Merkely szerint Budapest is készen áll egy fokozatos nyitásra

Publikálás dátuma
2020.05.16. 13:41

Fotó: Népszava
„Nem arról van szó, hogy itt az emberek fegyelmezetlenek, hanem nagy a népsűrűség, ezért a járványügyi intézkedések betartására még nagyobb figyelmet kell fordítani” – fogalmazott.
A szakembereket is megdöbbenti, milyen kevés koronavírus-fertőzött lehet Magyarországon – mondta az InfoRádiónak adott interjújában a Semmelweis Egyetem rektora. „8200 PCR-vizsgálatot követően összesen két pozitív esetet találtunk, az átfertőződés aránya a vizsgálatok keddi állása szerint 6 ezrelék körüli. Az adatok ebben a nagyságrendben vannak” – utalt arra, hogy a szombatig folytatódó szűrővizsgálatok hivatalos, pontosabb eredményét csak később tudják közölni, de lényegi változás már aligha lesz. Ez az eredmény márpedig
„alátámaszthatja az élet újraindulását Magyarországon”, egy kicsit szabadabban lehet, de azért óvatosan kell végezni a mindennapi tevékenységeket

– tette hozzá Merkely Béla.

Arra a kérdésre, hogy minek tulajdoníthatók az eredmények, azt mondta, „jó kérdés”, de abban már biztos, hogy az elmúlt hónapokban, összesen nem volt több koronavírus-fertőzött Magyarországon, mint százezer, amivel a szakemberek is meglepetten szembesülhettek a héten körvonalazódott eredmények tükrében, ő maga is ennek a számnak a négy-ötszörösét várta.  „Az okok között egyrészt a nagyon korai, jó döntéseket kell kiemelni, ugyanis időben, még a behurcolt esetek idején megtörténtek a szigorító intézkedések, a kijárási korlátozások és az iskolák, felsőoktatási intézmények bezárása, ezzel párhuzamosan a maszkhasználat kötelezővé tétele. Ez játszik a legnagyobb szerepet” – szögezte le az orvosegyetemi rektor, aki példát is hozott rá: egy erdőtüzet könnyebb eloltani, amíg még csak kevés fa ég. Szerinte a spanyol járvány tanulsága az, hogy milyen kicsi nüanszokon tudott múlni az, hogy a járvány mennyire lesz nagy, hányan kerülnek kórházba és mennyien halnak meg, de szerinte már kijelenthető, hogy a jó döntésekkel nagyon együttműködő lakosságnak is köszönhetően Magyarország legyőzte a járvány első hullámát, így pedig a második hullám legyőzésére is képes lehet. Mert hogy jönni fog: ha nem is a magánlakásokban, de az intézményekben – például idősotthonokban, hajléktalanszállókban – „továbbra is cirkulál a vírus”, ezért reméli, hogy a következő egy-két hónapban ezeken a helyeken is „nagyon nagy sikereket tudnak majd felmutatni”. A recept egyszerű: a fertőzötteket és a nem fertőzötteket el kell különíteni, fertőtleníteni kell, és egyszer csak jelentős mértékben csökken a vírushordozók száma.
„A legvalószínűbb, hogy ez a vírus is mutat szezonalitást, tehát én a tanévkezdéssel kapcsolatban aggódom egy kicsit. Éppen ezért a most folyó H-Uncover vizsgálat második részét valamikor szeptember közepén szeretnénk elindítani, így lesznek adatok arról, hogy mekkora a veszélye az október-novemberi hullámnak”

– fogalmazott Merkely Béla.

Szerinte a második hullám nem lesz akkora, mint most, meglepni már nem fogja Európát és Magyarországot sem az ősz, de a vakcina kifejlesztésére, amellyel a leginkább veszélyeztetett populációt meg lehet védeni a vírusfertőzés súlyos következményeitől, az egész világ már nagyon vár. Budapesttel kapcsolatban azt mondta, szerinte egy fokozatos nyitásra a főváros is készen áll.
„Nem arról van szó, hogy itt az emberek fegyelmezetlenek, hanem nagy a népsűrűség, ezért a járványügyi intézkedések betartására még nagyobb figyelmet kell fordítani”

– jelentette ki.

Azt gondolja, Budapest bebizonyította, hogy a saját maga és az ország érdekében is fegyelmezetten be tudja tartani a korlátozásokat. Most viszont eljött a lassú lazítás ideje, ideje kicsit kimenni a szabadba, élvezni a jó időt és a napsütést. A szabad levegőn való mozgás pedig az egészség megőrzése szempontjából fontos. Kiemelte ugyanakkor, hogy a megfelelő távolság megtartásával lehet mindezt tenni, zárt térben pedig mindenki viseljen maszkot. Úgy véli, a maszkviselés lesz valószínűleg a legutolsó eltörölhető járványügyi intézkedés, ez még sokáig velünk lesz a mindennapokban.
Szerző

Több kerületben is zavarossá válhat a víz

Publikálás dátuma
2020.05.16. 13:18
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ez nem befolyásolja az ivóvíz minőségét, az néhány perces ülepítés után nyugodtan fogyasztható – közölte a Fővárosi Vízművek.
A járványhelyzetre való tekintettel mindent megtesz a Fővárosi Vízművek annak érdekében, hogy a vízellátás zavartalan legyen, vannak azonban olyan halaszthatatlan karbantartási munkák, melyek elmulasztása esetlegesen a vízminőség biztonságát veszélyeztethetné. Ezek közé tartozik a város vízellátása szempontjából meghatározó gerinc- és főnyomóvezetékek öblítése – közölte a társaság, a hírt a napi.hu vette észre. A Fővárosi Vízművek a közleményben kiemeli: a veszélyhelyzetben minden tervezett karbantartási vagy rekonstrukciós munka esetében gondos mérlegelést követően, még fokozottabb előkészítéssel és figyelemmel járnak el annak érdekében, hogy a vírus miatt az eddigieknél is jobban felértékelődött, a fertőzés terjedésének megakadályozásában kulcsfontosságú ivóvíz zavartalanul rendelkezésére álljon minden fogyasztónak. A minden tavasszal és ősszel esedékessé váló hálózattisztítás minden esetben kizárólag az illetékes hatóságok és intézmények előzetes tájékoztatását és a velük való egyeztetést követően történhet. A több évtizede kialakított menetrend és eljárás szerint, a technológiai és közegészségügyi előírások legszigorúbb betartásával végzik szakembereink az idei év első hálózatöblítéseit is. Tájékoztatásuk szerint
  • a IX. és XI. kerületet érinti a dél-budai, 800 mm átmérőjű gerincvezetékek tisztítása, amely május 20-án 7 óra és május 21-én 17 óra között folyik majd, és víznyomáscsökkenést, illetve vízzavarosodást okozhat a két kerületben.
  • a IV. és XIII. kerület vízellátásában meghatározó szerepet betöltő észak-pesti főnyomóvezetékek öblítése három szakaszban zajlik majd: május 25-én 7 órától május 26-án 15 óráig mindkét kerületet érintve, majd május 28-án 7 óra és május 29-én 15 óra, valamint június 2-án 7 órától június 5-én 15 óráig már csak a XIII. kerületre hatással.
„Természetesen ezeknek a munkálatoknak a során is igyekszünk a lehetőségekhez mérten a szolgáltatás folyamatosságát fenntartani. A víz esetlegesen tapasztalható zavarosodása természetes kísérő jelenség, amely nem befolyásolja az ivóvíz minőségét, az néhány perces ülepítés után nyugodtan fogyasztható” – tették hozzá.
Szerző

Szlávik János: A járvány akár egész évben elkísérhet minket

Publikálás dátuma
2020.05.16. 12:47
Szlávik János
Fotó: Kovács Attila / MTI
Nyomtalanul eltűnhet, de visszatérő vendég is lehet a koronavírus, csak reménykedni tudunk – üzente a járványügyi szakember, aki még egy kis kitartást kívánt a budapestieknek.
Hogy megy, vagy marad, arról nem tudunk biztosat – mondta a koronavírus-járványról Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa az Operatív Törzs szombati sajtótájékoztatóján. A Szent László kórház főorvosa szerint a pandémia nyomtalanul eltűnhet, mint ahogy egy másik típusú koronavírus-fertőzés tette 2003-van a Távol-Keleten, vagy olyan visszatérő vendég is lehet majd, mint az influenza, sőt, az sem kizárt, hogy a nyár sem állítja meg teljesen, és gócpontokban egész évben velünk maradhat.
Bár a járványgörbe jelenleg stabil, épp ezért fontos fenntartani a védelmi szabályokat – hangsúlyozta a járványügyi szakember, aki még egy kis kitartást kívánt a budapestieknek.

Akár őszre is elkészülhet a vakcina

Szlávik János ugyanakkor a remény fontosságát is hangsúlyozta: mint mondta, bíznak benne, hogy lesz hatékony védőoltás a vírus ellen – most is számtalan kísérlet zajlik, és becslések szerint ősszel, legkésőbb kora tavaszra elkészülhet a valóban eredményes vakcina; vannak szerek, amiket a kísérleti eljárás második szakaszában, egészséges önkénteseken tesztelnek. Bevált a betegek kezelésénél itthon a vérplazma-terápia is: a főorvos emlékeztetett, több betegen is segítettek a már felgyógyultak véréből kivont, és nekik beadott antitestek – és eredményesen tudják csillapítani a hosszú betegség során fellépő, életveszélyes immunviharokat, vagyis azokat a rohamokat, amikor a szervezet gyógyíthatatlan károkat tesz magában a vírussal harcolva. Szlávik felidézte, hogy már itthon is elérhető a Japánban kifejlesztett, valóban hatásos gyógyszer (sejthetőleg a favipiravirra utalt, amivel jó eredményekkel kezeltek már betegeket, de az Index cikke szerint születési rendellenességeket okozhat) és egy amerikai készítmény (ez pedig a remdesivir lehet).

Akik Müllert várták, azoknak csalódniuk kellett

A sajtótájékoztatón ezúttal nem vett részt Müller Cecília országos tiszti főorvos, így a neki szánt kérdéseket egy másik napon válaszolhatja meg az Operatív Törzs. Kiss Róbert rendőr alezredes a megszokott hatósági adatokat közölte – és felidézte, hogy milyen járványügyi szabályokra kell készülnie a vidékieknek május 18. után. A beszámoló szerint eddig 579-en használják a hatóság munkáját megkönnyítő karantén appot és egy nap alatt 30-an szegték meg a házi karantén szabályait. A szigorúbb kijárási korlátozásokat Pest megyében és Budapesten kérték számon: itt 361 esetben intézkedtek a rendőrök és 281 személyt figyelmeztettek, 89 főt megbírságoltak, 61 szabálysértő ellen feljelentést tettek (Pest megyében hétfőig marad a szigorúbb korlátozás - a szerk.) Az enyhített vidéki szabályok megsértése miatt pedig 64 esetben intézkedtek a rendőrök és 24 főt jelentettek fel, illetve bírságoltak meg. Kiss hozzátette, a román hatóságok új protokollja miatt hat órás várakozás alakult ki a nagylaki határátkelőben a ki-és belépőoldalon is.

A kormány ezúttal is önmagát dicsérte

A sajtótájékoztatón ezúttal Novák Katalin család-és ifjúságügyi államtitkár dicsérte a kormány intézkedéseit: mint mondta, jövő év január elsejétől kezdik utalni a 13. havi nyugdíjat, amit négy év alatt, fokozatosan növekvő összegben fizetnek majd ki – és végül a havi nyugdíj teljes összegét is elérheti kifizetés, ezzel pedig a korábbinál 150 ezer több jogosult kapja majd meg. Novák arról is beszélt, hogy elindítják a nyári gyerektáboroztatást – most dolgozzák ki az „ottalvós” táboroztatás feltételeit. Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy a veszélyhelyzet alatt nem állítják le az amúgy kifutóban lévő családi támogatásokat (gyes, gyed, gyet, családi pótlék), és azok sem veszítik el ezeket támogatásokat, akik a járvány alatt és miatt váltak munkanélkülivé. Kitért többek között a hitelmoratórium felfüggesztésére és a diákhitel plusz hitelkeretének bővítésére. Azts hangsúlyozta, hogy a 66 napos járványidőszak alatt megfáradt szülőket is próbálják segíteni: a bölcsődékben, óvodákban, általános iskolákban a következő egy hónapban mindenütt biztosított a gyermekfelügyelet és a napi 4 vagy 3 étkezés. Ezzel együtt, csak a gyerekek 10 százalékát adják be a szülők továbbra is ilyen intézményekbe. 
Szerző