Hétfőn benyújtotta a KDNP, ma már szavaz is az Isztambuli Egyezmény elutasításáról a parlament

Publikálás dátuma
2020.05.05. 08:22
Nacsa Lőrinc, a KDNP képviselője felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. április 8-án
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Más vitás kérdések is napirenden lesznek kedden.
Az Országgyűlés ma szavaz a gyermekek és nők védelmének fontosságáról, valamint az isztambuli egyezményhez való csatlakozás elutasításáról szóló kereszténydemokrata politikai nyilatkozatról – írja az MTI. A hétfőn kezdődött ülés második napja reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. A képviselők dönthetnek a területfejlesztési törvény módosításáról és a Közép-Duna menti kiemelt térség létrehozásáról. A Ház emellett
a KDNP kezdeményezésére politikai nyilatkozatban utasíthatja el az isztambuli egyezmény ratifikációját és kötelező hatályát, mivel a kisebbik kormánypárt szerint az egyezmény egyes pontjai ellentétesek a kormány migrációs politikájával.

A határozathozatalok után nyolc javaslat általános vitáját tartják meg. Terítékre kerül az a kormánypárti javaslat, amely lehetővé tenné a parlamenti frakcióknak pártjuk anyagi támogatását tekintettel arra, hogy a pártok idei állami támogatásának felét átcsoportosítják a koronavírus-járvány elleni védekezési alapba. Szó lesz még a földeken fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolásáról, valamint a belügyminiszter „polgárok biztonságát erősítő” javaslatairól is. A parlament szerdán és csütörtökön – összesen hét javaslat tárgyalásával – folytatja ülését, amely május 11-én, hétfőn ér véget, amikor újra azonnali kérdések és válaszok hangoznak el két órában.

A nők és gyerekek védelmét emlegetve utasítják el az Isztambuli Egyezményt

Mint megírtuk, a KDNP hétfőn terjesztett politikai nyilatkozatot az Országgyűlés elé az isztambuli egyezmény ratifikációjának és kötelező hatályának elutasításáról. Juhász Hajnalka , Vejkey Imre és Nacsa Lőrinc írták alá az elutasító nyilatkozatot, amit bizottsági tagként hét kormánypárti politikus, köztük az egyik előterjesztő Vejkey is tárgysorozatba vett. A dokumentumot Szél Bernadett tette közzé Facebook-oldalán. Ebben a kereszténység nemzetmegtartó erejéről is értekező politikusok kifejtik, hogy bár lényegében egyetértenek az amúgy 2011-ben elfogadott és Magyarország által is aláírt, de nem ratifikált Isztambuli Egyezmény alapértékeivel – vagy is a gyermekek védelmével és a nők elleni erőszakkal szembeni fellépéssel – de a magyar jogrendszer szerintük magában biztosítja a megfelelő védelmet és jogi garanciákat. Az egyezmény szövegében azonban szerepel a „társadalmi nem” kifejezés is, amit a KDNP a jelek szerint tűzzel-vassal irtana, és a magyar jogrendben sem akar látni. A társadalmi nem – azaz, a közösség, társadalom által elfogadott nemi szerep – ugyanis nem feltétlenül egyezik a biológiai nemmel; a Európa Tanács által elfogadott Isztambuli Egyezmény pedig előírja a résztvevő államoknak, hogy bőrszín, vallás, nemzeti kisebbség és sok egyéb más szempont mellett a társadalmi nemre hivatkozva sem utasíthatják el az áldozatok védelmét. A kereszténydemokraták nyilatkozata szerint házasságot csak férfi és nő köthet Magyarországon, és a családot csak az ő házasságuk, illetve a gyermek-szülő viszony jelentheti. Hogy mindez miért zárja ki, hogy Magyarország befogadjon egy, a biológiai nemétől eltérő életstílust folytató üldözött menekültet, az a KDNP-sek javaslatából nem derül ki. A másik vitatott pont az Egyezmény 60-61, cikkelye, ami a nemi alapon üldözött menekültek befogadását garantálja, és tiltja meg visszaküldésüket. Ezek a pontok garantálják a nemi erőszak, csonkítás, bántalmazás elől hazájukból elmenekülő nők és a szexuális irányultságuk miatt üldözött homoszexuálisok, leszbikusok befogadását is – a nők védelmét nagyra tartó KDNP azonban ezt sem fogadja el, mert szerintük ez lehetővé tenné a nemi alapon menedéket kérők automatikus beléptetését az országba.
Szerző
Frissítve: 2020.05.05. 08:39

Telefonra telepíthető szoftverrel is lehet ezután ellenőrizni, hogy betartják-e a házi karantént az arra kötelezettek

Publikálás dátuma
2020.05.05. 07:56
Házi karanténra figyelmeztető tábla egy családi ház ablakában Nagykanizsán
Fotó: Varga György / MTI
Aki nem vállalja, azt személyes jelenléttel fokozottan ellenőrzi a rendőrség.
Egy elektronikus, telepíthető szoftverrel ellenőrizné a magyar hatóság, hogy betartják-e az emberek a kötelező házi karantént – írja az Index a hétfő este megjelent Magyar Közlöny alapján. Ezzel a szoftverrel a nagykorúak mozgásának adatait, arcképét és egészségügyi adait kapják meg a hatóságok.
Önkéntes alapon működik, de aki belemegy, annak kötelezően telepítenie kell a szoftvert telefonjára. Ha ezt elmulasztja, az szabálysértésnek minősül, és akár háromezer és háromszázezer forint közötti bírságot is kaphat.

A kormányrendelet szerint azt a rendőrség ellenőrzi elektronikus úton, hogy megtörtént-e a szoftvertelepítés. A helyadatok kinyerése nem járhat a személy magánéletének szükségtelen zavarásával, nem lehet őt indokolatlanul zavarni este tíz és reggel hat óra között. Ha a hatóságoknak úgy tűnik, hogy valaki nem tartja be a szabályokat vagy kijátssza a szoftvert, esetleg elmulasztja annak használatát, akkor személyesen is kimehet ellenőrizni. Ha véget ér a házi karantént, a szoftver törölhető, de az adatokat még 60 napig tárolják.
Ha valaki nem vállalja önkéntesen a szoftver használatát, azt a rendőrség fokozottan ellenőrzi.

Ha egy külföldi állampolgár játssza ki a szoftvert, kiutasítják Magyarországról.  A kedd reggeli adatok szerint 10 547 hatósági házi karantént rendeltek el a hatóságok Magyarországon.
Szerző

Több megyére is figyelmeztetést adtak ki a zivatarok miatt

Publikálás dátuma
2020.05.05. 07:14
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Napközben 20 fokot is mérhetünk, késő estére 5 és 12 fok közé hűl le a levegő.
Hét megyére (BékésBorsod-Abaúj-ZemplénHajdú-Bihar, Heves, NógrádSzabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok) is elsőfokú figyelmeztetést adott ki keddre a zivatarok veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az előrejelzés szerint kezdetben erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd észak felől szakadozni felhőzet. Több helyen, majd inkább már csak szórványosan számíthatunk kisebb esőre, záporra. Nagyobb eséllyel az Északi-középhegység tágabb környezetében, északkeleten, illetve keleten helyenként zivatarok is kialakulhatnak. Az északnyugati szél az északi megyékben erősödik meg, néhol viharos széllökések is lehetnek, továbbá zivatarok környezetében is lehet átmeneti szélerősödés. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 20 fok között valószínű, késő estére 5 és 12 fok közé hűl le a levegő.
Szerző