Újabb enyhítéseket terveznek a Nyugat-Balkánon

Publikálás dátuma
2020.05.04. 09:23

Fotó: ARMEND NIMANI / AFP
Szerbiában várhatóan csütörtöktől visszavonják a szükségállapotot, a montenegrói minszterelnök pedig közölte: ha továbbra sem lesz új eset, a tervezettnél hamarabb is meghozhatják az enyhítő lépéseket.
Napról napra egyre kevesebb új koronavírus-fertőzöttet regisztrálnak a nyugat-balkáni országokban, így az illetékesek a korlátozó intézkedések további enyhítését tervezik. Szerbiában egy nap alatt 9362-ről 9464-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. A szerb elnök vasárnap este bejelentette, hogy várhatóan csütörtöktől visszavonják a szükségállapotot, és ezzel a kijárási tilalmat is eltörlik. Újraindul a korábban április 26-ra tervezett választások előkészítése is, a voksolást feltételezhetően június közepén vagy végén tartják meg, erről a köztársasági elnök hétfő este tárgyal a pártok vezetőivel. Koszovóban az utóbbi 24 órában 823-ról 834-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Albin Kurti miniszterelnök a bizalmi szavazáson megbukott kormányának utóbbi három hónapját értékelve közölte, azért kellett megbuknia, mert változást akart, az pedig lassú és fájdalmas folyamat, amire a többi párt nem volt felkészülve. Mint mondta, egyelőre nem a politikával kell foglalkozni, hanem le kell győzni a koronavírus-járványt: ha annak vége, akkor pedig előrehozott választást kell tartani, hogy újra az emberek dönthessenek arról, ki vezesse az országot a jövőben. Észak-Macedóniában vasárnapról hétfőre 1506-ról 1511-re emelkedett a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Az alkotmánybíróság szerdán dönt arról, hogy milyen lépésekkel lehet feloszlatni a parlamentet anélkül, hogy az összeülne, és kiírni a korábban április 12-re tervezett választás új időpontját. A választás kérdése azért lehet ismét időszerű, mert látványosan csökken az új fertőzöttek, és nő a gyógyultak száma a nyugat-balkáni országban. Montenegróban májusban nem regisztráltak új fertőzöttet, így az igazolt fertőzöttek száma továbbra is 322. A miniszterelnök szerint az, hogy nincs új fertőzött, azt bizonyítja, hogy a montenegrói állampolgárok fegyelmezettek, az állam pedig megfelelően lépett fel a járvány ellen. Mint mondta, eredetileg május 18-tól tervezték, hogy a korlátozó intézkedéseken jelentősen enyhítenek, de ha továbbra sem lesz új eset, már hamarabb is meghozhatják az enyhítő lépéseket. Hétfőtől egyébként újra lehet múzeumba, könyvtárba, edzőterembe, de fogorvoshoz is járni az Adria-parti államban. Bosznia-Hercegovinában az utóbbi 24 órában 1839-ről 1857-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az új fertőzöttek számának csökkenésével Boszniában is lassan visszatér az élet a rendes kerékvágásba. Hétfőtől több helyen is – hétvégi menetrend szerint ugyan, de – újraindul a városi közösségi közlekedés, és egyre több üzlethelyiség nyílik meg, és a bejelentések szerint hamarosan a kávézók és éttermek is újra fogadhatnak vendégeket.
Szerző

Venezuela szerint Kolumbiából érkezett terroristák próbáltak inváziót végrehajtani

Publikálás dátuma
2020.05.04. 09:06
Néstor Reverol
Fotó: FEDERICO PARRA / AFP
Nyolc „terrorista zsoldossal” végeztek és két társukat őrizetbe vették Venezuela északi partvidékén egy állítólagos inváziós kísérlet során. Ezt Diosdado Cabello, a venezuelai Alkotmányozó Nemzetgyűlés (ANC) elnöke közölte vasárnap Caracasban.
A Nicolás Maduro államfő híveiből álló ANC elnöke az állami televízióban nyilatkozva elmondta, hogy az emberek pirkadatkor próbáltak csónakokon bejutni Venezuelába. Náluk egy nagyobb fegyverarzenált foglaltak le. Hozzátette: meggyőződése szerint a háttérben az Egyesült Államok és Kolumbia áll, amely országból a motorcsónakok elindultak. Az elfogottak egyike venezuelai állampolgár, aki Cabello szerint azt vallotta, hogy az amerikai drogellenes hivatalnak (DEA) dolgozik.
„A Kolumbiából érkezett terroristák csoportja a tenger felől akart inváziót végrehajtani merényletek elkövetésének és a forradalmi kormányzat tagjai meggyilkolásának céljával”

– közölte Néstor Reverol belügyminiszter.

A venezuelai szocialista vezetés bírálói szerint Maduro már többször rendezett meg invázióskísérleteket.
„Kolumbia felől érkeznek és Venezuela északi részén, éppen Macutón keresztül próbálnak bejutni az országba?”

– írta Hebert García volt venezuelai tábornok és miniszter a Twitter-oldalán a La Guira melletti településre utalva, ahol a cselszövők állítólag partra szálltak.

A Caracastól 30 kilométerre északra található La Guira ugyanis Venezuela egyik legjobban őrzött kikötője, miközben Venezuela és Kolumbia szárazföldi határa nehezen ellenőrizhető.
„Itt valami nem stimmel. Lehet, hogy háború volt a drogkartellek között, de mindez nem terroristák inváziójának tűnik”

– tette hozzá García.

A venezuelai belpolitikai válság tavaly januárban vált még súlyosabbá, azt követően, hogy Juan Guaidó ellenzéki vezető – akinek parlamenti elnöki tisztségét a Maduro-kormányzathoz hű legfelsőbb bíróság korábban megvonta – Venezuela ideiglenes elnökének kiáltotta ki magát. Azóta az Egyesült Államokkal az élen számos nyugati és térségbéli ország elismerte őt ebben a tisztségében mindaddig, amíg szabad választásokat nem tartanak. Maduro ennek ellenére meg tudta őrizni a hatalmát, nem utolsósorban a venezuelai hadsereg és kulcsfontosságú szövetségesei, köztük Kína, Oroszország, Kuba és Törökország támogatásának köszönhetően. Az olajjövedelmekből egykor meggazdagodott Venezuela ezenkívül az elmúlt években történetének egyik legsúlyosabb gazdasági válságát éli át, miközben súlyos válságba került az ország egészségügyi rendszere is: komoly gyógyszerhiány alakult ki, és nincs utánpótlás gyógyászati eszközökből.
Szerző
Témák
Venezuela

Május közepéig tarthat a cseh szükségállapot, az egészségügyi tárca veheti át az irányítást

Publikálás dátuma
2020.05.04. 08:06
Csehország
Fotó: MICHAL CIZEK / AFP
Csehországban is felhatalmazási vita kíséri a járványügyi intézkedéseket.
Nem kéri a parlamenttől a csehországi koronavírus-járvány miatti szükségállapot újabb meghosszabbítását a cseh kormány – jelentette ki Andrej Babis miniszterelnök vasárnap este a Nova kereskedelmi televíziónak adott interjújában. A cseh kormány egészen május 25-ig szerette volna meghosszabbítani a szükségállapotot, de a parlament a múlt héten csak 17-ig engedélyezte a hosszabbítást. A kormányfő közölte, nagyobb jogkörökkel ruházza fel az egészségügyi minisztériumot. A tervezet szerint az egészségügyi minisztériumnak a jövőben bizonyos helyzetekben joga lenne korlátozni az üzletek, a szolgáltatások, a tömegközlekedés működését, valamint a tömegrendezvények megtartását. A minisztérium továbbá szabályozhatná az egészségügyi és a szociális intézetek működését, illetve elrendelhetné a védőeszközök használatát. Jelenleg ilyen jogköre csak a kormánynak van szükségállapot idején. Az ellenzék veszélyesnek tartja az egészségügyi tárca ilyen jellegű megerősítését, s azt állítja, ezáltal lehetőség nyílik a visszaélésekre. Korábban Adam Vojtech egészségügyi miniszter leváltását követelték, mert szerintük súlyos hibákat vétett, egyebek között túl drágán vásárolt védőeszközöket. Andrej Babis szerint azonban  a kormány jól dolgozott, és ugyan vannak nézeteltérések, egészében véve elégedett.
Szerző