„Kásler Miklós húzzon el”

Publikálás dátuma
2020.05.05. 10:10
Kásler Miklós
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A DK a numerus clausus törvényt idézte az Országgyűlésben.
Szokás szerint éles vitával kezdődött az Országgyűlés ülése. Vadai Ágnes a DK részéről a numerus clausus törvényt idézte Kövér László elhíresült nyilatkozata kapcsán arról, hogy az ellenzék nem a nemzet része, a 2-essel kezdődő személyi számú képviselőkre pedig különös szánalommal tekint. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára válaszában arról beszélt, a trianoni trauma a liberalizmusnak is nagyon tragikus következményeket hozott, mert ez az ideológia a dualizmus idején sikeres országépítést hozott, de Trianon és az 1918-as összeomlás a magyar liberalizmus végét is jelentette és olyan totalitárius eszméknek adott utat, aminek az örökösei közé tartozik Vadai Ágnes pártja is. Kásler Miklósnak távoznia kell a miniszteri posztjáról – mondta a következő felszólaló, Korózs Lajos, hozzátéve, „pestiesen mondva úgy is fogalmazhatnék, hogy húzzon el”. A szocialista képviselő közölte, hogy hétfőn az EMMI miniszter arról beszélt két koronavírusos beteg halála kapcsán, hogy „ez egy szórakoztató előadás volt itt két képviselőtársam részéről”. – Csak nem gondolja, hogy egy 41 éves édesapa és egy 32 éves édesanya halála szórakoztató lenne? – kérdezte Korózs. Hozzátette, a 41 éves tatabányai férfi a koronavírust még legyőzte volna, de a kórházi fertőzést már nem tudta, és Kásler Miklós elismerte, hogy az EMMI áldozata ez a két ember. Rétvári Bence EMMI-államtitkár válaszában hecckampánynak nevezte Korózs felszólalását, szerinte kiforgatták Kásler Miklós szavait. Felszólalása idején Korózs Lajos kiment az ülésteremből. 
Brenner Koloman a Jobbiktól a kormányzati sikerpropagandát kérte számon a kormányon, miközben az egyetemektől és az önkormányzatoktól pénzt vonnak el. – Ez az önök valódi értékválasztása – mondta. A képviselő szerint jegymegajánlással is le lehetett volna zárni a középiskolások tanulmányait és akkor nem veszélyeztettek volna több tízezer embert. A kormány hiába beszél digitális oktatásról, a gyerekek egyharmada ehhez hozzá sem jut, ehhez képest most vezeti be a kormány a Nemzeti Alaptantervet, miközben éppen az elmúlt hetek alapján rengeteg dologban lehetne módosítani a felgyülemlett tapasztalatok alapján. Szijjártó Péter válaszában azt mondta, ha a kormány az elmúlt tíz évben az ellenzék receptjét, most nem lenne ilyen erős a gazdaság. Bár nem volt kötelező érettségizni, a diákok 98 százaléka megjelent a vizsgán.
Frissítve: 2020.05.05. 10:20

Újranyitott az Ikea – száz méteres sor kígyózik az áruháznál

Publikálás dátuma
2020.05.05. 09:55

47 nap után nyitott ki újra Budapesten az Ikea, meg is rohanták az emberek az áruházat. A kedd reggeli újranyitás után több mint százan álltak a sorban az Örs vezér téri üzletnél.
A szigorú óvintézkedéseket betartva 47 napos zárva tartást követően újra megnyitják az Ikea magyarországi áruházait május 5-én – közölte az áruházlánc még a múlt héten. Ezt pedig sokan várták: kedd reggel ugyanis megrohanták az üzletet az emberek. Az Örs vezér terén lévő áruházban nem sokkal a reggel 9 órás nyitás után már több mint száz méter hosszan kígyózott a sors. Az emberek maszkban vártak, a többség betartotta a másfél méteres védőtávolságot. Az áruház korábbi közleménye szerint naponta 9 és 15 óra között lesznek nyitva, de egyszerre csak ötszáz vásárló tartózkodhat majd az áruházakban. Számos higiéniai intézkedés mellett, a helyszíni ételfogyasztás szünetel, a játszóházak sem nyitnak ki.
Szerző
Témák
IKEA Budapest

A fogtömés előtt már nem kötelező a PCR-teszt

Publikálás dátuma
2020.05.05. 09:36

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Oldottak a szabályokon és a fogászati ellátásban már csak a kifejezetten koronavírus-fertőzött-gyanús páciensektől kell kérniük az ellátóknak az úgynevezett PCR-tesztet – derül ki az éjfél előtt húsz perccel módosított új eljárásrendből.
Meglehetős zavart okozott az a miniszteri levél, amely a hétvégi három napos ünnep előtt az egészségügyi ellátások újraindítását rendelte el. A szolgáltatók mindössze három napot kaptak, hogy megfeleljenek a tárca vezetői utasításnak, amely az elkerülhetetlen orvos-beteg találkozásokra előzetesen egyeztet időpontot és szigorú járványügyi szabályok megtartását írta elő. Valamint azt is, hogy az úgynevezett magas kockázatú ellátásokat – például a laparoszkópos, az endoszkópos, az arc-állcsont sebészeti, az aerosol-képződéssel járó fogászati beavatkozásokat – kizárólag negatív PCR eredménnyel rendelkező betegnek szabad nyújtani. Azaz az egynapos műtétek előtt, valamint a kórházi beteg felvételeknél, az intézmények közötti áthelyezések alkalmával is előírta a teszt elvégzését, miközben a teszthez még a koronavírus-gyanús betegek is nehezen férnek hozzá. Az eljárásrend szerint az állami, térítésmentes rendszerben PCR-tesztet kizárólag a háziorvos rendelhet betegének. A mintavételt pedig az Országos Mentőszolgálat munkatársai végzik, ám a laborkapacitás szűkösségei miatt 72 óra múlva van eredmény. A tesztelésre a másik lehetőség, hogy valaki a magánszolgáltatóknál végezteti el a piacon 30-60 ezer forintba kerülő vizsgálatot. Hétfőn, noha már a betegek rohama megkezdődött, a hivatalos állami kommunikáció még nem állt elő egyértelmű válasszal arra, hogy ki és hogyan veheti igénybe a szolgáltatás, illetve ki fizeti az ellátás feltételeként szabott vírustesztek elvégzését. Mindenesetre a miniszter visszakozott és a fogászatokon oldották a szabályokat, és a Magyar Fogorvosi Egyesület által összeállított eljárásrend alapján készült új szabályzat van érvényben keddtől. A szakmai javaslat, amely korrekció alapjául szolgált, már hetek óta ott „pihent” a szakhatóság és a szakminisztérium döntés előkészítői előtt. A fogorvosok szakmai portálján már a hétvégén a hír járta, hogy hamarosan életbe is léptetik, ám erre csak valamivel hétfő éjfél előtt került sor. Eszerint továbbra is érvényesek azok a szabályok, miszerint a pácienseknek telefonon kell kérniük időpontot, a vizsgálat előtt kockázat felmérésen kell részt venniük, a váróban legalább másfél méteres távolságban várakozhatnak. A vizsgálat előtt pedig egy percig fertőtlenítő oldattal kell öblögetniük. Ám a PCR-tesztet csak akkor kell bemutatniuk, ha a kockázatfelmérés szerint alapos a gyanú arra, hogy fertőzöttek. Lapunknak Dúl Zoltán fogorvos azt mondta: a változásnak köszönhetően néhány napon belül normalizálódhat a beteg fogadás a fogorvosi rendelőkben.
Szerző
Frissítve: 2020.05.05. 09:52