Előfizetés

Dél-Korea a normális életre emlékeztető módon enyhített a koronavírus-járvány miatti szigoron

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.06. 16:39
Már kedden folytatódtak a Dél-Koreában legnépszerűbb sport, a baseball bajnoki mérkőzései
Fotó: JUNG YEON-JE / AFP
A „hétköznapi izoláció” szakaszába lépett az ázsiai ország, szinte minden újraindul, de az új higiéniai irányelveket be kell tartani.
Járványügyi korlátozások sorát oldották föl szerdától Dél-Koreában a koronavírusos esetek tartós csökkenése után. Az ázsiai ország közösségi életét és gazdaságát a „normális életre emlékeztető” módon nyitották újra. Így, az járványgörbe ottani ellaposítását követően, a több mint két hónapig tartó "intenzív társadalmi távolságtartás" szakaszából hivatalosan a „hétköznapi izoláció” szakaszába léptek. Ez utóbbi a gyakorlatban azt jelenti, hogy amennyiben az állampolgárok követik a kormány új higiéniai irányelveit, részt vehetnek kültéri programokon és tömegrendezvényeken. Sportolhatnak edzőteremben, elmehetnek szórakozóhelyekre és a vasárnapi vallási szertartásokra. Már kedden folytatódtak a Dél-Koreában legnépszerűbb sport, a baseball bajnoki mérkőzései. A labdarúgóbajnokság – több mint két hónap késéssel – pénteken kezdődik, a meccseket azonban zárt kapuk mögött játsszák majd. Az iskolák május 13. után, fokozatosan nyitnak majd újra. A szerda reggeli tapasztalatok szerint a szöuli tömegközlekedésben a legtöbben arcmaszkot viseltek, néhány kivétellel, akik a meleg miatt az álluk alá tolták vagy levették a takarást. A főváros központjában az utcák viszonylag forgalmasak voltak, a dolgozók visszatértek az irodákba. A szöuli önkormányzat döntése szerint pedig a legfontosabb múzeumok és galériák már korlátozott számban látogatókat fogadhatnak, akik az interneten tudnak feliratkozni, és a látogatás legfeljebb két óráig tarthat. A városi könyvtár újraindította a könyvkölcsönzést, napi 300 főre korlátozva a látogatók számát. Az önkormányzat azt is bejelentette, hogy egy közösségi korcsolyapályát, egy uszodát, a közösségi gyermekgondozási központokat és az idősek jólétét biztosító intézményeket is újranyitják májusban.
Szöulnak a teljes kijárási korlátozás alkalmazása nélkül sikerült megfordítania a tendenciát, részben a széleskörű tesztelési stratégiának köszönhetően.

Februárban még Dél-Korea volt a SARS-CoV-2 nevű koronavírus által a második legfertőzöttebb ország Kína után. Szöulnak azonban teljes kijárási korlátozás alkalmazása nélkül sikerült megfordítania a tendenciát a széleskörű tesztelési stratégiának és a szigorú távolságtartási szabályok követésének köszönhetően. Az 51 milliós Dél-Koreában kevesebb mint 11 ezer igazolt beteget és valamivel több mint 250 halálesetet jelentettek. Az egy nap alatt regisztrált új esetek száma február 29-én 909-cel tetőzött, és ez a szám azóta jelentősen csökkent, pár napja egyszámjegyűre.

Johnson: Május végéig 200 ezerre kell növelni a koronavírus-szűrések napi számát

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.06. 14:50
Autós tesztállomás Glasgow-ban
Fotó: ANDREW MILLIGAN / AFP
Utána „még feljebb kell menni” – mondta a brit miniszterelnök.
Boris Johnson brit miniszterelnök szerint a hónap végéig 200 ezerre kell növelni a koronavírus-szűrések napi számát Nagy-Britanniában. Johnson maga is átesett a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19-betegségen, egy hétig kórházban volt és három napig intenzív kezelésre is szorult. A konzervatív párti kormányfő március végén kezdődött betegsége óta most először vett részt a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos szerda délutáni vitájában, és kijelentette: a kormány célja az, hogy május végére naponta 200 ezer koronavírus-szűrést végezzenek el az országban, és utána „még feljebb kell menni”. Az április végére kitűzött cél a napi 100 ezer szűrés volt, és ezt a kapacitást sikerült elérni, sőt az elmúlt időszakban volt olyan nap, amikor 120 ezernél több szűrést végeztek Nagy-Britanniában. A kormány és az ellenzék között ugyanakkor vita van arról, hogy az egyes helyszínekre – például az idősotthonokba – kiküldött szűrőeszközök is beleszámítanak-e a napi szűrési számba, mivel vannak olyan adatok, amelyek szerint ezek közül nem mindet használták fel.

Hiba történt Kína kísérleti űrhajójának visszatérésekor

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.06. 13:17

Fotó: Guo Cheng/XINHUA via AFP / AFP
További részleteket nem közölt a kínai űrkutatási ügynökség.
A kedden felbocsátott űrhajó 19 órás út után szerda délután ért volna földet a tervek szerint az észak-kínai Belső-Mongólia Autonóm Területen található Tungfeng bázison, ám a visszatérése közben hiba lépett fel. Az ügynökség további részleteket nem közölt a történtekről.
A China Daily nevű kínai pártlap szerint a kedden alacsony Föld körüli pályára küldött űrhajónak a visszatérés megkezdésekor le kellett volna választania magáról a védőburkát, majd kifordított esernyő alakúvá válnia, hogy le tudjon lassulni, végül pedig jeleket kellett volna küldeni a helyzetéről a felszíni irányításnak, hogy könnyen felkutatható legyen a földet érését követően. A tesztelt, emberszállításra alkalmas űrhajót a jelenleg használt, háromfős legénység szállításra képes Sencsounál nagyobbra, és újrahasználhatónak tervezték. A kilenc méter hosszú modell hatfős legénység befogadására alkalmas, de mostani, kísérleti útján senki sem tartózkodott az űrhajóban.
 z űrhajót a dél-kínai Hajnan szigetén található Vencsang kilövő állomásról indították útjára az ország legnagyobb hordozórakétája, a Hosszú Menetelés-5B (LM-5B) segítségével, amelynek szintén ez volt az első útja. Az LM-5B típusú hordozórakéta a Hosszú Menetelés sorozat legnagyobb erejű rakétája, amely nem kevesebb, mint 22 tonnányi szállítmányt képes alacsony Föld körüli pályára juttatni. Kína kiemelten kezeli az űrkutatás fejlesztését az elmúlt években, hogy Oroszországhoz és az Egyesült Államokhoz felzárkózva az űrhatalmak közé kerüljön 2030-ra. Peking tervei között szerepel egy űrállomás kiépítése, valamint egy Mars-misszió is. 
A háromfős legénységnek tervezett űrállomás központi elemét a tervek szerint a jövő évben állítják majd Föld körüli pályára, a most tesztelt űrhajó feladata pedig az asztronauták odajuttatása lenne. A Mars-misszióra tervezett, Tienven-1 nevű, legénység nélküli orbiter és felszíni jármű pedig a tervek szerint idén indulna útnak. Csang Ko-csien, a kínai Nemzeti Űrhivatal vezetője szerint már júliusban felbocsáthatják, ám a Mars felszínét csupán mintegy hét hónappal később fogja elérni.