Előfizetés

Orbán: Május végén visszaadhatjuk a parlamentnek a különleges felhatalmazást

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.05.15. 13:47
Illusztráció
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
A miniszterelnök ezt Belgrádban jelentette ki.
Orbán Viktor miniszterelnök arra számít, hogy a kormány május végén vissza tudja adni a parlamentnek a koronavírus-járvány miatti különleges felhatalmazást. A kormányfő erről pénteken Belgrádban beszélt, az Aleksandar Vucic szerb államfővel folytatott megbeszélés utáni közös sajtótájékoztatón. Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy a Magyarországon megalkotott különleges jogrend hatalmazta fel a kormányt és vezetőjét a járvány miatti súlyos, nehéz döntések gyors meghozatalára. 
– A kabinet a felelősséget vállalta, a döntésekből pedig még két-három meghozatala van hátra

– közölte.

Hozzátette, hogy a különleges felhatalmazás visszaadása után „mindenkinek adunk egy esélyt, hogy elnézést kérjen Magyarországtól az igaztalan vádakért”. A miniszterelnök úgy értékelt, hogy azok az országok, amelyek jó jogköröket adtak a kormányoknak, sikeresebben kezelték a járványválságot, mint azok, amelyek nem léptek ki a szokásos politikai döntésmechanizmusból. Orbán Viktor pénteki belgrádi utazása egyébként azért is érdekes, mert csütörtökön tárgyalták az Európai Parlamentben a magyarországi vészhelyzeti kormányzást és annak a jogállamiságra, valamint az alapvető jogokra gyakorolt hatását. Varga Judit igazságügyi miniszter is szeretett volna beszédet mondani és az elhangzottakra reagálni, de David Sassoli, az Európai Parlament elnöke arra hivatkozva mondott nemet a miniszter kérésére, hogy az EP plenáris ülésén a kormány képviseletében csak állam- vagy kormányfő szólalhat fel. Orbán Viktor még kedd este reagált Sassoli álláspontjára, kifejtette, hogy jelenleg minden erejét és energiáját a járvány elleni védekezés köti le, így a magyar kormány képviseletében Varga Judit tud részt venni a vitában. Csütörtökön az EP-képviselők zöme kíméletlen kritikával illette a magyar kormányt, amiért időkorlát nélküli rendkívüli kormányzásra rendezkedett be, és mert álláspontjuk szerint azt az ellenzék meggyengítésére, saját hatalmának a megszilárdítására, a fideszes oligarchák kitömésére, a független sajtó és a civilek elhallgattatására használja fel. A vitát követően pedig több mint 80 civil szervezet és EP-képviselő nyílt levélben szólította fel Ursula von der Leyent, illetve Charles Michelt, hogy sürgősen cselekedjenek, mert az Orbán-kormány elfojtja az ellenzéki hangokat, a szólásszabadságot.

Egyetlen HIV-fertőzöttet sem kezeltek koronavírusos betegként Magyarországon

D. A.
Publikálás dátuma
2020.05.15. 12:51

Fotó: TEK IMAGE / AFP/SCIENCE PHOTO LIBRARY
„Az üzenetem azoknak, akik tudják magukról, hogy HIV-fertőzöttek, de nem szednek gyógyszert, hogy jöjjenek el, és ezzel mentsék meg saját, és mások életét is” – mondta Szlávik János. Vasárnap gyertyát gyújtanak a Szent László kórház kertjében az AIDS áldozataiért. Magyarországon évente több mint tucatnyian halnak bele a betegségbe.
Még egyetlen HIV fertőzött sem lett koronavírusos beteg Magyarországon – jelentette be Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének infektológus főorvosa azon az online sajtóbeszélgetésen, melyet AIDS-betegségben elhunytak májusi világnapja alkalmából hívtak össze pénteken. A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint 2018-ban összesen 229, a tavalyi év első kilenc hónapjában pedig 169 új HIV-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon. Tavalyelőtt 16 beteg halt meg AIDS-ben, és az is kiderül a statisztikákból, hogy 2019 első 9 hónapjában 12 áldozata volt a betegségnek. Az áldozatokról 1983 óta világszerte gyertyagyújtással emlékeznek meg május harmadik vasárnapján, idén május 17-én. A betegség hazai áldozataira emlékezve – a megfelelő óvintézkedések betartásával – a Szent László Kórház kertjében gyújtanak gyertyát. „Bár az AIDS krónikus betegség, az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy azok a HIV-fertőzöttek, akiket időben diagnosztizáltak, és az előírásoknak megfelelően szedik az antiretrovirális gyógyszereket, nem tartoznak a koronavírus fertőzés szempontjából kiemelten kockázatos csoportokhoz”– mondta Szlávik János, hozzátette: azért, hogy ez így is maradjon, arra van szükség, hogy a COVID–19 járvány alatt is a HIV-fertőzéssel élők kövessék pontosan a terápiás útmutatást, illetve – ha még nem tették – késlekedés nélkül jelentkezzenek antiretrovirális kezelésre a jelenleg is nyitva tartó centrumokban. Kiderült az is, hogy nincs mitől félni, a szűrés anonim, akinél pedig diagnosztizálják a fertőzést, és a kezelés mellett dönt, térítésmentes terápiát kap. A főorvos becslése szerint hazánkban jelenleg 3000-4000 HIV-fertőzött él. A kezelésben nem részesülők többsége nem tud az érintettségéről, ezért szükséges a rendszeres tesztelés, különösen a kockázati csoportokban. Szlávik János beszélt arról is, hogy a rendszeres HIV-szűrés és a fertőzés korai felismerése fontos, mert akiket kezelnek és közben rendszeresen szedik a gyógyszereiket, azok a vírust sem adják tovább a partnereiknek, szemben azokkal akik nem kapnak terápiát. Azaz megfelelő orvosi felügyelet mellett a HIV-fertőzöttek szinte az egészségesekhez hasonló életet élhetnek. Az új, még hatékonyabb gyógyszerek egyre kevesebb mellékhatást okoznak, miközben a vírusszámot rendkívüli mértékben lecsökkentik. „Az üzenetem azoknak, akik tudják magukról, hogy HIV-fertőzöttek, de nem szednek gyógyszert, hogy jöjjenek el, és ezzel mentsék meg saját és mások életét is” – hangsúlyozta a főorvos. Szerinte több százan élhetnek Magyarországon olyanok, akik tudnak HIV-pozitív státuszukról, de a kezelést – valamilyen okból – még nem kezdték el. Nekik mindenképpen érdemes a lehető leghamarabb bejelentkezni akár a fővárosban, akár Miskolcon, Debrecenben vagy Pécsett centrumban, hogy elkezdhessék a gyógyszeres terápiát.           

Működnek a HIV-szűrőhelyek

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint továbbra is végeznek HIV-szűrést kedd és csütörtök délutánonként a IX. kerületben az Albert Flórián út 2-6. szám alatt. A gyorstesztes szűrés térítésköteles, a vénás vérből végzett teszt pedig térítésmentes. Május 11-től szerdánként 16-18 között újraindul az ingyenes, kombinált gyorstesztes HIV-, hepatitis B, C és szifilisz szűrés a VIII. kerületi Déri Miksa utcában is (bejárat az Auróra utca 22–28. felől). Az eredmény a helyszínen megvárható. 

Müller Cecília: Hétfőtől nem csak a sürgősségi, de a tervezhető egészségügyi beavatkozásokat is ellátják

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.15. 11:29

Fotó: Botár Gergely / MTI/kormany.hu
Az országos tisztifőorvos szerint már nem a „maradj otthon” üzeneten van a hangsúly.
Izer Norbert beszámolójával kezdődött az operatív törzs pénteki tájékoztatója. Az adóügyekért felelős államtitkár elmondta, hogy eddig 600 milliárd forintot költött az ország a koronavírus-járvány elleni védekezésre, és sok milliárd forint maradt a családoknál és vállalkozásnál. Összefoglalta a kormányzat adócsökkentési és a vállalkozásokat segítő intézkedéseit. Az adminisztrációt is akarják redukálni, mivel a kormány álláspontja szerint az adócsökkentéssel is felér, ha az adminisztrációra fordított időt és költségeket tudják csökkenteni a vállalkozások. Ennek egyik eszköze a gyorsabb átfutási idő, hogy akár 30 napon belül visszautalhatja a KKV-knak a NAV az áfát. Emellett az adóbevallások benyújtási határidejét négy hónappal kitolták, szeptember 30-ig. Elmondása szerint a legkisebb vállalkozásoknak van a legnagyobb szüksége az adminisztráció csökkentésére.   Öt adónemben – a társasági, a kisvállalati, az energiaadó, az iparűzési adó és az innovációs járulék esetében – szintén szeptember 30-ig kitolták a fizetési kötelezettséget.   Müller Cecília országos tisztifőorvos megerősítette, hogy újabb 37 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3417 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 6 krónikus beteg, így már 442 ember halt meg a fertőzés következtében. Elmondása szerint folyamatosan, már tíz napja sikerült a napi fertőzöttek számát alacsonyan tartani.  Gyógyultan 1287-en távoztak a kórházból, az aktív fertőzöttek száma 1688 főre csökkent. Hozzátette, hogy folyamatosan csökken a kórházi kezelésre szorulók száma, ugyanis kórházban jelenleg 614 koronavírusos beteget ápolnak és 46-en vannak lélegeztetőgépen. Hangsúlyozta, hogy fontos a közösségi szabályozók követése, amelyeket fokozatosan és óvatosan szeretnének csökkenteni. 
A „maradj otthon” üzenete helyett a megfelelő távolságtartás, az óvatosság és a higiéniai szabályok betartására helyeződik most már a hangsúly.

Egy picit fellélegzünk, de azt kérte, hogy ezt tegyük kellő óvatossággal és mértékkel, hogy a kedvező járványügyi helyzetünket fenntartsuk.  Emiatt lehetővé vált az egészségügyi ellátások bővítése. Most május 18-tól újabb ellátásokat vonnak újra be a rendszerbe, erről ma Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere tájékoztatta a kórházakat.
Indulnak a nem népegészségügyi szűrővizsgálatok: foglalkozás-egészségügyi, alkalmassági vizsgálatok, alkalomszerű (például szív- és érrendszeri, szájüregi) vizsgálatok.

Ugyanazok a feltételek érvényesek, mint a szakellátás esetében. A fekvőbetegek esetében nem csak a sürgősségi, hanem a tervezhető beavatkozásokat is ellátják hétfőtől.  Közölte, hogy az intenzív ágyak fenntartására továbbra is szükség van, mivel csökken ugyan a fertőzés terjedése, de még mindig vannak új megbetegedések. Ezért egy rugalmas ellátással készülnek a helyzetre, hogy a koronavírusos, illetve az egyéb betegeket is ellássák. A Nemzeti Népegészségügyi Központ állapítja meg a beutalási rendet. Ha nem merül fel koronavírus gyanúja, akkor igénybe vehető az egészségügyi szolgáltatás. Ezt a szolgáltató egy hőmérséklet méréssel megállapítja. Ha felmerül a gyanúja, akkor csak negatív laboreredménnyel vehető igénybe a szolgáltatás. A halálokok több mint 50 százalékát okozzák a szív- és érrendszeri megbetegedések, ezért az országos tisztifőorvos szerint az a legfontosabb, hogy az ilyen betegséggel küzdők ellátása helyreálljon. Müller Cecília köszöntötte a lelki segélyszolgálatok dolgozóit. Kiss Róbert alezredes tájékoztatása alapján már 551-en használják a hatósági házi karantén ellenőrzésére szolgáló szoftvert. Összesen 10 954 ember van hatósági házi karanténban az országban. Közölte viszont, hogy csak tegnap több mint 400 esetben kellett intézkednie a rendőrségnek a kijárási korlátozások megszegése miatt. Rémhírterjesztés ügyében eddig 90 esetben indult eljárás. Újságírói kérdések: A kiskunhalasi mobilkórházról Kiss Róbert elmondta, hogy a kormány tervei szerint az a későbbiekben egészségügyi intézményként fog funkcionálni, a büntetés-végrehajtás irányításával. Lesznek nyári gyerektáborok, erről az NNK már készíti ajánlását, amely a táboroztatóknak és a szülőknek is ad majd tanácsokat. Szóba került az idős szülők látogatása is. Az országos tisztifőorvos álláspontja szerint az a legfontosabb, hogy mindenki legyen egészséges. Hangsúlyozta, hogy a krónikus betegek számítanak még mindig a legveszélyeztetettebb csoportnak.  A játszóterek nyitásáról Müller Cecília azt mondta, hogy fontos azok megfelelő higiéniai és műszaki állapota, és hogy továbbra se legyenek túlzsúfoltak. Közlése szerint a talajt nem kell fertőtleníteni, mert ott a vírus hamar elpusztul. A homokozók homokját viszont rendszeresen cserélni kell. Kiss Róbert közölte, hogy folyamatosan egyeztet Magyarország a szomszédos országokkal a kisebb határátkelők nyitásáról. A szabadtéri fürdők újranyitásakor a medencékben 4, a parton 16 négyzetmétert javasolt fenntartani a látogatók között. Az egy háztartásban élők strandolhatnak együtt, de másoktól továbbra is tartani kell a megfelelő távolságot. A működtető felelőssége, hogy biztosítsa, hogy ne legyen zsúfoltság.   Müller Cecília érdeklődésre közölte, hogy még nem oldják fel az idősotthonokban a kijárási tilalmat, mivel jelenleg minden negyedik koronavírusos fertőzött és elhunyt idősotthon lakója.