Akár 28 fokot is mérhetünk vasárnap, de hamarosan lehűlést hoz a hidegfront

Publikálás dátuma
2020.05.09. 15:59
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Néhol előfordulhat zápor, és nagy területen megélénkülhet a szél.
Vasárnap és hétfőn még nyáriasan meleg, azaz nagy területen 25 fokot meghaladó csúcsértékekre számíthatunk. A változást hozó hidegfront majd hétfőről keddre virradó éjszaka vonul át felettünk, és keddre hozza meg a jelentős mértékű lehűlést – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az előrejelzés szerint vasárnap változó mennyiségű és vastagságú felhőzetre számíthatunk, emellett kevés gomolyfelhő is képződik. Északkeleten néhol előfordulhat zápor. A délnyugati, déli szél napközben nagy területen megélénkül, főként a Dunántúlon meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 28 fok között várható, éjszaka 8 és 14 fok közé hűl le a levegő.
Szerző

Orbán Viktor az uniós tagállami vezetőkkel közös felvételen kívánt sok sikert Európának

Publikálás dátuma
2020.05.09. 15:11
Orbán Viktor
Fotó: Népszava
A magyar kormányfő a kontinens országainak együttműködéséről beszélt az uniós ünnepen, nem harcról.
Mikor, ha nem most! – felkiáltással kezdte rövid mondanivalóját Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalára feltöltött szombati videóban, amelyen az Európai Unió országainak vezetőivel együtt köszöntötte a kontinens ünnepét. Május 9-én, az Európa-napon, a korábban megszokott harcos retorika helyett így folytatta: „Sohasem volt olyan szükség az együttműködésre, mint éppen most, az európai országok között. Sok sikert, Európa!”  Az Európa-napon kontinens-szerte arra emlékeznek, hogy Robert Schuman egykori francia külügyminiszter 1950-ben éppen május 9-én vetette fel a mai EU elődjének tekinthető nemzetközi szervezet, későbbi Európai Szén- és Acélközösség, a Montánunió megalakítását.
Szerző
Frissítve: 2020.05.09. 21:49

Karácsony: A budapestieknek járnak az adatok

Publikálás dátuma
2020.05.09. 14:56

Fotó: Barbara Gabriella / Népszava
„És kérni, követelni fogjuk újra meg újra, amíg meg nem kapjuk” – közölte a főpolgármester.
„Ma sem adott választ az operatív törzs arra, megkapjuk-e végre a kormánytól a Budapestre vonatkozó fertőzöttségi adatokat. Pedig ezekre egyre nagyobb a szükség, a város újranyitásának tervezése miatt, de azért is, mert szaporodnak az ellentmondások, egyre több a tisztáznivaló” – írta szombat délután Karácsony Gergely a Facebook-oldalán. A főpolgármester hozzátette: ma, a szokásától eltérően, az operatív törzs nem közölte, hányan vannak kórházban, és hányan lélegeztetőgépen. „Miért maradt ki ez az adat? Nagyon fontos lenne tudni aztán, miért tűnt el közel négyezer adat egyik napról a másikra a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjáról? Igaz-e a feltételezés, hogy az eltűnt adatok alapján már március elején nagyobb arányú lehetett a fertőzés? És vajon hol volt jelen a járvány?” – írta. Kiemelte: nagyon fontos lenne látni az adatokat olyan bontásban, hogy hány „lakossági” és hány intézményi, vagyis elsősorban kórházi fertőzést regisztráltak. Karácsony szerint ezzel függ össze, hogy ha a kormány nem is, a magánszolgáltatók adtak adatokat a sajtónak, és ebből kiderül, hogy a megbízhatónak tekintett PCR-tesztekből mintegy 1800-at végeztek, ennek 0,3 százaléka lett pozitív. „Tudom, ez nem tekinthető reprezentatívnak, de tanulságosnak igen. Hiszen ez is azt a gyanút erősíti: a járvány elsősorban a kórházakban és a kórházakból fertőz” – fogalmazott. „Ha ez így van, akkor lehet-e tagadni azt, hogy elképesztő felelőtlenség volt a fővárosi kormányhivatal részéről megtiltani, „felesleges költségnek” minősíteni a kórházból kikerülő betegek tesztelését. A budapestieknek, akik eddig tiszteletreméltó belátással tartották magukat a korlátozó intézkedésekhez, jár a magyarázat, jár a tisztánlátás. És járnak az adatok, amelyeket a kormánytól kérünk. És kérni, követelni fogjuk újra meg újra, amíg meg nem kapjuk” – tette hozzá a főpolgármester.
Szerző