Tizenegy szlovákiai polgármester kéri, hogy vizsgálják felül a szlovák-magyar határszakasz korlátozásait

Publikálás dátuma
2020.05.16. 19:58

Fotó: Arpad Kurucz / AFP / Anadolu Agency
„Az egyik leghosszabb határszakaszról van szó, ahol a Schengen-rendszeren belül nagyon élő és aktív volt a forgalom” – hangsúlyozzák.
Keszegh Béla komáromi polgármester kezdeményezésére a déli határ menti városok polgármesterei egy közös levélben fordultak Igor Matovič miniszterelnökhöz – írja a parameter.sk Komárom városának Facebook-oldalán közzétett bejegyzés alapján. A polgármesterek arra kérik a Matovič-kormányt, hogy mihamarabb vizsgálja felül Magyarország és Szlovákia közt érvényben lévő határátlépési korlátozásokat.
„Az egyik leghosszabb határszakaszról van szó, ahol a Schengen-rendszeren belül nagyon élő és aktív volt a forgalom. A szabad mozgás korlátozása jelentősen befolyásolja nem csak a gazdasági életet, de családokat szakít szét, az emberek hétköznapi életét korlátozza”

– áll a levélben, melyet szlovákul és magyarul is közzétettek.

Úgy fogalmaznak, értetlenül állnak azelőtt, hogy Szlovákia már a határok nyitását készíti elő Csehország és Ausztria irányába, addig Magyarország kimarad.
„Ezt a hozzáállást nem igazolják a megbetegedési adatok, de az óvintézkedések skálája sem, hiszen Magyarország határozottan küzd a vírus ellen”

– szögezik le.

Emlékeztetnek arra, hogy a déli régiókban a határok nyitása, vagy az átlépési szabályok enyhítése nem csupán gazdasági jellegű kérdés. „Nem csak az ingázókról van szó, hanem szétszakított családokról, akik közül többen két hónapja nem látták szeretteiket. Olyan természetes összefonódásokról, amelyek miatt a kialakult helyzet mihamarabbi rendezését sürgetjük” – húzzák alá. Hangsúlyozzák, hogy értékelik a kormánynak a szlovákiai magyar közösség irányába tett gesztusait, éppen ezért kérik, hogy ún. mini-Schengenbe vonják be Magyarországot is, aminek a két ország jó viszonyából kifolyólag semmi akadályát nem látják. A levelet, amelyet Igor Matovičon kívül Ivan Korčok szlovák külügyminiszternek, illetve Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszternek is elküldtek,
a komáromin kívül Somorja, Dunaszerdahely, Bős, Nagymegyer, Párkány, Ipolyság, Fülek, Tornalja, Királyhelmec és Tiszacsernyő polgármesterei írták alá.

Szerző

Fizetésemelés helyett egy-egy rekesz almát küldene az államtitkároknak Szabó Tímea

Publikálás dátuma
2020.05.16. 17:48
Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője
Fotó: Kovács Tamás / MTI
A kormánytagoknak adott 35 százalékos béremelést pedig az egészségügyi dolgozóknak utalná át a Párbeszéd képviselője.
Mint korábban a Népszava is beszámolt róla, Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára kedden tíz rekesz almával hálálta meg a csepeli mentősök munkáját – igaz, ezt sem a saját, április elsejétől automatikusan bruttó 453 ezer forinttal megemelt államtitkári fizetéséből vásárolta, hanem egy cég adományaként adta át.
 Ezen felbuzdulva most Szabó Tímea, a Páerbeszéd társelnöke benyújtott egy törvényjavaslatot arról, hogy
az államtitkárok is kapjanak egy-egy láda almát, de a nekik adott 35 százalékos béremelést csoportosítsák át az egészségügyi dolgozóknak.

„Biztos vagyok abban, hogy az egészségügyi dolgozók nem veszik zokon, ha egy alacsonyabb szintű, nem alma, hanem pénzügyi elismerésben részesíti őket az Országgyűlés. Továbbá remélem, hogy az a hetekkel ezelőtt beígért egyszeri nettó 330 ezer forintos juttatás is lassan megérkezik a frontvonalban harcolókhoz!” – írja javaslatában, melyet a 444.hu szúrt ki. Az itt is elérhető javaslat nagyon szakszerűen és részletesen írja le Szabó elvárásait: például arra is kitér, hogy a rekesz almákat június végéig kell kiosztani, a kormány felhatalmazást kap az almaadomány „minőségi kritériumainak” szabályozására – az Országgyűlés pedig az almával fejezné ki háláját a parlamenti államtitkárok munkájáért.
Szerző

Gulyás Gergely: Hétfőtől újranyitnak a budapesti parkok, játszóterek és kávézók

Publikálás dátuma
2020.05.16. 16:53

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu
Budapesten vasárnap éjféltől oldják fel a kijárási korlátozást. Újra kiülhetünk a kerthelyiségekbe, de tartani kell a védőtávokat.
Hatvanhat nap után döntött a kormány, a vidékhez hasonlóan Budapesten is feloldották a kijárási korlátoztást: ezt szombaton a Facebookon jelentette be Orbán Viktor, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter pedig nem sokkal később az enyhítés részleteiről számolt be egy rendkívüli sajtótájékoztató keretében. Gulyás először köszönetet mondott a magyar lakosságnak, különösen pedig a fővárosiaknak, hogy ilyen sokáig és fegyelmezetten tűrték a mindennapi korlátozásokat, és bízik benne, hogy ez a fegyelem az enyhítések után is megmarad; Budapest most két hetes különbséggel követi a vidéket, azaz május 18-án itt is enyhítik a járványügyi szabályozást.
Ez azt jelenti, hogy megnyitnak újra a parkok, játszóterek, szabadtéri fürdők presszók és vendéglátóhelyek – utóbbiaknak pedig szeptember elsejéig közterület-használati díjat sem kell fizetniük a teraszok után, mivel vendégeiket is csak itt, nyílt légterű helyen fogadhatják egyelőre. Újra nyithatnak az üzletek és a piacok is – az idősek vásárlási idősávja továbbra is megmarad, a piacok esetében viszont a kerületi önkormányzatok dönthetik el, hogy a 65 éven felüliek melyik három órás intervallumban vásárolhatnak.
Megtarthatóak a temetések, és polgári esküvői szertartások, valamint az istentiszteletek is – június 15-e után pedig már a templomi esküvő és lakodalom is engedélyezett lesz, maximum 200 főig. Érvényben marad viszont a kötelező másfél méteres védőtávolság, és az, hogy maszkot kell viselnünk a tömegközlekedési eszközökön és üzleteken. Utóbbiakban az üzemeltető feladata hogy a kívánt másfél méteres táv betartható legyen. Május 18-ával megnyitnak az egyetemek is, ha a rektor erről saját hatáskörben így dönt – a biztonsági előírások betartatása ugyanakkor szintén a rektor felelőssége lesz. Az egyetemi-főiskolai kollégiumok viszont továbbra is zárva tartanak – tette hozzá Gulyás Gergely. A kancelláriaminiszter arról is beszélt, hogy ha a járványügyi helyzet továbbra sem romlik, a kormány visszaadja különleges veszélyhelyzeti felhatalmazását az Országgyűlésnek.
Szerző