Júniusban megtartják a járvány miatt elhalasztott választásokat Szerbiában és Észak-Macedóniában

Publikálás dátuma
2020.05.11. 10:57

Fotó: ARMEND NIMANI / AFP
A politikusok úgy döntöttek, itt az ideje folytatni a kampányt.
Elhalasztották az áprilisra tervezett parlamenti választásokat Szerbiában és Észak-Macedóniában a koronavírus-járvány miatt, ám az új fertőzöttek számának csökkenését látva a politikusok úgy döntöttek, itt az ideje folytatni a kampányt, a voksolásra pedig júniusban kerülhet sor.  Szerbiában vasárnapról hétfőre 10 032-ről 10 114-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A koronavírus-járvány kezdete óta a múlt szombat és vasárnap volt az első hétvége, amikor nem volt érvényben kijárási tilalom. Az emberek megrohamozták a kirándulóhelyeket, a helyi jelentések szerint sokan – ha viseltek is kesztyűt és maszkot – nem tartották be az előírt kétméteres távolságot egymástól. Hétfőtől újra megnyitottak az óvodák a nyugat-balkáni országban, és a június 21-i általános választások kampánya is megkezdődött. Koszovóban az utóbbi 24 órában 870-ről 884-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi néhány napban csak egy-két új koronavírus-fertőzöttet vettek nyilvántartásba, hétfőre azonban 14-gyel nőtt a fertőzöttek száma, emiatt egészségügyi illetékesek aggodalmuknak adtak hangot. Arra kérték a koszovóiakat, hogy tartsák be az elővigyázatossági intézkedéseket annak érdekében, hogy az ország legyőzhesse a koronavírus-járványt. Észak-Macedóniában egy nap alatt 1622-ről 1642-re emelkedett a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. A kormányzó szociáldemokraták szerint mihamarabb meg kell tartani a parlamenti választást az országban, javaslatuk szerint a legmegfelelőbb időpont június 14. lenne. Az államfő és a parlamenti pártok vezetői kedden tárgyalnak az elhalasztott parlamenti választás új időpontjáról. Montenegróban ötödik napja nincs új fertőzött, a járvány kezdete óta 324 fertőzöttet regisztráltak. Az országban működő utazási irodák fele juthat a csődbe a koronavírus-járvány miatt - közölte a montenegrói idegenforgalmi irodák szövetségének elnöke. Hozzátette: a kormány ugyan segítséget ígért a szektornak, de az biztosan nem lesz elég arra, hogy mindenkit megmentsenek. Bosznia-Hercegovinában vasárnapról hétfőre 2090-ről 2130-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A gazdasági kamara szerint Bosznia gazdasága a járvány miatt az idén 4-5 százalékot eshet vissza, és az egyébként is magasnak számító, 18,5 százalékos munkanélküliség az év első felében jelentősen növekedhet. 
Szerző

Két hónap után újra megnyíltak a bevásárlóközpontok és a vendéglők teraszai Csehországban

Publikálás dátuma
2020.05.11. 10:03

Fotó: ODD ANDERSEN / AFP
Legfeljebb száz ember részvételével már lehet rendezvényeket tartani, és részben felújult az iskolai oktatás is.
Két hónapos szünet után hétfőn Csehországban újra megnyíltak a bevásárlóközpontok, a vendéglők teraszai, a fodrászatok és más szolgáltatások, amelyek a koronavírus-járvány miatt március közepe óta zárva voltak.
Legfeljebb száz ember részvételével lehet rendezvényeket tartani, megnyíltak a színházak, a mozik és részben felújult az iskolai oktatás is, mert az általános- és középiskolák végzős diákjai visszatértek alma matereikbe.

A közéletet és a gazdasági tevékenységet korlátozó intézkedések fokozatos feloldását a szigorú higiéniai szabályok betartása mellett az egyre javuló járványhelyzet teszi lehetővé. Andrej Babis kormányfő és Jan Hamácek belügyminiszter vasárnap egyaránt arról beszélt, hogy
a kormány valószínűleg már nem fogja kérni a május 17-én lejáró szükségállapot meghosszabbítását.

Erről a hétfői kormányülésen várható döntés. Csehországban immár tíz napja százon alul van a napi igazolt fertőzések száma, alacsony a halálozás és egyre többen gyógyulnak fel a Covid-19 betegségből. Hétfő reggelig 8123 személynél mutatták ki a koronavírusos fertőzést, a betegek több mint fele, 4482 személy, azonban már felgyógyult – derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján közölt hivatalos adatokból. A járvány áldozatainak száma az utóbbi napokban már csak lassan növekszik. Hétfő reggelig 280 személy halt meg, többségük más betegségben is szenvedő idős ember volt. Kórházban jelenleg 233 beteget kezeltek, akik közül mintegy negyvennél a betegség lefolyása súlyosnak minősíthető. Az eddig elvégzett laboratóriumi tesztek száma már jóval meghaladta a 300 ezret. Csehországban március elsején diagnosztizálták az első fertőzést. A hatóságok szerint a járvány az utóbbi időben egyre gyengül, és terjedését sikerül ellenőrzés alatt tartani.
Szerző

Interpol: amint meglesz az oltóanyag, a bűnözők hamis készítményekkel fogják elárasztani a piacot

Publikálás dátuma
2020.05.11. 09:31

Fotó: Shutterstock
Várhatóan a kibertámadások is megsokszorozódnak majd, mivel a kijárási korlátozások miatt nagyon sokan dolgoznak távmunkában.
Fel kell készülni az Interpol vezetője szerint arra a veszélyre, hogy mihelyt kifejlesztik a koronavírus elleni oltóanyagot, a bűnözők – kihasználva a megnövekedett igényeket – hamis készítményekkel fogják elárasztani a piacot. Jürgen Stock utalt arra, hogy nemrég hamisított védőeszközök – szájmaszkok és kézfertőtlenítők – jelentek meg a piacon. Ez a jelenség is mutatja, hogy a hamisított termékek újabb globális hulláma várható, amint elérhető közelségbe kerül az oltóanyag – tette hozzá. Stock szerint a bűnözők világszerte gyorsan alkalmazkodtak a világjárvány okozta új helyzetre: arra törekszenek, hogy kihasználják az emberek félelmeit, aggodalmait és szükségleteit, és ennek tükrében alakítják át bűnözői tevékenységüket. Ázsiában például a bűnbandák egyre inkább próbálnak behatolni a kórházi hulladékokat feldolgozó iparágba, és erre lehet számítani a világ más részein is. Az Interpol vezetője arra is figyelmeztetett, hogy a bűnözők a pandémiát kihasználva idős embereket próbálnak meg becsapni, például olyan trükkel, hogy pénzszűkében álló rokonoknak adják ki magukat. A kibertámadások is várhatóan megsokszorozódnak majd, mivel a kijárási korlátozások miatt nagyon sokan dolgoznak távmunkában.
Szerző