Előfizetés

A Fidesz hasonmását nem érdekli a járvány, ragaszkodik a választáshoz

Gál Mária
Publikálás dátuma
2020.05.04. 16:09
Serbian President Aleksander Vucic
Fotó: Milos Miskov / 2020 Anadolu Agency
Az ellenzék hezitál is, meg halasztana is.
Ha minden a remények szerint alakul, akkor körülbelül másfél hónap múlva tartható meg a voksolás Szerbiában, a törvényekkel összhangban – jelentette be Aleksandar Vucic vasárnap este. A szerb elnök két lehetséges dátumot jelölt meg: június 14-ét és június 21-ét, hangsúlyozva, hogy erről hétfőn fog egyeztetni a politikai pártok képviselőivel, de ő személyesen arra is készen áll, hogy a lakosok már június 14-én az urnák elé járuljanak. Vagyis belgrádi parlament munkáját 2019 februárja óta bojkottáló szerb ellenzéket kész tények elé állította Szerbia első számú vezetője, közben azt a látszatot keltve, hogy egyeztet az ellenzékkel. A mintegy 30 ellenzéki pártból és szervezetből álló, a 250 fős belgrádi parlamentben 50 képviselővel rendelkező Szövetség Szerbiáért tömörülés Vucic autokratikus módszerei, illiberális demokráciaértelmezése, a média hatalmi kontroll alá vonása és a kormányzati korrupció miatt kényszerült több hónapos tiltakozásra és a parlamenti munka bojkottálására. A szerb ellenzék nem akar részt venni a "látszatdemokrácia" fenntartásában, ezzel legitimálva azt "a totalitárius rendszert, amely elnyomja az ellenzéket, és az állam ellenségeinek tekinti a politikai ellenfeleket", szögezték le lépésük indoklásaként. Az eredetileg április 26-ra tervezett parlamenti választás bojkottját is meghirdették, de a hatalom megtalálta a módját az ellenzéki egység megtörésére – a bejutási küszöböt 5-ről 3-ra szállította le a kormányzó parlamenti többség. A legerősebb ellenzéki szövetség hiába figyelmeztetett, hogy csalóka a látszat, azt fogja eredményezni, hogy a tényleges ellenzéket kis támogatottságú pártocskákra, látszatellenzékre cseréli a hatalom, az ellenzéki egység megingott. A választási kampány a vírus miatt 12 nap után ugyan félbeszakadt, de addig már 9 párt adta le választási listáját. Az indulni-nem indulni kérdésében vacilláló ellenzék azt kérte, a járványra való tekintettel halasszák őszire a kampányt és választást. Vucic azonban ragaszkodik a mielőbbi voksoláshoz, s mivel a kormányzó Szerb Haladó Párt is gyakorlatilag egyszemélyes vezetésű elnöki párt, a Fidesz szerb hasonmása, a választásról is gyakorlatilag egyedül Vucic dönt. Számára nem véletlenül sürgős a voksolás, a koronavírus helyzet gazdasági következményei világszerte igen sok kormányt fognak maguk alá temetni. Jelen helyzetben a jogállamiságot ugyancsak sajátosan értelmező lengyel vezetés ragaszkodik az elnökválasztás megtartásához az ellenzék tiltakozása dacára.

Kínai lap: Pompeo mutassa be a bizonyítékait, ha azok tényleg léteznek

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.04. 14:15
Mike Pompeo
Fotó: ANDREW HARNIK / AFP
A Global Times című kínai lap blöffnek nevezte az amerikai külügyminiszter állításait.
A Global Times című kínai lap hétfői vezércikke szerint alaptalanul rágalmazta Pekinget Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, amikor előző nap ismételten úgy nyilatkozott, hogy egy kínai laboratóriumból szabadult el a világjárványt okozó új koronavírus. A Global Times blöffnek nevezte Pompeónak az ABC amerikai televíziós csatornának adott interjújában tett kijelentését, miszerint „több jelentős bizonyíték” van arra, hogy a vírus a közép-kínai Vuhanban található laboratóriumból ered.
„Ebben az esetben be kellene mutatnia ezeket a bizonyítékokat a világnak, és különösen az amerikaiaknak, akiket folyamatosan megpróbál átverni”

– olvasható a cikkben az amerikai külügyi tárca vezetőjének részleteket nélkülöző állításáról.

A Global Times szerint a vuhani laboratóriummal kapcsolatos teóriáknak nincsen tudományos hátterük, ezeket csupán amerikai és más nyugati politikusok használják arra, hogy a Kínával szembeni ideológiai alapú ellenérzéseiket népszerűsítsék, és ezáltal manipulálják a közvéleményt. A lap szerint Pompeo ráadásul mindent elkövet azért, hogy biztosítsa a győzelmet Donald Trump amerikai elnök és a Republikánus Párt számára a novemberi elnökválasztáson. Az amerikai vezetés korábban a járvány elkendőzésével vádolta Kínát – olvasható a cikkben, – de
„ez a vád minden hitelét elveszítette”, miután nemrégiben közzétett dokumentumokból kiderült, hogy Washington a járvány kezdetén figyelmen kívül hagyta más országok, valamint szervezetek figyelmeztetéseit.

A cikk szerint emiatt tértek át az utóbbi időben a vuhani laboratóriummal kapcsolatos elméletekre. Pompeo azonban a vasárnapi interjújában ismét hangot adott azon álláspontjának, hogy a kínai kormányzat „mindent megtett annak érdekében, hogy a világ ne szerezzen tudomást időben” az új koronavírusról. Az amerikai elnököt pedig a Fehér Ház csütörtöki sajtótájékoztatóján kérdezték arról, hogy van-e megbízható információja arról, hogy a koronavírus a vuhani virológiai intézetből szabadult ki, amire igennel válaszolt, de részleteket nem közölt. Az amerikai külügyminiszter interjújára hivatalosan még nem reagált Peking, feltehetően azért, mert Kínában hétfőn még tartott a május 1-je miatti ötnapos munkaszünet. A Hszinhua kínai állami hírügynökség pedig a múlt héten egy Lego-figurákat felvonultató animációt tett közzé, amelyben egy Kínát jelképező, védőmaszkot viselő agyagkatona szól az Egyesült Államokat szimbolizáló Szabadság-szobor figurának arról, hogy egy új vírust fedeztek fel. A Szabadság-szobor válasza azonban, hogy ez „csak egy megfázás”. Az animáció felidézi Kína járvány elleni küzdelmének alakulását, miközben újra és újra bemutatja, hogy az amerikai fél nem vett tudomást a helyzet súlyosságáról.

Szlovákiában a múlt héten többen gyógyultak meg, mint ahány új fertőzöttet diagnosztizáltak

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.04. 13:30

Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP
Az ukrán kormány keddtől engedélyezi a kórházakban a tervezett műtétek végrehajtását, Bulgáriában több korlátozó intézkedést is feloldanak a hatóságok.
Már két hete folyamatosan csökkenő tendenciát mutat Szlovákiában a koronavírus-fertőzéssel újonnan diagnosztizáltak száma, a kórból újonnan kigyógyultak száma pedig a múlt héten minden nap többszöröse volt az új fertőzöttekének – derült ki a központi válságstáb honlapján hétfőn közölt adatokból. Az új koronavírus (SARS-CoV-2) újonnan azonosított fertőzöttjeinek napi átlaga három héttel ezelőtt ötven körül volt, két hete huszonöt alatt alakult, a múlt héten pedig a napi átlag öt alá csökkent. Vasárnap 5 új fertőzést diagnosztizáltak, és egy újabb haláleset volt. A legújabb esetekkel együtt Szlovákiában eddig 1413 személynél állapították meg a fertőzést, az ismert halálos áldozatok száma 25, az elvégzett vírusteszteké pedig közel 98 ezer. Közben a vírus okozta Covid-19 betegségből kigyógyultak száma 643-ra emelkedett. A járvánnyal összefüggésben bevezetett korlátozások feloldása két hete kezdődött el, az újabb enyhítések bevezetése – a kormány által korábban ismertetett, kéthetes enyhítési ciklusokkal számoló menetrend szerint – szerdán lenne esedékes. Az első szakaszban a kisebb alapterületű üzletek és szolgáltatók nyithattak meg. A második szakaszban a kültéri sportpályák, a rövid távú szállást nyújtó intézmények, fodrászatok és hasonló szolgáltatások indíthatnák újra működésüket, illetve az istentiszteletekre és házasságkötésekre vonatkozó korlátozások egy részét is feloldanák. Közben a közlekedési tárca május 14-ig ismét meghosszabbította azt a március 13-án bevezetett tilalmat, amely a külföldről érkező polgári személyszállító repülőgépek szlovákiai leszállására vonatkozik. A tilalom nem érinti a teherforgalmat bonyolító repülőgépeket és a humanitárius célú járatokat. A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség ismertette egy, a SARS-CoV-2 vírus elleni esetleges vakcina alkalmazásával kapcsolatban készített felmérés eredményeit. Eszerint a megkérdezettek 40,9 százaléka folyamodna egy ilyen védőoltáshoz, miközben a vakcinát a megkérdezettek 27,9 százaléka elutasítaná.

Keddtől engedélyezik a tervezett műtétek végrehajtását Ukrajnában

Az ukrán kormány hétfőn úgy határozott, hogy keddtől engedélyezi a kórházakban a tervezett műtétek végrehajtását – jelentette be Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi online sajtótájékoztatóján. A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezésére csaknem két hónapja bevezetett országos karantén ideje alatt felfüggesztettek minden tervezett operációt, csak a sürgősségi műtétek voltak engedélyezve az országban. Hozzátette ugyanakkor, hogy mostantól is csak azoknak a műtéteknek a végrehajtását, illetve olyan okból történő kórházi beutalást engedélyeznek, amely már „nagyon szükségessé vált” az érintett egészsége szempontjából. A miniszter tájékoztatóján figyelmeztetett arra, hogy a helyi polgármestereknek nincs felhatalmazásuk saját településükön olyan rendelkezéseket kiadni, amelyekkel enyhítenek a karanténkorlátozásokon. Hangsúlyozta, hogy a karantén bevezetése és annak feloldása kizárólag a kormány hatásköre. Erre azért tért ki, mert a közép-ukrajnai Cserkaszi megyeszékhely polgármestere május 1-jén hozott rendeletével engedélyezte több vállalkozónak, hogy megnyissa üzletét, egyebek mellett az éttermek nyílt téri teraszaikon is megkezdhették a látogatók kiszolgálását. Lépését több város polgármestere is támogatta, a rendőrség viszont büntetőeljárást indított ellene. Ukrajnában közben az egészségügyi minisztérium adatai alapján hétfőre, egy nap alatt 15 újabb halálos áldozattal 303-ra nőtt a Covid-19-ben elhunytak száma, az azonosított fertőzötteké pedig 418 új esettel 12 331-re. A betegségből eddig 1619-en gyógyultak fel, ebből 72-en az elmúlt napban. Az ukrán fegyveres erőknél két új esetet regisztráltak, 48-an betegek. Eddig két haláleset történt, és 33-an gyógyultak fel a betegségből. Az ukrán jegybank hétfőn kiadott előrejelzése szerint az ukrán gazdaság az április-június közti időszak alatt éves szinten 11 százalékkal csökken, a munkanélküliségi ráta csaknem 12 százalékra emelkedik, a bérek pedig stagnálnak. Az év második felében viszont a gazdaság stabilizálódására számít a jegybank a karanténkorlátozások fokozatos megszüntetésének eredményeként.

Bulgáriában 1632 fertőzöttet diagnosztizáltak

Bulgáriában huszoneggyel nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma 24 óra leforgása alatt, és ezzel 1632-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, közülük 177-en egészségügyi dolgozók – közölte hétfőn Dimo Dimov, a járvány elleni küzdelmet irányító operatív törzs titkára. Eddig 74 ember halt bele a koronavírus okozta Covid-19 betegségbe, ketten közülük az elmúlt napon. Dimov tájékoztatása szerint 308-an gyógyultak meg. Az operatív törzs titkára szerint – tekintettel arra, hogy több korlátozó intézkedést feloldanak a hatóságok – az elkövetkező két hét rendkívül fontos lesz annak megítélése szempontjából, hogy milyen kockázata van a betegség terjedésének. Bulgáriában március 8-án regisztrálták az első fertőzést, és öt napra rá vezettek be rendkívüli egészségügyi helyzetet. Május első napjaiban Bulgáriában a korábban bevezetett korlátozások egy részét feloldották, engedélyezték a többi között a városi és a természetes parkok felkeresését, az egyéni sporttevékenységet, illetve megnyitották az uszodákat is. A kávézókban, éttermekben és gyorséttermekben csak a szabad ég alatti kiszolgálást engedélyezték a járvány elleni intézkedések betartásával. A védőmaszkok viselése már csak a zárt középületekben kötelező. A közösségi távolságtartás szabályainak és a higiéniai előírásoknak a betartása továbbra is kötelező.