Egyszer volt csak melegebb az idei áprilisnál

Publikálás dátuma
2020.05.05. 16:59

Fotó: Felix Kästle/dpa Picture-Allianc / AFP
2016-ban alig, 0,01 Celsius fokkal volt magasabb a hőmérséklet.
Áprilisban a levegő hőmérséklete globálisan 0,70 Celsius-fokkal volt magasabb az 1981 és 2010 közötti áprilisi átlagnál és statisztikailag jelentéktelen 0,01 Celsius-fokkal maradt el a 2016 áprilisában mért rekordértéktől – közölte az európai Copernicus éghajlatváltozási szolgálat (C3S).
Európa nyugati részén több országban is jóval az átlag feletti, míg a kontinens északkeleti területein az átlag alatti hőmérsékletet mértek. Szibéria nagy részén, Grönland északi vidékén, az Antarktisz néhány területén és az alaszkai partoknál az átlagnál sokkal melegebb volt idén áprilisban. 
Mexikóban, Afrika középső és északnyugati területein, valamint Nyugat-Ausztráliában jóval az átlag fölötti hőmérsékletet mértek. Az átlagnál jelentősen hidegebb volt Kanada középső vidékén, míg Dél- és Délkelet-Ázsia egyes területein a szokásosnál kicsit hűvösebbet mértek.
Szerző

Tévedésből lelőtték a magyar jeladós szalakótát Szaúd-Arábiában

Publikálás dátuma
2020.05.05. 12:53

Fotó: Patrice Correia/Biosphoto via AFP / AFP
Bár nem hasonlít a két faj, a vadász pápaszemes bülbülnek nézte.
Április végén arab nyelvű videóüzenet érkezett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szalakótavédelmi programjának Facebook-oldalára, amelyen lelőtt szalakótákat, köztük egy jól leolvasható magyar gyűrűvel és jeladóval felszerelt példány tetemét pakolják ki egy papírdobozból – közölte az MME. Az egyesület arab anyanyelvű önkéntese lefordította a felvétel szövegét, amelyből kiderült, hogy a vadász a Közel-Keleten gyakori pápaszemes bülbülnek gondolta a szalakótát, noha a két faj gyakorlatilag összetéveszthetetlen, és – tévedésből – lelőtte.
Pápaszemes bülbül (balra) és egy szalakóta (jobbra)
Fotó: Tokody Béla / MME
A szalakóták hurokvonulók, az afrikai kontinens dél-délnyugati részén telelnek, de március-április visszafelé vezető útjuk során a kelet-afrikai útvonalat használják. Az Arab-félszigeten repülnek át az európai költőhelyeik felé, érintve Szaúd-Arábiát, Irakot, Szíriát és Libanont. Az MME közleményéből az is kiderült, hogy az esetek kis részében értesülnek csak arról, ha elpusztul egy madár. Az egyesület Madárgyűrűzési Központjának adatbázisában azonban még így is több, feltételezhetően lelőtt vagy befogott szalakóta szerepel a térségből. A problémában leginkább Egyiptom, Szaúd-Arábia és Líbia érintett.
Mint írták, a Földközi-tenger medencéjét érintő dél-európai, észak-afrikai és közel-keleti vadászat okozta madárpusztítás a becslések szerint 13-37 millió madár pusztulását okozza minden évben. A Magyarországon költő szalakótapopulációt alapvetően fenyegeti a vonulási útvonalakon jelentkező vadászat. Emlékeztetnek rá, hogy a Nemzetközi Madárvédelmi Tanács (BirdLife International), amelyben Magyarországot az MME képviseli, legutóbb tavaly indított nemzetközi, hazánkban Hős hetes néven futó kampányt a vonuló fajokat tizedelő mediterrán madármészárlás megszüntetése érdekében. 
Szerző
Témák
szalakóta MME

Kölyke született egy idős makinak

Publikálás dátuma
2020.05.05. 12:00

Fotó: Facebook/Zamosc Zoo
A 24 éves fekete-fehér madagaszkári vari lehet az első olyan példánya a veszélyeztetett fajnak, amely későn vállalkozott az anyaságra.
„Mivel a nőstény két hét múlva lesz 24 éves, ami »emberi« korban majdnem 100-nak számít, valószínűleg ez az első dokumentált eset ilyen késői anyaságról a súlyosan veszélyeztetett vari faj esetében” – olvasható a délkelet-lengyelországi Zamosc állatkertjének Facebook-oldalán. A gondozó, aki aggódott, mert az „öreg hölgy” napok óta nem evett és alig mozdult el a fonott kosarából, igencsak meglepődött, amikor felfedezte a kis makit – írták. Az anya az angliai Colchester állatkertjében született és hét éve vitték Lengyelországba. A kölyök apja 15 éves és a csehországi Usti nad Labemből érkezett Zamoscba 2019 tavaszán.
A fekete-fehér vari a világon a legnagyobb termetű makifaj, Madagaszkáron őshonos. Fogságban általában 19 évig él.  A varik általában 50-60 centiméteresek, súlyuk 3-4,5 kilogramm közötti. Két faját különböztetik meg, a fekete-fehér varit (Varecia variegata) és a vörös-fekete színű vörös varit (Varecia rubra).