Előfizetés

Lassult a világon az erdőpusztulás az elmúlt öt évben

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.12. 12:13

Fotó: Michel Rauch/Biosphoto / AFP
Tízmillió hektárnyi erdő tűnt el évente, de folyamat eltérően a zajlik az egyes kontinenseken – állapították meg az ENSZ kutatói.
Az elmúlt évtizedben Dél-Amerikában – az erdőirtás egykori gócpontjában – felére csökkent a pusztulás, Európa és Ázsia egyes részein nőtt az erdővel borított felszín az ENSZ világ erdeit felmérő jelentése, a még csütörtökön bemutatott Global Forest Resources Assessment 2020 szerint. Az utóbbi öt évben tízmillió hektárnyi erdő tűnt el évente, ami csökkenést jelent az előző fél évtized évi 12 millió hektáros veszteségéhez képest.
A felmérés nem tartalmazza Amazónia tavalyi számait, amikor a bozóttüzek kiterjedt erdősávokat pusztítottak el. A kutatók szerint azonban a tendencia valószínűleg az amazóniai erdőpusztulással együtt is pozitív lett volna.
Csökkent az erdőveszteség, nőtt a védett terület és több erdőnek lett fenntartható kezelési terve – mondta el Anssi Pekkarinen, a tanulmány koordinátora, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) vezető erdőgazdálkodási szakembere. A regionális különbségek jelentősek, Afrikában romlik a helyzet, nagyon valószínű, hogy a népességnövekedés miatt – tette hozzá.  
A kontinensen a Szaharától délre fekvő térségekben a legnagyobb az erdőveszteség, ahol az előrejelzések szerint 2050-re megduplázódik a népesség. Pekkarinen szerint hatékonyabb földművelési módszerekkel több erdőterületet lehetnek megmenteni. „Az embereket kis gazdaságok tartják el, a területen élők nagy tömegének az egyetlen energiaforrása a fa és a faszén. Ezen kell valahogy változtatnunk” – magyarázta.
A tudósok szerint a klímaváltozás megállításának egyik legolcsóbb és leghatékonyabb módja az erdők megóvása, mivel a fák felveszik a légkörből a szén-dioxidot, az üvegházhatást okozó gázok legfontosabbikát. Egészségügyi és környezetvédelmi szakemberek szerint 
az erdők gyors fogyatkozása a fertőző betegség kórokozói – köztük az új koronavírus – terjedésének egyik fontos tényezője is.

Két hegyi gorilla született egy ugandai esőerdőben

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.12. 11:09

Fotó: Pierre Vernay/Biosphoto / AFP
Egyelőre nem tudni, milyen neműek a bébik, mert az anyákat a szülés után veszélyes megközelíteni.
Két hegyi gorilla születését jelentette be az Ugandai Természetvédelmi Hatósága (UWA) vasárnap az Anyák napjának ottani megünnepléséhez időzítve. A gorillabébik egy esőerdőben, az afrikai ország délnyugati részén fekvő Bwindi Nemzeti Parkban jött világra április 25. és május 1. között. A kisgorillák neme egyelőre nem ismeretes, mert az anyaállatok a szülés utáni napokban agresszívan védelmezik kölyküket és veszélyes lenne a megközelítésük – közölte a hatóság szóvivője, Bashir Hangi.    
A szaporulat örvendetes hír a koronavírus-járvány okozta nehézségek közepette, amelyekkel az ugandai természetvédők jelenleg szembenéznek. A járványügyi utazási korlátozások miatt összeomlott az idegenforgalom, amelynek bevételéből a parkok működtetését, például a vadőröket finanszírozzák. A szóvivő szerint a járvány kezdete óta a gorilláknak állított vadcsapdák elszaporodását észlelték.
A két kisgorilla születése a faj megmentésére Ugandában tett erőfeszítések eredményességéről tanúskodik – hangoztatja az UWA közleménye. Egy nemrég végzett felmérés során 459 hegyi gorillát számoltak össze a Bwindi Nemzeti Parkban. További 604 hegyi gorilla él az uganda, ruandai és kongói hármas határon fekvő Virunga Nemzeti Parkban, így a kihalás fenyegette faj populációja már 1063 egyedet számlál Ugandában. Az ugandai kormány 2012-ben még 880 hegyi gorilláról tett jelentést.

Brazília katonákkal védi az amazóniai esőerdőket

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.12. 08:40

Fotó: Gustavo Basso/NurPhoto via AFP / AFP
Minden korábbinál több az erdőirtás, pedig még el sem kezdődött az erdőtüzek szokásos időszaka, ezért a tavalyinál hamarabb vetik be a hadsereget.
Brazília megkezdte hétfőn katonai erők telepítését az amazóniai esőerdők védelmére – közölte Hamilton Mourao alelnök. A hadsereg bevetésével arra reagálnak, hogy idén minden korábbinál nagyobb az erdőirtások mértéke, pedig az erdőtüzek szokásos évszaka még el sem kezdődött. A brazil hadsereg - a környezetvédelmi hatóságokkal, a rendőrséggel és más kormányzati intézményekkel karöltve - elsőként a bolíviai határ mentén lévő Rondonia államban kezdett műveletet az ottani védett erdőségekben zajló illegális környezetpusztítás ellen – mondta Mourao a brazil kormány több miniszterével közösen tartott sajtóértekezletén.
Fernando Azevedo e Silva védelmi miniszter az újságíróknak azt mondta, hogy a hatóságok műveleti támaszpontokat létesítenek három amazóniai városban, és az e célra mozgósított 3800 katonával razziákat kezdenek az illegális fakitermelések és más bűncselekmények megfékezésére. A műveletek finanszírozására kezdetnek 60 millió realt (több mint 3,3 milliárd forint) szánnak.
A kormány által pénteken közzétett friss adatok szerint az idei év első négy hónapjában 55 százalékkal nagyobb erdőterületet irtottak ki Amazónia Brazíliához tartozó területein, mint a tavalyi év azonos időszakában, ami több mint 1200 négyzetkilométernyi esőerdő idei elpusztítását jelenti. Az erdőirtások mértéke tavaly 11 éves csúcsra emelkedett, ami a nemzetközi közösség heves tiltakozását váltotta ki, mondván Brazília és mindenekelőtt az ország elnöke nagyon keveset tesz a Föld legnagyobb esőerdőinek védelmében.
Jair Bolsonaro brazil elnök a múlt héten adott újabb felhatalmazást a hadsereg erdőtüzek és erdőirtások elleni amazóniai bevetésére. Az elnöki rendelet kilenc amazóniai államra vonatkozik, valamint a természetvédelmi területekre és az indián törzsek lakóhelyére. A tavalyi hasonló felhatalmazáshoz képest Brazília idén három hónappal korábban kezdte meg a katonák bevetését.