„Nem eszik olyan forrón a kását” - Behúzott fékkel indulnak újra a kórházak

Publikálás dátuma
2020.05.15. 17:48

Fotó: Árvai Károly / MTI/kormany.hu
Hétfőtől összesen 10-11 ezer ágyat foglalhatnak vissza a koronavírus-járvány miatt az ellátásból kiszorult betegek. Elindulhatnak a tervezhető műtétek és ismét kaphatnak kórházi ellátást az ápolásra és rehabilitációra szorulók.
„Nem eszik olyan forrón a kását”- reagáltak arra a hírre intézményvezetők, hogy Kásler Miklós humán miniszter pénteken újabb levelében elrendelte a tervezhető ellátások újraindítását a kórházakban. A tárcavezető legújabb, pénteki utasítása szerint hétfőtől ismét működtethetők a nem népegészségügyi szűrővizsgálatok, így például a foglalkozás-egészségügyi, a szív- és érrendszeri, a szájüregi szűrések. Ám ezek is csak kizárólag előzetes telefonos egyeztetés után, és olyan biztonsági előírások mellett, amelyeket az alapellátásban és a múlt héten elindult szakrendeléseken is alkalmaznak. Azaz óránként legfeljebb négy pácienst fogadhatnak az orvosok, és őket is csak azután, hogy a bejáratnál átestek a koronavírus-fertőzés gyanúját kizáró szűrésen. E levél szerint hétfőtől fokozatosan újraindíthatók a tervezhető műtétek, és kúraszerű ellátások is. A koronavírus-fertőzöttek ellátására felszabadított több mint 30 ezer ágynak a harmada állítható újra szolgálatba. Ám, hogy ez hol és milyen szolgáltatások visszaállítását jelenti, azt még nem lehet pontosan tudni. Hiszen ezek közé tartozik az a 3000 rehabilitációs ágy is, amiről a miniszter még a múlt héten írta, hogy azokra ismét fel lehet venni betegeket. Továbbá előírta, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel kapcsolatos ellátásoknak minél szélesebb palettáját biztosítsák az intézmények. Így például a koronária-őrzőket és a kardiológia osztályokat meg kell nyitniuk a kórházaknak. Szigorú előírás az is, hogy csak azt lehet felvenni tervezett beavatkozásra, akinél elvégezték a koronavírus-kimutatásra szolgáló PCR-tesztet és az eredménye negatív. Ez is lassíthatja a kórházi osztályok „visszafoglalását”, mivel mint a Nemzeti Népegészségügyi Központ főigazgató helyettese is elismerte, laborjaik havonta legfeljebb 6-7 ezer PCR vizsgálatot tudnak elvégezni. Ám úgy tűnik nem ez lesz a legszűkebb korlát. Az intézmények még legalább júniusig úgynevezett átlag finanszírozást kapnak az állami egészségbiztosítótól. Ebben a finanszírozási rendszerben akkor járnak jól, ha minél kevesebb beteg kezelnek. Ahogyan az egyik intézményvezető fogalmazott: miután senki nem ellensége a saját költségvetésének, vélhetően mindenki törekszik majd a lassú újraindulásra. A kényszerpihenőre kényszerült dolgozóikat ismét munkába állítják. A várólisták éléről is behívhatnak néhány beteget, akiknél elkezdhetik a műtét előtti vizsgálatokat, de vélhetően például az első nagy ízületi műtétekre (csípő-, térdprotézis) legkorábban júniusban kerülhet sor. Ezeket a beavatkozásokat az sem gyorsítja meg, hogy a kihirdetett veszélyhelyzetre hivatkozva március közepe óta csak a sürgősségi műtétekhez biztosítja vérkészítményeket az Országos Vérellátó Szolgálat a kórházaknak. Azokban az intézmények, ahol elláttak koronavírusos betegeket a most következő két munkaszüneti napnál jóval több időre lesz szükség, hiszen a fertőtlenítő nagytakarítás elkerülhetetlen.    

Mind kevesebb a koronavírus-fertőzéssel kórházban kezeltek száma

A szaktárca közlemény szerint  az újraindítás egyik legfontosabb eleme a koronavírus-fertőzésre gyanús betegek kiszűrése, ezzel is megvédve a kórházakat a fertőzés lehetőségétől. Ezt szolgálja a Covid-betegek „régi új” beutalási rendje, az ellátás centralizációja is, mely az utóbbi idő egyik nagyon fontos intézkedése volt. Jelen pillanatban országos szinten 41 kórház van járványügyi ellátásra kijelölve, azonban 15 kórház esetében az ott tartózkodó betegek száma tíz alatt van.  

Szerző
Frissítve: 2020.05.15. 18:02

"Hasznosabb lenne, ha nem tökörészne tovább" - vágott vissza Karácsony Orbánnak

Publikálás dátuma
2020.05.15. 17:28

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A főpolgármester szerint minden adott Budapest újranyitásához, de a kórházi koronavírus-fertőzések ügyében a kormányfőnek kellene rendet tennie.
"Viccesnek szánt példabeszédek helyett tán hasznosabb lenne, ha a miniszterelnök nem tökörészne tovább, hanem képes lenne dönteni Budapest újranyitásáról"

– reagált Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely főpolgármester Orbán Viktor miniszterelnök Kossuth Rádióban elhangzott szavaira. A kormányfő ugyanis szokásos péntek reggeli interjújában a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások enyhítésének késése miatt ismét Budapest vezetőjét hibáztatta.  Orbán Viktor szerint ugyanis a főpolgármester egy elméleti ember, aki ha vesz egy bútort, akkor azt nem ő szereli össze. – Ha disznóvágás van, ez a típus a vacsorára jön. Az elméleti emberek kiváló tanulmányokat írnak, a főpolgármester is kiváló tanulmányt fog írni a Pesti úti fertőzésekről, miközben több ember meghalt – asszózott az éteren át a miniszterelnök. A korlátozások feloldásáról odavetette: Budapest két hetes késéssel követheti a vidéket, de ez csak akkor lehetséges, ha mindenki felelősen viselkedik.   
Ezzel szemben Karácsony most azzal is riposztozott, hogy Orbán végre „tegyen rendet a kórházakban, ahol lassan többen kapják el a fertőzést, mint ahányan kigyógyulnak belőle”.

A főpolgármester egyébként ugyancsak a közösségi oldalán szögezte le ismét: „Az enyhítések kérdése nem lehet politikai vita tárgya. Az szakmai vita, amit tények alapján kell eldönteni. Úgy tűnik, megléphető a nyitás, az én álláspontom ebben eléggé egyértelmű. Konkrétan tettem javaslatokat Budapest újranyitásának lehetőségéről.” 
Szerző
Frissítve: 2020.05.15. 19:58

Hétvégére a gyalogosoké és a kerékpárosoké lesz a pesti alsó rakpart

Publikálás dátuma
2020.05.15. 15:46

Fotó: Népszava
Lezárják az utat az autók elől, hogy bővítsék a kikapcsolódásra használható közterületeket.
A Budapest Restart programnak megfelelően hétvégére átadják a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak a gépjárműforgalom elől lezárt pesti alsó rakpartot - tudatta a Főpolgármesteri Hivatal szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. Felhívták a figyelmet arra, hogy a Budapest újranyitása érdekében meghozott intézkedések célja, hogy a zsúfoltság a lehető legkisebbre csökkenjen, de a rakpart használata során az általános koronavírus szabályok mellett további előírásokat is be kell tartani. 
A közúti forgalmat a rakparton szombat hajnalban 2-3 óra körül zárják le, míg a feloldás vasárnap 23 óra környékén várható.

Karácsony Gergely hivatala kérte, hogy mindenki figyeljen az alábbiakra:
  • Az útpályáján ne zavarjunk másokat, mindig maradjon egy sáv, ahol ki tudják egymást kerülni a gyalogosok, bringások.
  • A kerékpárosoknak 10 km/h a megengedett legnagyobb sebesség.
  • A rakparton nincs árnyékolt felület, a nyilvános illemhelyek zárva vannak és a vendéglátóhelyek sem nyithatnak még ki.
  • Az alkoholos italok fogyasztása közterületen, így a rakparton sem megengedett.
  • Szemetet ne hagyjunk magunk után a parton.
  • A Margit híd és a Parlament, valamit az Erzsébet és Szabadság hidak között végig lépcsős rakpart található. A függőleges partfal mentén viszont legyünk óvatosak. Mivel a járványveszély idején kiemelten fontos az kórházak tehermentesítése, ezért kerüljük az esetleges baleseteket, sérüléseket.
Kérték azt is, hogy lehetőség szerint a pesti rakpartot ne gépjárművel, hanem gyalogosan, kerékpárral vagy közösségi közlekedéssel közelítsük meg.
Szerző
Frissítve: 2020.05.15. 18:42