Meghalt Babos Ágnes világbajnok kézilabdázó

Publikálás dátuma
2020.05.14. 13:36
Fotó: Shutterstock
Szerda éjjel, hosszan tartó súlyos betegség után hunyt el a klub örökös bajnoka.
Egy nappal 76. születésnapját követően elhunyt Fleckné Babos Ágnes világbajnok kézilabdázó. A család és a Vasas csütörtöki tájékoztatása szerint szerda éjjel, hosszan tartó súlyos betegség után hunyt el a klub örökös bajnoka.
Babos Ágnes 121-szer szerepelt a válogatottban, amellyel 1965-ben lett világbajnok, hat évvel később pedig vb-bronzérmet nyert. Az átlövő pályafutása jelentős részét az angyalföldi klubban töltötte, amellyel 1966 és 1976 között négy-négy bajnoki és Magyar Kupa elsőséget szerzett. Játékos-pályafutásának befejezése után a budapesti Tanárképző Főiskola testnevelési tanszékén dolgozott, 1989 és 1996 között a magyar női kézilabda-válogatott másodedzője volt, amely harmadik helyen végzett az atlantai olimpián.
Szerző
Témák
gyász
Frissítve: 2020.05.14. 13:57

Újabb elnökségi tagok távoztak, ezzel működésképtelenné vált a Magyar Tenisz Szövetség

Publikálás dátuma
2020.05.13. 21:47

Fotó: Shutterstock
Szerda este Molnár György és Viszló Csaba is lemondott elnökségi tagságáról a Magyar Tenisz Szövetségben (MTSZ), ezzel a szervezet működésképtelenné vált, a távozók pótlására rendkívüli tisztújító közgyűlést kell összehívni.
Kedden hárman hagyták el az MTSZ hét tagú elnökségét - Bársony Farkas, Dudik János és Gém Péter -, miután a testület ülésén szembesültek azzal, hogy 3,5 milliárd forint hiányzik a szövetség kasszájából. A szerdán hozzájuk csatlakozó két távozó után csak Szűcs Lajos elnök és Bohács Zsolt alelnök maradt a testület tagja, amely azonban a szervezet alapszabálya értelmében működésképtelen, ha a tagok több mint ötven százaléka lemond tisztségéről. 
Ebben az esetben rendkívüli tisztújító közgyűlést kell összehívni, ahol új elnökségi tagok megválasztásával működhet tovább az MTSZ. 
A sporttörvény szerint a szövetségek fölött az ügyészség gyakorolja a felügyeleti jogot. A 27. paragrafus 2. pontja úgy rendelkezik, hogy az ügyész keresete alapján a  bíróság akkor is felfüggesztheti a szakszövetség ügyintéző-képviselő szervének tevékenységét, és a tevékenység irányítására felügyelő biztost rendelhet ki, ha a szakszövetség számviteli jogszabályok szerinti eredménye egymást követő két évben negatív, és kötelezettségei legalább ötven százalékkal meghaladják saját vagyonának mértékét. Ha a rendeltetésszerű gazdálkodás nem állítható helyre, a felügyelő biztos javaslatot tesz az ügyésznek a szakszövetség bírósági feloszlatásának kezdeményezésére.

"Ők ketten érinthetetlennek és a törvények felett állónak tartják magukat" - Platini a FIFA-elnök lemondását követeli

Publikálás dátuma
2020.05.13. 20:50
-
Fotó: VALERY HACHE / AFP
A francia sportdiplomata azt kifogásolta, hogy Infantino titokban háromszor találkozott Michael Lauber svájci államügyésszel, miközben az vizsgálatot vezetett a FIFA ellen.
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget (FIFA) irányító Gianni Infantino lemondását követelte Michel Platini, az európai szövetség (UEFA) korábbi elnöke. A francia sportdiplomata azt kifogásolta, hogy Infantino titokban háromszor találkozott Michael Lauber svájci államügyésszel, miközben az vizsgálatot vezetett a FIFA ellen. "Ők ketten érinthetetlennek és a törvények felett állónak tartják magukat" - mondta a 64 éves Platini szerdán a L'Illustré svájci lapnak. Lauber amiatt került a kritikák középpontjába, hogy a túlságosan lassú ügymenet következtében áprilisban elévülés miatt leállt a svájci ügyészség vizsgálata több német funkcionárius ellen, akik a 2006-os világbajnokság előtt gyanús kifizetéseket kezdeményeztek. Platini manipulátornak és opportunistának nevezte Infantinót, aki 2016-ban még az UEFA főtitkáraként megakadályozta az ő FIFA-elnökké választását azáltal, hogy - Joseph Blatter akkori FIFA-vezetővel együtt - korrupció miatt eltiltatta őt minden futballal kapcsolatos tevékenységtől. Ennek oka egy kétmillió frankos kifizetés volt Blattertől Platininak 2011-ben. Az összegről mindketten azt állították, hogy megkésett átutalás volt egy korábbi tanácsadási szerepvállalásért. A svájci parlament illetékes bizottsága szerdán tanácskozott Lauber beidézése ügyében, ami az első lépés lehet az államügyész felfüggesztése felé. Az ügyészség felügyeleti testülete előzőleg kötelezettségszegést, bűnpártolást és hivatali titok megsértését állapította meg amiatt, hogy Lauber 2016-ban és 2017-ben titokban találkozott Infantinóval. 
Szerző