Előfizetés

Gulyás Gergely: Hétfőtől újranyitnak a budapesti parkok, játszóterek és kávézók

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.05.16. 16:53

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu
Budapesten vasárnap éjféltől oldják fel a kijárási korlátozást. Újra kiülhetünk a kerthelyiségekbe, de tartani kell a védőtávokat.
Hatvanhat nap után döntött a kormány, a vidékhez hasonlóan Budapesten is feloldották a kijárási korlátoztást: ezt szombaton a Facebookon jelentette be Orbán Viktor, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter pedig nem sokkal később az enyhítés részleteiről számolt be egy rendkívüli sajtótájékoztató keretében. Gulyás először köszönetet mondott a magyar lakosságnak, különösen pedig a fővárosiaknak, hogy ilyen sokáig és fegyelmezetten tűrték a mindennapi korlátozásokat, és bízik benne, hogy ez a fegyelem az enyhítések után is megmarad; Budapest most két hetes különbséggel követi a vidéket, azaz május 18-án itt is enyhítik a járványügyi szabályozást.
Ez azt jelenti, hogy megnyitnak újra a parkok, játszóterek, szabadtéri fürdők presszók és vendéglátóhelyek – utóbbiaknak pedig szeptember elsejéig közterület-használati díjat sem kell fizetniük a teraszok után, mivel vendégeiket is csak itt, nyílt légterű helyen fogadhatják egyelőre. Újra nyithatnak az üzletek és a piacok is – az idősek vásárlási idősávja továbbra is megmarad, a piacok esetében viszont a kerületi önkormányzatok dönthetik el, hogy a 65 éven felüliek melyik három órás intervallumban vásárolhatnak.
Megtarthatóak a temetések, és polgári esküvői szertartások, valamint az istentiszteletek is – június 15-e után pedig már a templomi esküvő és lakodalom is engedélyezett lesz, maximum 200 főig. Érvényben marad viszont a kötelező másfél méteres védőtávolság, és az, hogy maszkot kell viselnünk a tömegközlekedési eszközökön és üzleteken. Utóbbiakban az üzemeltető feladata hogy a kívánt másfél méteres táv betartható legyen. Május 18-ával megnyitnak az egyetemek is, ha a rektor erről saját hatáskörben így dönt – a biztonsági előírások betartatása ugyanakkor szintén a rektor felelőssége lesz. Az egyetemi-főiskolai kollégiumok viszont továbbra is zárva tartanak – tette hozzá Gulyás Gergely. A kancelláriaminiszter arról is beszélt, hogy ha a járványügyi helyzet továbbra sem romlik, a kormány visszaadja különleges veszélyhelyzeti felhatalmazását az Országgyűlésnek.

Többfelé esős lesz az éjszaka, de vasárnap újra kisüthet a nap

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.16. 16:17
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 23 fok között alakul.
Frontális felhősáv éri el a Kárpát-medencét, és egyre többfelé alakul ki csapadék, ami vasárnap a keleti országrészben tart ki a legtovább – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az előrejelzés szerint éjszaka délnyugat felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és egyre többfelé alakul ki eső, zápor, néhol az ég is döröghet. Vasárnap kezdetben erősen felhős, borult idő várható sokfelé csapadékkal. A délutáni órákra szakadozni kezd a felhőzet és kisüt a nap, amelyet már csak kevés gomolyfelhő zavarhat a frontális felhőzet elvonulta után. Egyre kevesebb helyen, inkább csak a keleti országrészben várható kisebb eső, zápor, néhol zivatar. A légmozgás többnyire mérsékelt marad, de az északi országrészben, illetve egy-egy erősebb záporgóc mentén erősödhet meg az északi, északnyugati szél. A zivatarok veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 14 fok körül alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 23 fok között várható, a tartósan borult, csapadékos keleti tájakon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet.

Uniós zászlót lengetett, 150 ezer forintra büntették Szél Bernadett munkatársát

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.05.16. 15:39
Rendőrök veszik jegyzőkönyvbe Szél Bernadett nyilatkozatát egy Clark Ádám téri demonstráción
Fotó: Szél Bernadett /Facebook
Kordokumentumnak is elmegy a rendőrségi határozat, amiben a kijárási korlátozásra is hivatkozva megbírságolták a politikus autójában ülő nőt.
Döbbenetes indokkal bírságolta meg a BRFK Szél Bernadett képviselő kollégáját, aki a Clark Ádám téren részt vett az ellenzéki politikus dudálós tiltakozó akcióján. Bár a 150 ezres bírságot alapvetően a kijárási korlátozás megszegése miatt szabták ki, az indoklás résznél szó szerint ez szerepel:
„Nevezett személyek személygépkocsival a Budapest I. kerület Clark Ádám téren a körforgalomba hajtottak, és több kört megtettek, valamint a gépjármű tetőablakán kitartottak egy Európai Uniós zászlót, mely cselekménnyel ...(törölt név - a szerk.) szabálysértést követett el.”

Letagadni sem lehet, szó szerint ott van a határozatban a bírság indokaként a zászlólengetés – mondta a Népszavának a rendőrségi iratot kordokumentumnak tekintő, és az munkatársa beleegyezésével a Facebookon is bemutató Szél Bernadett.
Kollégáját szerinte jogtalanul büntették, mert a nő a politikus utasa volt, a kocsiban maszkot viselt és nem dudált – ráadásul, tényleg a munkáját végezte mert Szélt kísérte be a Képviselői Irodaházba. Az egyetlen aktivitása a zászló felemelése volt, ez viszont járványügyi szempontból veszélytelen, sőt, értelmezhetetlen gesztus. Szélék nem fogadják el rendőrségi döntést, ebben az ügyben is bírósághoz fordulnak majd, mondván, a  véleménynyilvánítás alkotmányos jogát a járvány miatt bevezetett különleges jogrend sem írhatja felül. Az EU-hoz tartozásunkat jelképező zászló a jelek szerint nem csak a rendőrség szemét szúrja: a Demokratikus Koalíció parlamenti frakcióirodájának is azért kell költöznie, mert ablakukon többször lógattak ki uniós vagy éppen szivárványos lobogót, jól látható helyen – véli a párt.