Eldőlt: május 16-án indul újra a német bajnokság

Publikálás dátuma
2020.05.07. 14:54

Fotó: ARNE DEDERT / AFP
A Bundesliga küzdelmeit március 13-án függesztették fel a koronavírus-járvány miatt, még kilenc forduló van hátra.
Május 16-án, azaz jövő szombaton elsőként Európában a német labdarúgó-bajnokság indul újra.    A Német Labdarúgó Liga csütörtöki közlése szerint szigorú egészségügyi szabályokkal és nézők nélkül folytatódik a Bundesliga.
"A szezon valószínűleg június végén fejeződik be"

- mondta Christian Seifert, a liga elsőszámú vezetője.

"Globálisan hatalmas az érdeklődés, mivel ez az első nagy bajnokság, amely újraindul. Ez annak a különleges helyzetnek köszönhető, hogy nálunk van a világ egyik legmodernebb egészségügyi rendszere" - tette hozzá a sportvezető. A közlés szerint az összes játékost tesztelni kell, majd ezt követően valamennyi csapatnak hétnapos edzőtáborba kell vonulnia teljes izolációba a rajt előtt, hogy ezzel is csökkentsék a fertőzés veszélyét. A meccseken a játékosokkal, a stábtagokkal és a hivatalos személyekkel együtt nagyjából 300 ember fog a stadionban tartózkodni. A koronavírus-járvány miatt március 13-án függesztették fel a Bundesliga küzdelmeit, amelyből még kilenc forduló van hátra. Jelenleg a címvédő Bayern München áll az élen négy ponttal megelőzve a Borussia Dortmundot, illetve öttel a Gulácsi Pétert és Willi Orbánt foglalkoztató RB Leipziget. A május 16-i rajton rögtön egy csúcsrangadóra is sor kerül a Borussia Dortmund-Schalke 04 Ruhr-vidéki derbi révén.
Szerző
Frissítve: 2020.05.07. 15:15

Május második felében újraindul a Bundesliga

Publikálás dátuma
2020.05.06. 18:03

Fotó: Elmar Kremser/SVEN SIMON / AFP
A pontos dátumról a Német Labdarúgó Liga dönt, várhatóan csütörtökön, amikor telekonferenciát tartanak a 36 klub vezetőivel.
Zöld jelzést ad a labdarúgó Bundesliga első és másodosztályú küzdelmeinek folytatásához a német állam. A bajnokságok március közepén szakadtak félbe a koronavírus-járvány miatt. Angela Merkel kancellár és a tartományi miniszterelnökök szerdán tárgyaltak a kérdésről. A dpa német hírügynökség által megismert határozattervezetben az áll, hogy az újraindulás feltétele kéthetes karantén-időszak, amely edzőtábor formájában is megtörténhet. Délután Merkel bejelentette, hogy
május második felében újraindíthatják a Bundesliga első és másodosztályát, zárt kapuk mögött.

A pontos dátumról a Német Labdarúgó Liga (DFL) dönt, várhatóan csütörtökön, amikor telekonferenciát tartanak a 36 klub vezetőivel. A dpa hírügynökség korábbi értesülései szerint május 15. vagy május 21. lehet az indulás időpontja. A német profi csapatok április közepe óta tréningeznek kis csoportokban, szigorú óvintézkedések mellett. Az élvonalból még kilenc forduló van hátra.
Szerző

Felbontja a szerződést a focistákkal a VLS Veszprém

Publikálás dátuma
2020.05.06. 15:34

Fotó: Shutterstock
A klub ügyvezetője azt tanácsolta a játékosoknak, hogy menjenek dolgozni vagy munkanélküli segélyre.
Az új koronavírus-járvány következtében a Magyar Labdarúgó-szövetség előbb zárt kapuk mögé rendelte mérkőzéseinek lejátszását, majd később határozatlan időre fel is függesztette azokat. Végleges döntés csak hétfő este született. Eszerint a VLS Veszprém számára véget ért a 2019/2020-as idény – írja a vehir.hu. Az NB III-as bajnokságok esetében a Magyar Labdarúgó Szövetség a félbemaradt idény záró táblázata alapján jelölte ki a feljutókat és kiesőket. A Veszprém így a bajnokság felfüggesztése előtt a kilencedik helyen állt az NB III Nyugati csoportjában, és a következő idényben is a harmadosztályban szerepelhet, ha a feltéteket tudja vállalni. A klub ügyvezetője nyilatkozata alapján ez azonban bizonytalannak tűnik.
– Úgy gondolom, hogy az MLSZ felelősségteljesen határozott: amíg a vírus jelen van, addig nem kockáztathatjuk azt, ami a legfontosabb, az egészséget. Ugyanakkor a döntés gazdasági következményeket is von maga után: hiába van élő szerződésünk a játékosainkkal június végéig, azokat kénytelenek leszünk felbontani velük a napokban. Azt javasoltam a labdarúgóinknak, hogy akik tehetik, menjenek el dolgozni, illetve vegyenek igénybe munkanélküli segélyt

– nyilatkozta Szabó Péter a vehir.hu érdeklődésére.

Az igazgató azt is elárulta a portálnak, hogy már az elmúlt időszakban is az egyesület minden dolgozójánál – beleértve a focistákat is – nagyarányú bércsökkentést hajtott végre. A vezetőség kedden egyeztetni kezdett az egyesület előtt álló feladatokról.
Szerző