Hat napja nem jelentettek új fertőzöttet Montenegróban

Publikálás dátuma
2020.05.12. 11:37

Fotó: SAVO PRELEVIC / AFP
Észak-Macedóniában a koronavírus-járvány miatt bevezetett újabb korlátozásokat oldhatnak fel kedden, Bosznia-Hercegovinát eközben a Kínától vásárolt lélegeztetőgépek körül kialakult botrány foglalkoztatja.
Szerbiában egy nap alatt 10 114-ről 10 176-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A szükségállapot ideje alatt mintegy hetven százalékkal esett vissza a szerbiai ingatlanpiac forgalma. A hivatalos adatok szerint az ingatlanárak nem csökkentek, csökkent viszont a készpénzen vásárolt ingatlanok aránya, míg a legtöbben inkább lakást, és nem házat vásárolnának. A szükségállapot március 15-i bevezetése előtt az ingatlanpiac növekvőben volt, a szerződések száma az év eleje óta 11 százalékkal magasabb volt, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. Koszovóban hétfőről keddre 884-ről 895-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Albin Kurti távozó miniszterelnök hétfőn néhány órára önkéntes elkülönítésbe vonult, mert kapcsolatba került egy olyan minisztériumi dolgozóval, aki megfertőződhetett az új típusú koronavírussal, viszont miután a tesztje negatív lett, a kormányfő is közölte, véget vet önkéntes karanténjának. Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában 1642-ről 1664-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Az észak-macedón kormány a keddi ülésén dönthet a korlátozó intézkedések további enyhítéséről, egyelőre azonban nem lehet tudni, mely területen tennének engedményeket. Ezzel egy időben a köztársasági elnök a parlamenti pártok vezetőivel tárgyal az eredetileg áprilisra tervezett, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztott parlamenti választások új időpontjáról. A sajtóban megjelent információk szerint június 14-én lehet a voksolás. Montenegróban majdnem egy hete nem jelentettek új esetet, a fertőzöttek száma 324, az aktív esetek száma viszont már csak 21. A montenegrói kormány bejelentette, hogy legyőzte a koronavírust, és júniusban az idegenforgalmi szezon is megkezdődik. Bosznia-Hercegovinában keddre 2130-ról 2141-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. A parlament munkája eddig szünetelt, de pénteken ismét összeül a képviselőház, hogy az alkotmánybíróságról szóló törvényről vitázzon. A törvénymódosítás kezdeményezői azt szeretnék, ha a testületben többé nem kapnának helyet külföldi, az Emberi Jogok Európai Bírósága által delegált bírók. Az országot emellett a csillagászati áron vásárol lélegeztetőgépek ügye is foglalkoztatja. Kiderült ugyanis, hogy Szarajevó a piaci árnál jóval drágábban vásárolt gépeket Kínától, ráadásul nem is alkalmasak a koronavírus-fertőzöttek kezelésére.
Szerző

Fegyveresek támadtak meg egy kabuli klinikát - többen meghaltak, köztük két csecsemő

Publikálás dátuma
2020.05.12. 10:51

Fotó: STR / AFP
Eközben öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy temetésen az ország keleti részén, és merényletet követtek el egy piacon is.
A belügyminisztérium közleménye szerint három fegyveres hatolt be a kabuli kórházépületbe, kettőt órákon át tartó tűzharc után elfogtak, egyet pedig agyonlőttek. A támadásban tizenhárman vesztették életüket, két csecsemő, anyák és a kórházban dolgozó nővérek. A különleges egységek több mint száz embert, köztük újszülötteket és három külföldit menekítettek ki az épületből. A Tolonews című helyi hírportál értesülései szerint külföldi csapatok is a helyszínre érkeztek. A százágyas, állami Dast-e-Barcsi Kórházat az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezet támogatja - közölte Vahídulláh Majjár egészségügyi szóvivő. Az MSF szülészeti klinikát működtet a létesítményben, amely a főváros egyik legszegényebb negyedében található. A többségében síiták lakta kerületben az Iszlám Állam szunnita terrorszervezet korábban többször hajtott végre támadást. Egyelőre mindazonáltal nem tudni, kik állnak a keddi támadás mögött. Kabulban több olyan merényletet is elkövettek az elmúlt hónapokban, melynek elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett. Az afgán biztonsági erők hétfőn bejelentették, hogy elfogták a terrorszervezet három magas rangú tagját. A múlt héten pedig a szervezet egyik helyi csoportjának több tagját is megölték és letartóztatták. A hatóságok szerint a szóban forgó sejt számlájára írható több véres kabuli támadás, köztük az, amelyet egy szikh templom ellen követtek el még márciusban. Az Iszlám Állam hétfőn pokolgépes merényleteket hajtott végre Kabulban, ezekben négy civil, köztük egy gyerek megsebesült. Kedden egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát az ország keleti részén található Nangarhar tartományban is, egy temetési menetben. Az áldozatok számáról eltérő értesüléseket közöltek, egyes hivatalos források legalább tizenöt halottról és több mint ötven sebesültről számoltak be, azonban a tartományi tanács több tagja szerint a halottak száma körülbelül ötven, és több mint nyolcvanan sebesültek meg. Ataullah Khogjani, a nangarhari kormányzó szóvivője szerint a halottak közt van a tartományi tanács egyik tagja is. A szélsőséges, kormányellenes tálibok a kabuli és a nangarhari támadások után közölték, hogy egyikért sem ők a felelősek. Az iszlamista felkelők - akik február végén megállapodást írtak alá az Egyesült Államokkal - megígérték, hogy tartózkodnak a kormányerők és a sűrűn lakott területek elleni támadásoktól. A keddi nap folyamán a kelet-afganisztáni Hoszt tartomány egyik piacán is távirányítású bomba robbant, egy gyerek életét vesztette, további tíz ember megsebesült. Egyelőre ezért a robbantásért sem jelentkezett egyetlen csoport sem.
Szerző
Frissítve: 2020.05.12. 16:00

Harminckét évvel ezelőtti gyilkosság gyanúsítottját tartóztatták le Sydneyben

Publikálás dátuma
2020.05.12. 10:30
Képünk illusztráció
Fotó: PETER PARKS / AFP
A 49 éves férfit a nyomozók kedd reggel vették őrizetbe az egykori tetthelytől nem messze. Melegek elleni gyűlöletből elkövetett emberölés gyanúja miatt fogták el.
Az ausztrál rendőrség letartóztatott kedden egy férfit egy Sydneyben élő, homoszexuális amerikai állampolgár 32 éve bekövetkezett halála ügyében. Az amerikai fiatalember holttestét 1988. december 10-én egy szikla tövében találták meg a Sydneyi-öböl északkeleti részének egy melegek körében népszerű környékén. Az új-dél-wales-i rendőrség közleménye szerint
a 49 éves gyanúsítottat a nyomozók kedd reggel vették őrizetbe az egykori tetthelytől nem messze, a North Head közeli Manly településen.

Melegek elleni gyűlöletből elkövetett gyilkosság gyanúja miatt fogták el, házkutatás után. Az áldozat, Scott Johnson matematikus 27 éves volt amikor meghalt. Halálának körülményei annyira rejtélyesek voltak, hogy az ügyben három helyszíni szemlét is tartottak. Az 1989-es első szemle megállapítása szerint Johnson öngyilkosságot követett el, a második, 2012-ben lefolytatott vizsgálat nyitva hagyta a halál lehetséges okát, és ez vezetett el a 2017-ben lefolytatott harmadik szemléhez. Az utolsó jelentés megállapítása szerint
Johnson „ismeretlen személyek fenyegetése vagy tényleges bántalmazása következtében” zuhant le a szikla tetejéről, miután homofób (meleggyűlölő) indíttatásból megtámadták.

A néhai Scott Johnson
Fotó: HANDOUT
Az ausztrál rendőrség különleges szakértőkből álló nyomozócsoportot bízott meg a körülmények feltárásával, Új-Dél-Wales állam kormánya pedig egymillió ausztrál dollárra emelte a nyomravezetői díjat, amelyet ugyanennyivel kiegészített az áldozat Egyesült Államokban élő testvére. Egy 2018-as rendőrségi felülvizsgálat megállapítása szerint az 1980-as évek végétől néhány év alatt 27 férfit gyilkoltak meg Sydneyben homoszexualitása miatt.
Szerző