Több megyére is figyelmeztetést adtak ki a zivatarok miatt

Publikálás dátuma
2020.05.05. 07:14
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Napközben 20 fokot is mérhetünk, késő estére 5 és 12 fok közé hűl le a levegő.
Hét megyére (BékésBorsod-Abaúj-ZemplénHajdú-Bihar, Heves, NógrádSzabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok) is elsőfokú figyelmeztetést adott ki keddre a zivatarok veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az előrejelzés szerint kezdetben erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd észak felől szakadozni felhőzet. Több helyen, majd inkább már csak szórványosan számíthatunk kisebb esőre, záporra. Nagyobb eséllyel az Északi-középhegység tágabb környezetében, északkeleten, illetve keleten helyenként zivatarok is kialakulhatnak. Az északnyugati szél az északi megyékben erősödik meg, néhol viharos széllökések is lehetnek, továbbá zivatarok környezetében is lehet átmeneti szélerősödés. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 20 fok között valószínű, késő estére 5 és 12 fok közé hűl le a levegő.
Szerző

Elhunyt 12 beteg, 3065 az igazoltan koronavírusos esetek száma

Publikálás dátuma
2020.05.05. 07:12

Fotó: koronavirus.gov.hu
Egy nap alatt 30 újabb fertőzöttet regisztráltak Magyarországon.
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3065 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 12 krónikus beteg, így már 363-an vesztették életüket a fertőzés következtében – írja a kormányzati tájékoztató oldal. Ezzel egy nap alatt 30-cal növekedett az igazoltan koronavírusos betegek száma. Gyógyultan eddig 709-en távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1993 fő, és az aktív fertőzöttek 63 százaléka, az elhunytak 79 százaléka, a gyógyultak 51 százaléka budapesti vagy Pest megyei.  Jelenleg 982 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 55-en vannak lélegeztetőgépen. Felhívták a figyelmet arra, hogy megkezdődött a védekezés második szakasza. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a vírus továbbra is terjed. Az a célunk, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsuk az életet és továbbra is elkerüljük a járvány „berobbanását”. Ezért Budapesten és Pest megyében továbbra is életben marad a kijárási korlátozás, vidéken viszont új szabályok léptek életbe. Az egész országban továbbra is fontos a másfél méteres védőtávolság tartása, és az arc eltakarása a boltokban és tömegközlekedési eszközökön. Az időseket továbbra is arra kérik, hogy csak kellő körültekintés mellett hagyják el otthonaikat, és az élelmiszerboltokat, patikákat, drogériákat a nekik kijelölt idősávban, 9 és 12 óra látogassák. 
Szerző

Matematika írásbelikkel folytatódik az érettségi

Publikálás dátuma
2020.05.05. 07:01

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Az Oktatási Hivatal korábbi tájékoztatása szerint középszinten 65 630-an, emelt szinten 4892-en érettségiznek.
A hétfői naphoz hasonlóan, a koronavírus-járvány miatt szigorú biztonsági intézkedések mellett, reggel 9 órakor folytatódnak az idei érettségi vizsgák országszerte a matematika írásbelikkel. Az Oktatási Hivatal korábbi tájékoztatása szerint matematikából középszinten 65 630-an, emelt szinten 4892-en érettségiznek. A matematika középszintű írásbeli vizsga 180 percig tart. A diákok először az I. (45 perc), majd a II. feladatlapot (135 perc) oldják meg, a feladatlapokon belül a rendelkezésére álló időt tetszés szerint oszthatják meg az egyes feladatok között és a megoldások sorrendjét is meghatározhatják. A 10-12 feladatot tartalmazó I. lap az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét hivatott ellenőrizni. A II. feladatlap két részre oszlik: az A jelű rész három feladatot tartalmaz, a feladatok egy vagy több kérdésből állnak. A B jelű rész három, egymással megegyező pontszámú feladatból áll, amelyből a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető. A matematika emelt szintű írásbeli vizsga 240 perces. Az írásbeli két részből áll, és a diákok a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között, és a megoldások sorrendjét is meghatározhatják. Az I. részfeladatsor négy feladatból áll, a feladatok több részkérdést is tartalmazhatnak. A II. részfeladatsor öt, egymással megegyező pontszámú feladatból áll. A vizsgázónak az öt feladatból négyet kell kiválasztania, megoldania, és csak ez a négy értékelhető. Vizsgázónként megengedett segédeszköz – közép- és emelt szinten is – a függvénytáblázat – egyidejűleg akár többféle is –, szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, körző, vonalzó, szögmérő, amiről a diákok gondoskodnak. Ezeket az eszközöket a diákok a vizsga során egymás között nem cserélhetik. Az érettségi dolgozatok javítása és értékelése központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.
Az érettségi vizsgákat 1144 helyszínen tartják, minden vizsgázó kap egészségügyi védőfelszerelést, vagyis maszkot, kézfertőtlenítőt és a tanárok kesztyűt is – erről Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár beszélt hétfő reggel a Kossuth rádióban. Közölte, a járványügyi szakértők javaslatait is figyelembe véve tervezték meg az érettségi időpontját, hiszen a megbetegedések száma most alacsony. – Tisztában vagyunk vele, hogy mindenkiben van egy kis félelem, meg aggodalom, hogy minden rendben lesz-e. Mi biztosak vagyunk abban, hogy minden rendben lesz – fogalmazott. Hétfőn a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődött meg az idei érettségi vizsgaidőszak. A vizsgázók szerint nem feltétlenül nyugodtan, de gördülékenyen telt az első vizsganap. Több diák is arról beszélt, hogy nem találta nehéznek a feladatokat – erről itt írtunk bővebben.
A vizsgák szerdán a történelem írásbelikkel folytatódnak. 
Frissítve: 2020.05.05. 11:28