százaléka, a gyógyultak 61 százaléka budapesti vagy Pest megyei. 562 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 47-en vannak lélegeztetőgépen - kezdte az Operatív Törzs szokásos napi tájékoztatóját Gál Kristóf szóvivő.
Fokozatosan, új menetrend szerint elkezdtük újraindítani az életet Magyarországon. Azonban ez nem jelenti azt, hogy teljes mértékben visszatérhetünk a korábbi kerékvágáshoz - mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese. Új helyzet állt elő a gazdaságban is: rég nem látott mértékű válsággal szembesülünk, amely nem egyformán érinti az ágazatokat - folytatta. 
Az áprilisi gazdasági adatok várhatóan letaglózóak lesznek... Elkeserednünk azonban nem szabad

- tette hozzá Schanda.

Az adatokból azonban az is látszik, hogy Magyarország jobban vette az akadályokat mint más országok.  A koronavírus-járvány gazdasági-oktatási vonatkozásaival kapcsolatban kiemelte a munkanélküliség kezelését. Szerinte a magyar emberek fizetésből akarnak megélni, ezért is fontos, hogy például az elindított ingyenes informatikai alapozó online képzésre már 37 ezren jelentkeztek. Összesen további 1100 részben vagy egészben térítésmentes képzésekre is várják a jelentkezőket, akik az eddigi munkakörüktől a cégeknek biztosított bértámogatás keretében képezhetik át magukat más szakterületre. Ezekre a tanfolyamokra szabadfelhasználású diákhitel is igényelhető. Ugyanilyen, bármire költhető kölcsönt kaphatnak a felsőoktatási hallgatók is, külön keretből. – Már 24 ezer diplomát állítottak ki úgy, hogy azokhoz nem kellett nyelvvizsga – mondta Schanda Tamás, aki szerint a kormány ezzel az intézkedéssel is hozzájárul, hogy minél többen tudjanak elhelyezkedni Magyarországon. 

Hétfőn általános védelmi intézkedések lépnek életbe

Miután május 18-án hétfőn nulla órától Budapesten is feloldják a kijárási korlátozást, az egész országban általános védelmi intézkedések lépnek életbe – közölte Lakatos Tibor. Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a testület vasárnapi tájékoztatóján részletesen ismertette a fővárosra vonatkozó új szabályokat tartalmazó kormányrendeletet, amely szombat éjjel jelent meg a Magyar Közlönyben. – A szociális érintkezés szabályai – kivéve a közös háztartásban élőket – változatlanok: mindenki köteles a találkozásokat a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és betartani a lehetőség szerinti másfél méteres távolságot. Ugyanez vonatkozik az üzletekben és a tömegközlekedési járműveken való arceltakarásra, azaz a maszk, sál vagy kendő viselésére is – húzta alá Lakatos Tibor, aki a megmaradó és új előírásokat is összefoglalta. Így kiemelte, hogy az idősekre, a 65 év felettiekre vonatkozó eddigi korlátozások megmaradnak, tehát ők az élelmiszerüzleteket, drogériákat, gyógyszertárakat, illetve gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket forgalmazó üzleteket továbbra is mindennap csak 9 óra és 12 óra között látogathatják. Ellenben a kerületi önkormányzatok a fővárosban működő piacokon ettől eltérő idősávokat is megállapíthatnak a számukra.  

Az egyetemek megnyitásáról a rektorok döntenek

A rendőrezredes azt is kiemelte: a már említett védőtávolság betartásával a budapestiek is korlátlanul látogathatják a közterületeket, a parkokat és a szabadtéri játszótereket, szabadtéri strandokat, fürdőket. Vásárolhatnak az üzletekben, amelyek mindegyike kinyithat, de csak azok a fővárosi vendéglátóhelyek fogadhatnak vendéget, ahol terasz vagy kerthelyiség van. – Vallási közösségek szertartása, illetve a polgári házasságkötéseket és temetéseket követő családi rendezvények is megtarthatók, de csak június 15. után és azokon nem lehetnek többen 200 embernél – hangsúlyozta Lakatos Tibor. Hozzáfűzte még, hogy az egyetemek megnyitásáról az adott felsőoktatási intézmény rektora dönt, ellenben a kollégiumok továbbra is szigorúan zárva tartanak.    Az operatív törzs tájékoztatójának ismét résztvevője volt Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa, aki most a koronavírus-fertőzés okozta betegség rizikófaktorait emelte ki. Felsorolásának első helyén az időskor állt, hiszen – mint mondta – az elhunytak átlagéletkora a nőknél 81, a férfiaknál pedig 77 év. A szakember megismételte, hogy a hiedelmekkel ellentétben a magas vérnyomás önmagában nem kockázati tényező, és egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése sem. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy kiknek kell vigyázniuk: különösen a jövőben is. Így fontos a tüdőbetegek, a COPD-betegségben szenvedők, a vese- és cukorbetegek, utóbbiak közül elsősorban azok, akik nem tablettát, hanem inzulint kapnak, ugyanígy veszélyesebb a koronavírus a rákbetegekre, a sugárkezeltekre, az autoimmun betegséggel küszködőkre és a kórosan elhízottakra. Szlávik János szerint a járványügyi enyhítéseket követően nemcsak a betegek, hanem az egészséges emberek számára továbbra is fontos az óvintézkedések betartása.