10 fokos lehűlés érkezik a jövő héten

Publikálás dátuma
2020.05.10. 16:21

Fotó: Shutterstock
Hétfőn éjjel egyre többfelé várható eső, zápor, néhol heves zivatar is kialakulhat.
Mintegy 10 fokkal lehűl a levegő a jövő héten, a hét közepén néhol csak 10 fok körül alakulnak a maximumok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez. Hétfőn a napsütés mellett néhol - a legnagyobb eséllyel északon - záporeső, esetleg zivatar is előfordulhat. Estétől északnyugat felől határozottabb felhősödés kezdődik, ekkor az Észak-Dunántúlon is lehet csapadék. A szél időnként megerősödik, de az Alpokalján és a Kisalföldön viharos széllökések is előfordulhatnak. A leghidegebb órákban 10-16 fok lesz, napközben 24-31 fokig melegszik fel a levegő. Keddre virradó éjjel északnyugat felől egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar, néhol heves zivatar is kialakulhat, majd napközben északnyugat felől nagyrészt megszűnik a csapadék. Reggel a Tiszántúlon még lehet némi napsütés. Napközben a déli óráktól főként északon és keleten szakadozik fel a felhőzet. A szél sokfelé erős, néhol viharos lesz, majd estére jelentősen gyengül a légmozgás. A minimumhőmérséklet 6 és 16 fok között, a maximumhőmérséklet általában 11 és 17 fok között valószínű, de a Tiszántúlon 18-20 fok is lehet. Szerdán északon szórványosan, délen helyenként várható eső, zápor, esetleg zivatar. Néhol megerősödik a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 3 és 8 fok között alakul, de a derült északkeleti helyeken gyengén fagyhat is. A legmagasabb hőmérséklet 12 és 23 fok között valószínű, északon várhatóak az alacsonyabb, délen a magasabb értékek. Csütörtökön kezdetben még többfelé valószínű eső, zápor, majd a nap második felében inkább már csak helyenként alakulhat ki záporeső. Néhol megerősödik a szél. A leghidegebb órákban 4 és 11, napközben 12 és 20 fok között alakul a hőmérséklet. Pénteken nem valószínű csapadék. A minimumhőmérséklet 3 és 10, a maximumhőmérséklet 17 és 23 fok között valószínű. Szombaton elszórtan eső, zápor esetleg zivatar is kialakulhat. A legalacsonyabb hőmérséklet 7 és 14, a legmagasabb hőmérséklet 17 és 24 fok között várható. Vasárnap a több-kevesebb napsütés mellett helyenként kialakulhat zápor. A szél többfelé megélénkül, néhol meg is erősödik. A minimumhőmérséklet 7 és 12, a maximumhőmérséklet 18 és 23 fok között alakul - olvasható az előrejelzésben. 
Szerző

Megindult az élet a Balatonon

Publikálás dátuma
2020.05.10. 15:42

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A vendégek és a vendéglátóhelyek tulajdonosai is nagyon várták már a hétvégét, amikor végre, ha kisebb megkötésekkel is, de kinyithattak.
- Na, végre ehetünk egy jó balatoni lángost! - Zinkhammer Zsolt és családja ennek megfelelően vette célba a fonyódi kikötősort. Noha a héten már oldódott a koronavírus-járvány miatti szigor, a balatoni vendéglősök egy része csak csütörtökön-pénteken nyitott ki, de akadtak, akik egyelőre kivártak, s csak a pünkösdi hosszú hétvégétől várják a vendégeket. - Remélem, meglátszik majd a forgalmon, hogy szabadabban lehet utazni – mondta az egyik fonyódi étterem tulajdonosa. – Május elsején kinyitottunk, akkor még csak elvitelre – mutatja a felfestett haladási útvonalat az étterem padlóján –, de a héten már be-beültek az emberek. Szerencsére láthatóan nem izgatja őket a járvány, aki eljön a Balatonra, az jól akarja érezni magát, pláne ennyi bezártság után. A szállásadók és a vendéglátóhelyek számára a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kézikönyvben foglalta össze vendégfogadással kapcsolatos ajánlásait, s a „kisokost” minden megkérdezett vendéglős olvasta – más kérdés, mit fogadtak meg belőle.  - A kutya sem foglalkozik vele: nem használunk sem kesztyűt, sem maszkot – ismerte el a vendéglős –, nem kötelező, s szerintem rossz érzést kelt a vendégben, ha maszkos embereket látnak maguk körül. Az asztalokat széthúzkodtuk, nyolcat kivettünk, így igazából fele kapacitással tudunk üzemelni. Szerintem a jövő hét végére, de legkésőbb pünkösdre ezek a megszorítások is eltűnnek.
Az MTÜ Covid-könyvében foglaltakra a legtöbb helyen csak legyintettek, a megkérdezett vendéglősök szerint a javaslatok egyik részét a normális helyek eddig is alkalmazták, a többi pedig inkább csak léleknyugtatásra, mintsem valódi védelemre jó. - A konyhában folyamatosan kesztyűben dolgozunk, ahogy a tálalásnál is – magyarázta Szalai Sándor, a balatonlellei Halassanyika tulajdonosa. – Egyelőre csak hétvégére nyitottunk ki, pünkösdtől viszont már mindennap nyitva leszünk. Az asztalok harmadát kivettük, a bejárathoz egy kézfertőtlenítő automatát szerelek fel, s az asztalokat minden csoport után fertőtlenítővel töröljük át, ennél többet, úgy gondolom, nem tudunk tenni. A vendégek láthatóan nem is igényelnek többet, akárkivel beszéltünk, úgy vélekedtek, egy balatoni éttermezés nem jelent semmilyen plusz veszélyt a járványban. Egyetlen asztalnál sem láttunk maszkos vendégeket. Sokkal inkább zavarta őket, hogy a csúcsidőszakban, azaz dél és két óra között több kerthelyiség előtt várni kellett a szabad asztalokra. - Most negyven vendéget tudunk leültetni, normál időszakban valamivel több, mint hetvenet – mondta Balla György, a balatonmáriafürdői Port Étterem tulajdonosa. – Szerencsés helyzetben vagyunk, mert össze tudtuk nyitni a street foodos részt az a la carte-ossal, a két terasz között letérköveztük a területet, így az előírásokat betartva is maradt elég asztalunk.  Az étterem vezetői a személyzet minden tagjával elolvastatták az MTÜ-kézikönyvét, s a praktikus ajánlások közül többet alkalmaznak is. Papírterítőre cserélték a textilt, kézfertőtlenítőt tettek ki, ami minden vendég részére elérhető! – Tavaly az április volt erős, májusban rossz volt az idő, így, ha csak marad a mostani helyzet, s nem lazítanak tovább az előírásokon, akkor is elkezdődhet végre a szezon. Reméljük, nyáron már teljes kapacitással! - mondta Balla György.
Szerző
Frissítve: 2020.05.10. 15:49

Pincérek és szakácsok dolgoznak a villányi szőlőben

Publikálás dátuma
2020.05.10. 15:32

Fotó: Shutterstock
A villányi borvidék pincészetei ez évre tervezett turisztikai árbevételük 15-25 százalékát már elbukták a járvány miatt. Ám a helyi borászok a talpra állás szorgos művészei, ezért bíznak az újjászületésben. A villányi pincészetek is kénytelen voltak március közepén bezárni szállodáikat, éttermeiket és borozóikat, ennek ellenére e vállalkozások alkalmazottai közül alig néhányan lettek álláskeresők. Hogy miért volt ez így, arról Bock József, a róla elnevezett pincészet 72 esztendős gazdája ekképp beszél: "Van egy 40 szobás szállodánk és két olyan éttermünk, ahol 200-200 vendég szórakozhat. Mikor ezek leálltak, ötven embert kellett szabadságra küldenünk. Aztán megkérdeztük őket, vállalnak-e munkát a szőlőinkben és a szállodánk felújításában. Szinte mindenki igent mondott, így akkortól a vendéglátásban dolgozók a szőlőbe jártak és építőipari munkát végeztek." Csaknem valamennyi pincészet ugyanezzel a recepttel igyekezett úrrá lenni a leállás okozta nehézségeken. A megoldás vesztesei a környék napszámosai voltak, hisz munkájukat elvégezték a pincérek, a recepciósok és az irodisták. És vesztesek a pincészetek is: az Év Borásza kitüntetést 1997-ben elnyerő Bock József azzal számol, hogy pincészetének a vendéglátásból 2020-ra kalkulált 500 milliós árbevétele legalább ötödével szerényebb lesz. Hasonló kieséssel számol a többi pincészet is. A Vylyan Pincészet a következő hét végén újra megnyitja a kulturális és gasztronómiai rendezvényeiről híres, kisharsányi teraszát - tudtuk meg Debreczeni Mónikától, a cég birtokigazgatójától. A környező hegyekről és szőlőkről megunhatatlan panorámát festő terasz eleinte csak szombaton és vasárnap fogad vendégeket, aztán ha az érdeklődés visszaáll a régire, pénteken és a csütörtökön is programok várják az idelátogatókat. A Bock pincészet éttermei május végétől nyitnak. Bock nem tart a jövőtől, azt mondja, hogy az elmúlt napokban nagyon sokan érdeklődtek arról, „mikor indulnak már?”, s mindebből egyértelmű: Villány kitartó közönsége alig várja, hogy zsongás legyen a borvidéken. A Gere Pincészet 34 szobás szállodája és étterme is május végén nyit meg újra. A pincészet idén nem tudja megrendezni hagyományos és mindig roppant sikeres júniusi jazzfesztiválját, ennek ellenére az Év Borásza titulussal 1994-ben kitüntetett Gere Attila optimista: "Az emberek ki vannak éhezve az együttlétre, a közös szórakozásra. Nekünk kedvez az is, hogy ezen a nyáron kevesebben mennek majd külföldre pihenni. Arra készülök, hogy le fognak támadni minket." 
Szerző