Előfizetés

Budapestiek is „leruccantak” Polgárra

Doros Judit
Publikálás dátuma
2020.05.17. 18:06

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
A biatorbágyi outlet több boltja még zárva van, és sokan ezért a fővárosból is érkeztek ide, kijárási korlátozás ide vagy oda.
Hosszú sor áll az M3-as autópálya mellett lévő polgári outlet egyik sportboltja előtt, legalább tizenkét embert számolunk. Odabent egyszerre húszan lehetnek, úgy tűnik, a létszám folyamatosan csúcsra járatott. Pedig még csak péntek délután van: szombaton, vasárnap ennél is nagyobb a forgalom. Két huszonéves fiút szólítunk meg, majdnem száz kilométerről, Egerből „ugrottak át”, nyári sportcipőt és rövidnadrágokat akarnak venni. Egyetemistaként mindketten dolgoznak a tanulás mellett, de nem veti fel őket a pénz, ezért is szokták úgy időzíteni, hogy évente kétszer, tavasszal és ősszel egy nagyobb bevásárlásra közösen jönnek el. A benzinköltséget felezik, s így sokkal jobban járnak, mintha a szülővárosukban költenék el az erre szánt forintokat. Az üzletek felkészültek a védekezésre: a bejáratoknál mindenütt látni kézfertőtlenítőket kihelyezve, van, ahol az egyik eladó állít meg, s biztos, ami biztos, ő fújja le a kezünket, s akad bolt, ahol belül több ilyen flakont is kitettek. Maszkot mindenhol kötelező viselni, a kesztyű szabadon választott. A pénztárosok plexi mögött ütik be a számlát, a másfél méteres védőtávolságra sok helyen harsány felfestések figyelmeztetnek. A parkoló majdnem tele van, jellemzően magyar rendszámú autókkal. Máskor sokan jönnek ide a román és az ukrán oldalról is. Az egyik fehérneműüzlet eladója azt mondja, náluk az elmúlt két hétben már voltak orosz ajkú vásárlók is. - Talán itt ragadtak, talán eleve valamelyik nyíregyházi multinál dolgoznak, nem tudom, de szeretjük őket, mert sokat költenek – taglalja. Egy másik ruhaboltos szerint az elmúlt két hétben akkora volt a forgalom náluk, mint a veszélyhelyzet előtt időkben, hétvégén pedig ellepték őket a vevők. - A biatorbágyi outlet több boltja még zárva van, és sokan ezért Budapestről is leruccantak ide, kijárási korlátozás ide vagy oda. Aki szeret világmárkákat a bolti árnál olcsóbban megvenni, annak az a négyszáz kilométer oda-vissza nem tétel, és legalább kiszabadult egy kicsit a fővárosból is – mondta. Hozzátette: sok olyan vásárlója akadt, aki nem kedvtelésből vett magának új ruhadarabokat, hanem mert a home office alatt kihízta az összes nadrágját, szoknyáját. Polgáron egyébként nem egyszerre nyitottak ki az üzletek. Május elején, a korlátozás feloldása utáni napokban még csak minden második indult be, a második hétre azonban szinte teljes üzemmódra kapcsoltak, mindössze egy-két boltot találtunk zárva. Az alkalmazottakat is rugalmasan állították újból munkába. Találkoztunk olyannal munkavállalóval is, aki Debrecenből jár át, napi két órát ingázva: a márka ottani szaküzlete még nem nyitott ki, ezért az ittenibe segít be. Ottjártunkkor még nem működtek a „street food” üzletek, a kürtős kalácsot, a fánkot és a hamburgert árusító fabódék.  

Másfél hónapot még ki lehetett húzni

Az egri Agria Park plazában minden bérlő ki tudott nyitni, akinek ezt a szabályozás lehetővé tette, egyelőre a mozi és a gyermekmegőrző tart zárva – mondta a Népszavának Szőke István ügyvezető igazgató. Szavai szerint az jelentett némi nehézséget, hogy a nyitást engedélyező, épp a május elsejei három napos ünnep előtti napra időzített bejelentés túl hirtelen érte a vállalkozókat, s nem mindenkinek sikerült azonnal teljes üzemmódra váltania. Itt tíz órás a nyitvatartás, s mivel egy eladó legfeljebb nyolc órát visz, néhány kisebb üzletben emiatt rövidített periódussal kezdtek. Előfordult, hogy áprilisban szabadságra küldték az alkalmazottakat vagy épp elbocsátották őket: utóbbiakat nehezebb volt ripsz-ropsz pótolni. A plázát üzemeltető cég a bérlőkkel átbeszélte a járvány időszakára vonatkozó feltételeket, s ahol szükségesnek látták, ott erre az időre adtak bizonyos kedvezményeket - tudtuk meg. Most minden üzlet igyekszik „felpörögni”, hogy pótolja a kieső bevételeket, s jelenleg is tárgyalnak lehetséges új bérlőkkel, így az élet nem állt meg, mondta az igazgató, hozzátéve: ezt a másfél hónapos korlátozást valahogy ki lehetett húzni. D.J.

Megérkeztek a hatos lottó nyerőszámai

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.17. 16:52

Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 20. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 7 (hét) 12 (tizenkettő) 14 (tizennégy) 24 (huszonnégy) 39 (harminckilenc) 44 (negyvennégy)   Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt. 5 találatos szelvény 52 darab, nyereményük egyenként 263.720; 4 találatos szelvény 2.527 darab, nyereményük egyenként 5.425; 3 találatos szelvény 37.954 darab, nyereményük egyenként 1.725 forint.

Tragikus történet: otthonában halt meg egy óbudai férfi, akit a kórházi ágyak kiürítése okán, egy nappal műtétje előtt küldtek haza (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.17. 16:22
Illusztráció.
Fotó: Shutterstock
Ami Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterének „szórakoztató történet”, az Terikének maga a tragédia – vezette fel Facebookra feltöltött videóját Szabó Tímea.
A Párbeszéd társelnöke, parlamenti frakcióvezetője a felvételen egy óbudai asszonnyal beszélgetett arról, hogyan halt meg borzalmas kínok között a férje a kórházi ágyak jelentős részének kiürítése, a nem életmentő, előre eltervezett műtétek elhalasztása miatt. A tragédiát átélt nő elkeseredésében maga kereste meg a megdöbbentő történettel az ellenzéki politikust. – Férjemnek volt egy „polipbetegsége”, amivel meg kellett volna műteni. Rossz volt a vérképe, emiatt háromszor is volt a kórházban. Hazaküldték, javítsuk föl egy kicsit, K-vitamint kellett neki vásárolni, amit itthon nem kaptunk, Németországból kellett behozatni. Március 3-tól ismét befeküdt a kórházba, azzal, hogy két hét múlva, 17-én műtik majd meg – mondta Terike, aki azonban egy nappal a tervezett műtét előtt telefont kapott, s közölték vele, hogy elmaradnak a műtétek.  – Úgy délután egy óra fél kettő tájában jött szegény férjem egy nagy táskával, mondta, mindenkit hazaküldtek az osztályról, kiürítették az egész termet – emlékezett vissza Terike, akinek a férje egyik nap rosszul érezte magát, mondta is hogy egész éjjel nem aludt, nagyon fájt a hasa. Az asszony azt már könnyeivel küszködve idézte fel, hogy mentőt akart hívni, az ügyeletre telefonált:
„azt mondta nekem az ügyeletes, hogy olvassam fel a zárójelentést. Én válaszoltam, hogy amíg ezt felolvasom, addig itt lehetnének... aztán egyszer csak elordítottam magam: Már nem kell! Nem kell, hogy jöjjenek, már meghalt!”

– Először azt hittem, vér folyik a szájából, de nem az volt, hanem a széklete. Abban a pillanatban meg is halt. Egyáltalán nem hibáztatom az orvosokat, de ilyen disznóságot, hogy letagadják a kórházban ott maradt üres ágyakat. Az olyan beteg ember, mint a férjem, miért nem maradhatott ott? – kérdezte Terike. A megdöbbentő esetet a Párbeszéd politikusa egyértelműen Kásler Miklós március közepén meghozott, a kórházi ágyak kiürítéséről és a műtétek elhalasztásáról hozott döntésének tulajdonítja. – Már akkor tudtuk, hogy ennek beláthatatlan súlyos következményei lesznek. Terike története szolgáljon mindenkinek tanulságul, nem lehet ilyen eszement módon, emberéleteket veszélyeztetve döntéseket hozni. Az emberélet nem játék, a betegek nem bábuk a politika terepasztalán. Az átgondolatlan kórházkiürítéssel embereket küldtek a halálba. Ezt nem lehet jóvátenni – szögezte le Szabó Tímea. A kórházi ágyszám felszabadításának és a műtétek elhalasztásának ügye a parlament május 11-i ülésén is téma volt. Előbb Korózs Lajos (MSZP) kérdésére válaszolta Kásler Miklós azt, hogy 66 ezer ágy van a magyar egészségügyben, és négy ütemben fogják visszaállítani az egészségügy normál működését. Az ágyszám-felszabadítás miatt a kórházak teljesítménye 50 százalékkal csökkent. Ezt követően az ugyancsak szocialista Bangóné Borbély Ildikó azt akarta tudni, hányan haltak meg amiatt, hogy nem kapták meg a megfelelő ellátást.  
– „Magyarországon ma halálozási arány alacsonyabb, mint korábban. Hogy hány beteg halt meg, nem tudom megmondani. Hozzám egyetlen beteg haláláról sem érkezett jelentés.”

– válaszolt Kásler Miklós.