Többfelé esős lesz az éjszaka, de vasárnap újra kisüthet a nap

Publikálás dátuma
2020.05.16. 16:17
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 23 fok között alakul.
Frontális felhősáv éri el a Kárpát-medencét, és egyre többfelé alakul ki csapadék, ami vasárnap a keleti országrészben tart ki a legtovább – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az előrejelzés szerint éjszaka délnyugat felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és egyre többfelé alakul ki eső, zápor, néhol az ég is döröghet. Vasárnap kezdetben erősen felhős, borult idő várható sokfelé csapadékkal. A délutáni órákra szakadozni kezd a felhőzet és kisüt a nap, amelyet már csak kevés gomolyfelhő zavarhat a frontális felhőzet elvonulta után. Egyre kevesebb helyen, inkább csak a keleti országrészben várható kisebb eső, zápor, néhol zivatar. A légmozgás többnyire mérsékelt marad, de az északi országrészben, illetve egy-egy erősebb záporgóc mentén erősödhet meg az északi, északnyugati szél. A zivatarok veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 14 fok körül alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 23 fok között várható, a tartósan borult, csapadékos keleti tájakon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet.
Szerző

Uniós zászlót lengetett, 150 ezer forintra büntették Szél Bernadett munkatársát

Publikálás dátuma
2020.05.16. 15:39
Rendőrök veszik jegyzőkönyvbe Szél Bernadett nyilatkozatát egy Clark Ádám téri demonstráción
Fotó: Szél Bernadett /Facebook
Kordokumentumnak is elmegy a rendőrségi határozat, amiben a kijárási korlátozásra is hivatkozva megbírságolták a politikus autójában ülő nőt.
Döbbenetes indokkal bírságolta meg a BRFK Szél Bernadett képviselő kollégáját, aki a Clark Ádám téren részt vett az ellenzéki politikus dudálós tiltakozó akcióján. Bár a 150 ezres bírságot alapvetően a kijárási korlátozás megszegése miatt szabták ki, az indoklás résznél szó szerint ez szerepel:
„Nevezett személyek személygépkocsival a Budapest I. kerület Clark Ádám téren a körforgalomba hajtottak, és több kört megtettek, valamint a gépjármű tetőablakán kitartottak egy Európai Uniós zászlót, mely cselekménnyel ...(törölt név - a szerk.) szabálysértést követett el.”

Letagadni sem lehet, szó szerint ott van a határozatban a bírság indokaként a zászlólengetés – mondta a Népszavának a rendőrségi iratot kordokumentumnak tekintő, és az munkatársa beleegyezésével a Facebookon is bemutató Szél Bernadett.
Kollégáját szerinte jogtalanul büntették, mert a nő a politikus utasa volt, a kocsiban maszkot viselt és nem dudált – ráadásul, tényleg a munkáját végezte mert Szélt kísérte be a Képviselői Irodaházba. Az egyetlen aktivitása a zászló felemelése volt, ez viszont járványügyi szempontból veszélytelen, sőt, értelmezhetetlen gesztus. Szélék nem fogadják el rendőrségi döntést, ebben az ügyben is bírósághoz fordulnak majd, mondván, a  véleménynyilvánítás alkotmányos jogát a járvány miatt bevezetett különleges jogrend sem írhatja felül. Az EU-hoz tartozásunkat jelképező zászló a jelek szerint nem csak a rendőrség szemét szúrja: a Demokratikus Koalíció parlamenti frakcióirodájának is azért kell költöznie, mert ablakukon többször lógattak ki uniós vagy éppen szivárványos lobogót, jól látható helyen – véli a párt.
Szerző

Karácsony: Örülök, hogy a kormány végre összeszedte a bátorságát

Publikálás dátuma
2020.05.16. 14:59

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
„Azt kérem, továbbra se vegyék félvállról a védekezést, és külön figyeljenek oda a kórházakra, ahol – április végéig – többen kapták el a fertőzést, mint ahányan kigyógyultak belőle, és sokkal többen betegedtek meg, mint a szociális intézményekben” – fogalmazott a főpolgármester.
„Örülök, hogy a kormány végre összeszedte a bátorságát, és meghozta a döntést Budapest újranyitásáról. De azt kérem, továbbra se vegyék félvállról a védekezést, és külön figyeljenek oda a kórházakra, ahol – április végéig – többen kapták el a fertőzést, mint ahányan kigyógyultak belőle, és sokkal többen betegedtek meg, mint a szociális intézményekben” – közölte Karácsony Gergely a Facebook-oldalán, miután Orbán Viktor bejelentette: Budapesten is feloldják a kijárási korlátozást, és a főváros mindig két hét késéssel követi majd a vidéket. Ezzel a főpolgármester arra reagált, hogy a miniszterelnök úgy fogalmazott: arra kéri a polgármestereket, „ne vegyék félvállról a kockázatot, és külön figyeljenek oda az idősotthonok biztonságára”.
Karácsony Gergely egy későbbi bejegyzésében azt is kiemelte: a közösség erejével kell támogatnunk, hogy a város újranyitása zökkenőmentes legyen. „Budapestnek, mint közösségnek az ereje megmutatkozott abban is, ahogyan a budapestiek példát mutattak együttműködésből, belátásból, méltányosságból. Ez a tiszteletreméltó példamutatás tette lehetővé, hogy újraindulhat az élet Budapesten. Köszönöm az eddigieket, és kérem, ezután is tartsuk be a szabályokat! Továbbra is figyeljünk, vigyázzunk egymásra! Ettől lesz erős Budapest, a közösség” – írta a főpolgármester.
Szerző
Frissítve: 2020.05.16. 20:24