Hőség megy, hidegfront jön, a fejfájás marad

Publikálás dátuma
2020.05.11. 11:20

Fotó: COLLANGES/BSIP / AFP
Erős széllel, esővel érkező hidegfront vet véget a szokatlan melegnek, a mozgalmas időjárás nem csak az időjárásra érzékenyek szervezetét terheli meg.
A nap második felében északnyugat felől egy erős hidegfront érkezik térségünkbe. A keleti és délkeleti országrészben még „az egekbe szökik a hőmérséklet”, a kora délutáni órákban 30 fokos hőség sem kizárt. Ennek hatására melegfrontra jellemző tünetek jelentkezhetnek, gyakori a migrén és a fáradékonyság. A megfelelő táplálkozás mellett fontos odafigyelni a folyamatos folyadékpótlásra, mert a kánikula rosszullétet is okozhat. 
A hidegfrontra érzékenyek görcsös panaszai már megjelenhetnek, általános lehet a fejfájás, a hasi- és izomgörcsök. A szív- és keringési rendszer megbetegedéseivel küzdők vérnyomás-ingadozást, keringési panaszokat és gyakori rosszullétet tapasztalhatnak. Elsősorban a Dunántúlon intenzív tünetek jelentkezésére is fel kell készülni, ezért az idősek és a krónikus betegek lehetőség szerint kerüljék a fizikai terhelést és pihenjenek többet – ajánlják a Meteo Klinika szakemberei.
A délnyugati irányú szél nagy területen megélénkül, többfelé megerősödik, ami további terhelést ró a szélre érzékenyek szervezetére: a front okozta tünetek fokozódhatnak, ingerlékenység és nyugtalanság is felléphet. Sokfelé alakulhat zápor, zivatar, a fülledt időben az asztmások légszomjtól, nehézlégzéstől szenvedhetnek. 
Kedden az északnyugat felől áthaladó hidegfront markáns változást és nem csak az időjárás változásaira érzékenyeknek nagy megterhelést okoz. Az erős szél fokozza a problémát; a panaszok mellett kellemetlenné teszi a kint tartózkodást is. Nyugtalanabb alvást, álmatlanságot okozhat, napközben pedig az ingerültség, az indokolatlan idegi feszültség lehet a legjellemzőbb tünet. A gyerekeknél agresszivitás jelentkezhet, kezelhetetlenebbek, élénkebbek lehetnek a megszokottnál.
A fejfájás, annak is görcsös formája egész nap velünk maradhat. Nő az infarktus kockázata, a kismamáknál pedig akár korábban is beindulhat a szülés. Mindenkinek sok pihenés javasolt, a szívbetegek és az idősek pedig különösen kerüljék a terhelést, és lehetőség szerint csak kímélő programokat tervezzenek.
A csapadék hatására nedvessé vált utakon megnő a féktávolság, az utak csúszhatnak is. Az erős szél ronthat a gépjármű menetstabilitásán és a letört faágak is veszélyt jelenthetnek. A sok ingerlékeny, türelmetlen, figyelmetlen és sokszor agresszív közlekedő is fokozott körültekintést igényel.
Szerző
Frissítve: 2020.05.11. 16:18

Éhezik az érintésre az egyedül élők bőre távolságtartás idején

Publikálás dátuma
2020.05.09. 14:14

Fotó: PEDRO PARDO / AFP
Az immunrendszer védekezőképességét is gyengítheti az ölelés hiánya.
A járványhelyzet miatt korlátozások és a távolságtartás bár minden élethelyzetben lévőt érint, az egyedül élőket viselheti meg leginkább, lassan két hónap után fájóan hiányozhatnak az érintések és az ölelések. Ezeket, bár létfontosságúak, a telefonos, még a videós beszélgetések sem tudják pótolni. Biológiai szükséglet ugyanis az érintés, ezért is teszik az újszülötteket édesanyjuk testére, de ez a magyarázata annak is, hogy a magánzárkában lévők arról számolnak be, legalább annyira vágynak a testi kontaktusra, mint a szabadságra. Érintés nélkül romlik a pszichés és érzelmi állapot, mert az agy és az idegrendszer az érintést kellemes élményként kódolja. Hiányában kialakul az úgynevezett bőréhség, ami akár az immunrendszer működését is gyengítheti – írta a Wired alapján a Qubit.  
Egy másik emberhez érve a bőr alatti nyomásérzékelő rendszert ingereljük, ami jeleket küld az agy bolygóidegének, ennek hatására az idegrendszer lelassul, csökken a pulzusszám és a vérnyomás, az agyhullámok megnyugszanak, a kortizol nevű stresszhormon szintje is csökkenésnek indul – mondta Tiffany Field, a Miami Egyetem érintéskutató intézetének igazgatója. Ennek magas szintje azért is veszélyes, mert a hormonok megölik a vírusokat támadó természetes ölősejteket (NK-sejtek). A kutató hozzátette, HIV-fertőzött és rákos betegeknél már kimutatták, hogy az emberi érintés növeli a természetes ölősejtek aktivitását. Az érintéssel oxitocin hormon is felszabadul a szervezetben, az, ami többek között szülésnél vagy orgazmuskor is. Csökkenti a stresszt, enyhíti a fájdalmat, javítja az immunrendszer működését, a közérzetet.
A szakember szerint amíg nem nincs lehetőségünk mások érintéséhez jutni, segíthetünk magunkon; háziállatok simogatásával a kézben, gyaloglással a lábban, a fejünk masszírozásával vagy az arc krémezésével pedig a fejben található nyomásérzékelő receptorokat ingerelhetjük.
Szerző

„Szelídített” lézer segíthet a fájdalom enyhítésében

Publikálás dátuma
2020.05.09. 10:10

Fotó: Kris Ubach and Quim Roser/Cultura Creative / AFP
Otthon is kezelhetők a mozgásszervi panaszok a szemre is biztonságos technológiával.
A koronavírus miatti veszélyhelyzetben a mozgásszervi panaszok kezelése vagy megszűnt, vagy korlátozottá vált, sok százezer ember maradt otthon a fájdalmával. A kezelésekre amúgy is hónapokat kell várni, de most ezek, is, beláthatatlanokká váltak. Az úgynevezett biztonságos lágylézer-technológiával azonnal és olyan gyakran lehet kezelni, amennyire a fájdalom megszüntetéséhez szükség van. Degeneratív betegségek, kopások, ízületi gyulladások mellett hatékonyan alkalmazható fülzúgás és halláscsökkenés, bőr- és felső-légúti betegségek tüneteinek enyhítésére, de eredményes a sportsérülések rehabilitációjában is. 
A legjelentősebb javulást a sarokcsont gyulladás, közismert nevén sarkantyú gyógyításában lehet elérni – mondta lapunknak Hrabovszki Tünde fizioterápiás szakasszisztens. Már 10-15 kezeléssel tünetmentességet lehet elérni az addig sokat szenvedő betegnél. A düsseldorfi egyetemen kifejlesztett, akár meleg vízben végzett, reggeli lábtornával kiegészítve még tovább rövidíthető a gyógyulási idő. A szakember tapasztalatai szerint az Achilles-ín szakadásának rehabilitációjában is látványos segítséget nyújt a módszer. A gipszben töltött 8-10 hét után már néhány kezelés után megszűnik a fájdalom, a láb terhelhetősége nagyjából 10 alkalom után tér vissza, majd a szalag teljesen összeépül. „Harminckét éves fizioterápiás asszisztensi működésem alatt összesen nem volt annyi pozitív tapasztalatom, mint ezzel a technológiával öt év alatt, százból 98 betegen tud segíteni.”
A szervezet működési zavarai legtöbbször sejtszinten keletkeznek. A sejtekben található mitokondrium termeli az élethez szükséges energiát (ATP), amelyhez oxigénre van szüksége. Sok betegségnél ebben a folyamatban keletkezik zavar, csökken az energiatermelés és a sejt elpusztul. A sejtlégzésben fontos van egy fényérzékeny enzimnek, amelyet speciális lézerfénnyel lehet gerjeszteni, így helyreáll az oxigénellátás és a sejt újra hatékonyan tud működni. A lézerkezelés tehát nemcsak a tüneteket enyhíti, hanem az okot is kezeli: a fényérzékeny fehérjéket, vegyületeket serkentve helyreállítja a szervezet, így a sérült rész működését – mondta Rózsa Tamás, a Safelaser ügyvezetője. 

Hungarikum a lézeres gyógyítás

Az első lézer megalkotása után hét évvel, 1967-ben, Mester Endre sebészprofesszor a kis teljesítményű, úgynevezett lágy-lézerek esetleges káros mellékhatásait kutatva azt vette észre, hogy negatív elváltozás helyett a kísérleti egerek leborotvált szőre a behatás helyén gyorsan visszanőtt. Ennek alapján felfedezte az élő szervezetre gyakorolt biostimulációs, azaz serkentő hatást, azt, hogy a sejtek, szövetek gyorsabban képesek regenerálódni, sőt új sejtek, szövetek és hajszálerek is képződnek a lézerfény hatására. Ötven évig komoly biztonsági szabályok betartása mellett használták a párhuzamos lézerfényt, ugyanis egy káros tulajdonsága azért van: ha a szemet éri, súlyos retinasérülést, akár vakságot képes okozni. 2012-ben Rózsa Károly lézerfizikus, az MTA doktora olyan új optikai rendszert alkotott, amellyel úgy lehet átalakítani a lézerfényt, hogy minden gyógyászati szempontból fontos tulajdonsága megmarad, de a szemkárosító hatása kiküszöbölhető. Ennek köszönhetően lehetett készíteni olyan, ma már magyar és EU-s engedéllyel is rendelkező orvostechnikai eszközt, amely akár otthon is biztonságosan alkalmazható.
Szerző