WHO: télen érkezhet meg a járvány második hulláma

Publikálás dátuma
2020.05.16. 14:10
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A pandémia második támadása legalább olyan veszélyes lesz, mint az első az Egészségügyi Világszervezet szerint.
Az európai országoknak fel kell készülniük a koronavírus-fertőzések második hullámára – mondta az Egészségügyi Világszervezet, a WHO regionális igazgatója a brit The Telegraph újságnak. Mint a 24.hu idézi Hans Kluge szavait,
a járvány második hulláma télen érkezhet meg a kontinensre, és legalább annyira súlyos helyzetet okozhat, mint az első.

Bizonyos szempontból pedig még nehezebb helyzet állhat elő, ugyanis a második hullám idején a koronavírus-járvány a szokásos influenzajárvánnyal egyszerre jelentkezhet, a két betegség tünetei ráadásul hasonlóak. A WHO tisztségviselője minderről az Európa-szerte bevezetett lezárási korlátozások enyhítése okán beszélt. Szerinte fontos szem előtt tartani, hogy most nem az ünneplés, hanem a felkészülés ideje következik.
Szerző
Frissítve: 2020.05.16. 14:23

Gyorsult a fertőzés terjedése Ukrajnában

Publikálás dátuma
2020.05.16. 13:53

Fotó: AFP / NurPhoto
Egy nap alatt 528 új esetet regisztráltak.
Ukrajnában ismét gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, szombatra egy nap alatt 528 új fertőzéses esetet azonosítottak azután, hogy az elmúlt napokban a napi növekedés már 400-500 közé esett vissza – derült ki az egészségügyi minisztérium által közölt adatokból. Az újonnan regisztráltakkal az azonosított fertőzöttek száma elérte a 17 858-at az országban. A betegségben elhunytak száma az elmúlt 24 órában 21 újabb halálos áldozattal 497-re nőtt. Eddig 4906-an gyógyultak fel, közülük előző nap 433-an. Az egészségügyi dolgozók közül eddig már 3512-en fertőződtek meg és 25-en haltak bele a betegségbe. Az ország két legfertőzöttebb területe változatlanul a romániai határnál lévő Csernyivci megye 2647, és a főváros, Kijev 2221 azonosított fertőzöttel. Kárpátalja megyében eddig 858 fertőzöttet jegyeztek fel. Vitalij Klicsko főpolgármester szombaton a Facebookon közölte, hogy az elmúlt napban Kijevben két újabb beteg hunyt el, a halálos áldozatok száma velük együtt 45-re nőtt a fővárosban. Előző nap az országban a legtöbb új beteget Kijevben regisztrálták, 153-at. Ehhez hozzájárult, hogy egy kijevi bentlakásos lányiskolában járványgóc alakult ki, 81-en fertőződtek meg. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter előző nap, a Volodimir Zelenszkij államfő elnökletével zajló szokásos válságstáb-értekezleten közölte, hogy ha minden a tervek szerint alakul, a jövő héten megkezdik Ukrajnában is a lakosság tömeges antitestszűrését. Részleteket erről egyelőre nem hozott nyilvánosságra.
Szerző

Hétfőn megszűnik a szükségállapot Csehországban

Publikálás dátuma
2020.05.16. 12:21

Fotó: Eduard Erben / AFP / Sputnik
Rövidesen a diákok egy része visszatér az iskolákba és újraindul az első osztályú cseh labdarúgó bajnokság is.
Csehországban már több mint két hete jóval száz alatt van a napi igazolt koronavírus-fertőzések száma és csökken a halottaké is. A fertőzöttek több mint kétharmada pedig már felgyógyult betegségéből – derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján szombaton délelőtt megjelent közleményből. Szombat reggelig 8406 személynél mutatták ki a koronavírus fertőzést, ami 55-tel több, mint pénteken. A betegségből 5381 személy gyógyult fel. A járvány áldozatainak száma az utóbbi napokban napról-napra csökkent. Szombat reggelig 295 személy halt meg, többségük más betegségben is szenvedő idősebb személy volt. Az áldozatok száma hétfő óta mindössze tizenöttel emelkedett. Kórházban jelenleg 183 személyt kezelnek, akik közül mintegy harminc állapota súlyos. Az eddig elvégzett laboratóriumi tesztek száma már jóval meghaladta a 350 ezret. Csehországban március elsején diagnosztizálták az első fertőzést. A hatóságok szerint a járvány az utóbbi időben egyre gyengül, és terjedését sikerül ellenőrzés alatt tartani. Tekintettel a javuló helyzetre hétfőn, két hónap után megszűnik a korábban elrendelt szükségállapot. A kormány felgyorsította a március közepén hozott közéletet és a gazdasági tevékenységet korlátozó intézkedéseket. Rövidesen a diákok egy része visszatér az iskolákba és újraindul az első osztályú cseh labdarúgó bajnokság is. Az arcmaszkok általános használata a közterületeken május 25-ig kötelező. Ezt követően azonban már csak a tömegközlekedési eszközökben, vendéglőkben és általában zárt helyeken fog kelleni használni, míg az utcákon használata nem lesz kötelező.
Szerző