Szlávik János: A járvány akár egész évben elkísérhet minket

Publikálás dátuma
2020.05.16. 12:47
Szlávik János
Fotó: Kovács Attila / MTI
Nyomtalanul eltűnhet, de visszatérő vendég is lehet a koronavírus, csak reménykedni tudunk – üzente a járványügyi szakember, aki még egy kis kitartást kívánt a budapestieknek.
Hogy megy, vagy marad, arról nem tudunk biztosat – mondta a koronavírus-járványról Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa az Operatív Törzs szombati sajtótájékoztatóján. A Szent László kórház főorvosa szerint a pandémia nyomtalanul eltűnhet, mint ahogy egy másik típusú koronavírus-fertőzés tette 2003-van a Távol-Keleten, vagy olyan visszatérő vendég is lehet majd, mint az influenza, sőt, az sem kizárt, hogy a nyár sem állítja meg teljesen, és gócpontokban egész évben velünk maradhat.
Bár a járványgörbe jelenleg stabil, épp ezért fontos fenntartani a védelmi szabályokat – hangsúlyozta a járványügyi szakember, aki még egy kis kitartást kívánt a budapestieknek.

Akár őszre is elkészülhet a vakcina

Szlávik János ugyanakkor a remény fontosságát is hangsúlyozta: mint mondta, bíznak benne, hogy lesz hatékony védőoltás a vírus ellen – most is számtalan kísérlet zajlik, és becslések szerint ősszel, legkésőbb kora tavaszra elkészülhet a valóban eredményes vakcina; vannak szerek, amiket a kísérleti eljárás második szakaszában, egészséges önkénteseken tesztelnek. Bevált a betegek kezelésénél itthon a vérplazma-terápia is: a főorvos emlékeztetett, több betegen is segítettek a már felgyógyultak véréből kivont, és nekik beadott antitestek – és eredményesen tudják csillapítani a hosszú betegség során fellépő, életveszélyes immunviharokat, vagyis azokat a rohamokat, amikor a szervezet gyógyíthatatlan károkat tesz magában a vírussal harcolva. Szlávik felidézte, hogy már itthon is elérhető a Japánban kifejlesztett, valóban hatásos gyógyszer (sejthetőleg a favipiravirra utalt, amivel jó eredményekkel kezeltek már betegeket, de az Index cikke szerint születési rendellenességeket okozhat) és egy amerikai készítmény (ez pedig a remdesivir lehet).

Akik Müllert várták, azoknak csalódniuk kellett

A sajtótájékoztatón ezúttal nem vett részt Müller Cecília országos tiszti főorvos, így a neki szánt kérdéseket egy másik napon válaszolhatja meg az Operatív Törzs. Kiss Róbert rendőr alezredes a megszokott hatósági adatokat közölte – és felidézte, hogy milyen járványügyi szabályokra kell készülnie a vidékieknek május 18. után. A beszámoló szerint eddig 579-en használják a hatóság munkáját megkönnyítő karantén appot és egy nap alatt 30-an szegték meg a házi karantén szabályait. A szigorúbb kijárási korlátozásokat Pest megyében és Budapesten kérték számon: itt 361 esetben intézkedtek a rendőrök és 281 személyt figyelmeztettek, 89 főt megbírságoltak, 61 szabálysértő ellen feljelentést tettek (Pest megyében hétfőig marad a szigorúbb korlátozás - a szerk.) Az enyhített vidéki szabályok megsértése miatt pedig 64 esetben intézkedtek a rendőrök és 24 főt jelentettek fel, illetve bírságoltak meg. Kiss hozzátette, a román hatóságok új protokollja miatt hat órás várakozás alakult ki a nagylaki határátkelőben a ki-és belépőoldalon is.

A kormány ezúttal is önmagát dicsérte

A sajtótájékoztatón ezúttal Novák Katalin család-és ifjúságügyi államtitkár dicsérte a kormány intézkedéseit: mint mondta, jövő év január elsejétől kezdik utalni a 13. havi nyugdíjat, amit négy év alatt, fokozatosan növekvő összegben fizetnek majd ki – és végül a havi nyugdíj teljes összegét is elérheti kifizetés, ezzel pedig a korábbinál 150 ezer több jogosult kapja majd meg. Novák arról is beszélt, hogy elindítják a nyári gyerektáboroztatást – most dolgozzák ki az „ottalvós” táboroztatás feltételeit. Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy a veszélyhelyzet alatt nem állítják le az amúgy kifutóban lévő családi támogatásokat (gyes, gyed, gyet, családi pótlék), és azok sem veszítik el ezeket támogatásokat, akik a járvány alatt és miatt váltak munkanélkülivé. Kitért többek között a hitelmoratórium felfüggesztésére és a diákhitel plusz hitelkeretének bővítésére. Azts hangsúlyozta, hogy a 66 napos járványidőszak alatt megfáradt szülőket is próbálják segíteni: a bölcsődékben, óvodákban, általános iskolákban a következő egy hónapban mindenütt biztosított a gyermekfelügyelet és a napi 4 vagy 3 étkezés. Ezzel együtt, csak a gyerekek 10 százalékát adják be a szülők továbbra is ilyen intézményekbe. 
Szerző

Előfordul, hogy a hatóság téved – mondta a rémhírterjesztés miatt előállított két férfi ügyéről Varga Judit

Publikálás dátuma
2020.05.16. 11:42

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
„Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik” – jelentette ki az igazságügyminiszter.
„Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik” – ezt mondta Varga Judit az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azzal kapcsolatban, hogy rémhírterjesztés miatt két férfit is előállított a rendőrség. Az igazságügyminiszter szerint előfordul, hogy a hatóság téved. Varga Judit arról is beszélt: folyamatosan benne van a levegőben az enyhítés. A koronavírus-járvány miatti különleges felhatalmazás megszüntetéséhez egy törvényjavaslatot kell majd benyújtani az országgyűlésnek. Az ország veszélyhelyzetre való felkészítése már megtörtént, ha bármilyen újabb rendelkezésre lenne szükség, akkor a jogalkotók megfelelően fogják kezelni a helyzetet – mondta az igazságügyminiszter. Hozzátette, hogy átgondoltan kell a kivezetésre gondolniuk, mert minden eshetőségre fel kell készülniük, így akár egy második hullámra is. Gondolkodnak azon, hogy mi lenne a legrugalmasabb megoldás.

„Ez egy elvi kérdés”

Az igazságügyi miniszter a Facebook-oldalára tette ki a beszédet, amelyet szeretett volna az Európai Parlamentben felolvasni, ám a felszólalását nem engedélyeztek. Mint megírtuk, az EP elnöke megüzente neki, hogy csak az első számú vezetők kaphatnak szót. Varga szerint viszont már volt arra precedens, hogy nem az állam- vagy kormányfő szólalt fel ilyen vitán. „Ez egy elvi kérdés. Az Európai Parlament a demokrácia jelképe. Itt alapelv, hogy biztosítsák a tisztességes eljárást” – fogalmazott a miniszter. A műsorban hangsúlyozta, hogy senki nem kérte, hogy vegyek részt azon a vitán, ahol a magyar jogállamiság volt terítéken, ő kezdeményezte azt, hogy részt vehessen.

„Precízebben megszervezettek a miniszterelnöki utazások”

Arra a kérdésre, hogy Belgrádba miért ment el Orbán Viktor, Brüsszelbe pedig miért nem, azt válaszolta: „veszélyhelyzet közepén vagyunk, sokkal precízebben megszervezettek a miniszterelnöki utazások”. Szerinte azért szigorúbb az EU Magyarországgal, mert nem bírják elfogadni, hogy a magyar kormány kétharmados felhatalmazással rendelkezik. Varga úgy véli, Magyarországgal szemben szigorúbb nagyítót használ az Európai Parlament. Őrizetbe vételnek minősül, hogy embereket nem engednek ki a tranzitzónából, azonnal szabadon kell engedni őket – döntött az uniós bíróság. Varga Judit az üzenetet károsnak tartja „abban az Európában, ahol a migrációs politikában is kezd eltolódni a hangsúly a külső határvédelmek irányába”.
Szerző

Schanda államtitkár elküldte a tökéletes kormányzati választ bármilyen kérdésre

Publikálás dátuma
2020.05.16. 11:01
Literenként 10 ezer forintba kerül a MOL kis kiszerelési kézfertőtlenítője
Fotó: Kovács Tamás / MTI
Hogy lehet, hogy a Mol aranyárban kínálja kis kézfertőtlenítőit? – kérdezett rá több ellenzéki képviselő. Egy újrahasznosított Orbán-idézetet kaptak válaszul.
„Miért olcsóbb whiskey-vel  kezet mosni, mint a MOL által gyártott kézfertőtlenítővel?" – kérdezte Palkovics László innovációs minisztertől Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője, a jobbikos Sneider Tamás pedig „sokak felháborodását tolmácsolva” kérte a miniszterelnököt: csökkentsék az állami vállalat 200 milliliteres kézfertőtlenítőinek árát, mert a korábban filléres termékként beharangozott üvegcséket kétezer forintért árulják a MOL- benzinkutakon. Tordai arra is emlékeztetett, hogy ez az összeg a gyártási költség mintegy százszorosát teheti ki, pedig korábban még arról volt szó, hogy üvegenként 186 forintért árulják majd a készítményt. „Hogyan fordulhat elő, hogy egy jelentős állami tulajdonnal rendelkező nagyvállalat luxusprofitra törekedve árulja a magyar emberek számára a kézfertőtlenítőket? Mint tulajdonos, tervez-e beavatkozást a kormány és előír-e hatósági árat a MOL által gyártott kézfertőtlenítőkre?” – vetette fel a politikus. 
Mint arról korábban a hvg.hu is írt, a felvetésekre a címzettek helyett egy füst alatt válaszolt Schanda Tamás, az innovációs államtitkára, de a reakció így is magán viselte Orbán kézjegyét:
„Ha segíteni nem tudnak, legalább ne akadályozzanak”

Ezzel majdnem szó szerint idézte Orbán Viktort, aki március 26-án, Európa Tanács (ET) főtitkárának  koronavírus-törvényt érő kritikájára úgy reagált: „Ha Ön nem képes segíteni nekünk a jelenlegi válsághelyzetben, kérem, legalább tartózkodjon a védelmi erőfeszítéseink akadályozásától.” A reakció azért is tökéletes, mert – amellett, hogy kifejezi Schanda miniszterelnök iránti tiszteletét – gyakorlatilag bármilyen ellenzéki észrevételre, kérdésre, kritikára alkalmazható, és  elég csak a ctrl c+crl v betűkombinációt megnyomni hozzá.
A Népszava korábban is beszámolt már róla, hogy a Mol ceruzája vastagon fogott, amikor az új kézfertőtlenítő szer kis kiszerelését piacra dobták, hiszen literenként mintegy 10 ezer forintért árulják. Tegyük hozzá, ennél jóval kedvezőbb, mintegy 4000 forint a kétliteres kiszerelés ára, hiszen a hasonló kínai termékek akár kétszer ennyibe is kerülhetnek.
Szerző