Elaltatták Rufust, az internet hiúzsztárját

Publikálás dátuma
2020.05.14. 16:16
Illusztráció
Fotó: Michael Nolan/robertharding / AFP
Hiába fogták diétára és mozgatták, a túlsúlya megmaradt és megbetegítette. A bajorországi állatkert szakemberei úgy döntöttek, megkímélik a további szenvedéstől a 15 éves állatot.
Rufus hónapok óta betegeskedett, túlsúlya megterhelte legyengült szívét és légzési nehézségei voltak – közölte szerdán jelentette be a Schweinfurt Wildpark. Gyorsan romló állapota miatt március 13-án döntöttek úgy a bajorországi állatkert szakemberei, hogy elaltatják a hiúzt, hogy megkíméljék a további szenvedéstől. Az állatkert igazgatója, Thomas Leier emlékezett meg a népszerű állatról, amely éppen 15 éves lett volna.
Rufus 2006-ban egy svéd állatkertből érkezett Németországba, ahol az első években számos utódja született. Miután azonban ivartalanították, és eltört az egyik lába, elhízott, és 43 kilós lett, holott a hiúzok súlya általában 16-30 kilogramm között van. Leiter is elismerte, hogy Rufus "kövér volt". 
Az állatot Németország legkövérebb hiúzaként emlegették a médiában. 2018-ban ismerte meg a világ, miután megjelent róla egy fotó a neten. A képet egy amerikai gyorsétteremlánc is felhasználta reklámjaihoz. Ezt követően az állatkerti gondozók diétára fogták, sovány hússal etették és testmozgásra bírták. Pár kilót le is adott, de élete végéig túlsúlyos maradt.
Szerző
Témák
hiúz Bajoroszág

Javult a városok levegőminősége az Egyesült Államokban

Publikálás dátuma
2020.05.14. 14:20

Fotó: John Nacion/NurPhoto / AFP
Drasztikusan visszaesett a forgalom az autóutakon a járványügyi korlátozások miatt.
Javult a levegőminőség az amerikai városokban azóta, hogy a járványügyi korlátozások miatt drasztikusan visszaesett a forgalom az autóutakon – derült ki az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) laboratóriumai által közzétett előzetes adatokból.
Az egyebek között műholdas és levegőből végzett megfigyelések alapján a kutatók 25-30 százalékos csökkenést mértek a nitrogén-oxid-kibocsátásban, továbbá jelentős visszaesést észleltek az illékony szerves vegyületek és az üvegházhatású gázok légköri koncentrációjában az Egyesült Államok sűrűn lakott északkeleti régiójában, valamint a Colorado állam legnépesebb városait tömörítő Front Range régióban.
A szakemberek szerint a tanulmány bepillantást enged abba a lehetséges jövőbe, amelyben a városok levegője sokkal tisztább az elektromos közlekedési járművekre való átállásnak köszönhetően. Az amerikai Globális Légkörkutatási Kibocsátási Adatbázis (EDGAR) szerint a közlekedésből származik az ország nitrogén-oxid-kibocsátásának nagyjából 43 százaléka, és a szén-dioxid-kibocsátás 29 százaléka.
A  koronavírus-járvány miatti intézkedéseket követően már március végén a légszennyező anyagok és üvegházhatású gázok légköri koncentrációjának jelentős csökkenését észlelték a világ számos városa és régiója felett. Április végén az Észak-Arizonai Egyetem kutatói közleményükben a széndioxid-kibocsátás visszaeséséről úgy fogalmaztak: "soha, de soha nem jegyeztek fel korábban ilyen mértékű csökkenést." 
Szerző

Elfogyott a bambusz, hazaküldik az óriáspandákat Kanadából

Publikálás dátuma
2020.05.14. 13:39

Fotó: Liu Hongsheng/ Qianlong/Imaginechina / AFP
A "kölcsönkapott" pandapár megfelelő ellátása azért is fontos lenne, mert éppen most sikerült őket szaporodásra bírni.
A kanadai Calgary-i Állatkert légi úton, Kínából szerzi be a bambuszt, ám mint közölték, a járvány miatt leállt a légiforgalom, és nem tudják beszerezni a szükséges élelmet, a fejenként napi 40 kilogramm bambuszt. Az állatkert megpróbált ehhez más forrásokból hozzájutni, de számos logisztikai nehézségbe ütközött. Attól is tartottak, hogy ha hirtelen elapadnak az új források, a pandák teljesen élelem nélkül maradnak. 
A két óriáspanda, Er Shun és Da Mao egy Kanadával kötött tízéves megállapodás szerint 2023-ig élhetett volna Kanadában, de az állatkert úgy döntött, korábban visszaküldi Kínába a veszélyeztetett fajhoz tartozó állatokat.
Az állatkert arról is beszámolt, hogy jó ideje próbálják szaporodásra bírni a pandapárt, és végül éppen most, a járvány miatt elrendelt karantén alatt sikerült. Ezért is fontosnak tartják, hogy a pandák visszatérjenek Kínába, ahol nyugodt körülmények között élhetnek tovább és biztosított az ellátásuk. Clément Lanthier, az állatkert igazgatója hangsúlyozta, hogy nehéz döntés volt, de az állatok jólétét tartották szem előtt.
Er Shun és Da Mao 2014-ben érkezett Kanadába, öt évet töltöttek a Torontói Állatkertben, majd 2018 márciusában két bocsukkal Calgaryba kerültek. A kölyköket már visszavitték Kínába. Lanthier elmondta, hogy a pandák hazaszállítását néhány hete kezdték szervezni, jelenleg a szükséges engedélyekre várnak, amelyeket a héten kaphatnak meg.
Az óriáspandák a Föld legritkább állatai közé tartoznak. Vadon 1864 példány él belőlük. Kína a "pandadiplomácia" keretében hosszú évek óta ad kölcsön óriáspandákat külföldi állatkerteknek.
Szerző