Előfizetés

Leállással indul újra az egészségügy

Danó Anna
Publikálás dátuma
2020.05.04. 06:00

Fotó: Jani Martin / Népszava
Nehéz helyzetbe hozta az egészségügyi szolgáltatókat és a betegeket is Kásler Miklós ellentmondásos, hiányos utasítása. Csak vírusmentes beteget fogadhat a mától részben "újranyitott" ellátórendszer, de azt még tegnap este sem tudták az orvosok, kinek, hol, hogyan kell ezt igazolnia.
Kapacitáshiány és a finanszírozás rendezetlensége is nehezíti az egészségügyi ellátórendszer hétfőtől tervezett újraindítását. A szolgáltatók egy része csütörtök késő este, vagyis közvetlenül a hosszú hétvége előtt kapta meg Kásler Miklóstól, a humántárca vezetőjétől azt a levelet, amelyben a miniszter jelezte: szigorú megkötésekkel, de három nap múlva újraindítják a rendszert. A nem sürgős beavatkozásokat azonban csak úgy lehet elvégezni, ha előtte letesztelték a pácienst, nem koronavírusos-e. Ez a szabály az állami és a magánszolgáltatásokra is vonatkozik. Csakhogy a szervezési problémákon túl az sem tisztázott ki viseli ennek a költségeit. Kérdéses az is, hogy hol lesz elegendő kapacitás a szükséges úgynevezett PCR-vizsgálatok elvégzésére. Ez az a teszt, amivel az orrból, garatból vett mint alapján a legmegbízhatóbban lehet igazolni a fertőzöttséget. Ha az állam nem vállalja ennek a vizsgálatnak a költséget, és az a páciensekre marad, úgy az előírt teszt komoly vagyoni előszűrőként akadályozhatja az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést. Jelenleg a piacon féltucat magánszolgáltató végez ilyen vizsgálatot, az árak 30 és 60 ezer forint közöttiek. További gondot okoz, hogy miután a PCR-vizsgálat minősített laboratórium nélkül nem végezhető, és a magánszolgáltatók sem tudnak korlátlan számú tesztet vállalni.
A rendelet kiadása után megkérdeztük az operatív törzset arról, pontosan hogyan indul az ellátás, miként oldják meg a PCR-tesztelést. Azt felelték, hogy az ellátórendszer újraindításával kapcsolatos kérdésekre hétfőn válaszolnak. Ez azt valószínűsíti, hogy az érintett szolgáltatók a fontos részletek tisztázásig megpróbálják valahogy távol tartani a pácienseket. Egy magán fogorvos arra is felhívta a figyelmünket, hogy ha ő tesztet rendel, annak eredményéről 36 óra múlva szerezhet legkorábban tudomást, addig kellene a pácienst a rendelőben tartani, vagy ha hazaengedik, másnap már tesztelhetné újra. A közszolgáltatásban is kérdésesnek tartják, hogy hol fogják elvégeztetni azt a tesztet, amely már feltétele annak, hogy valaki befeküdjön a műtétre. Emellett azt is szóvá tették, hogy a betegeknek előírják a vírusmentes állapot igazolását, de az egészségügyi dolgozók kötelező teszteléséről nincs szó az újraindítás feltételei között. A Nemzeti Népegészségügyi Központ által megrendelt vizsgálatokat most nyolc laborban végzik. Köztük van egy magánlabor, a Synlab. Itt 24 órás műszakban napi 500 mintát tudnak elemezni, a kapacitásuk legfeljebb 100-200-zal bővíthető. Ám eddig kizárólag állami megrendelésre dolgoztak. Hasonló a helyzet a Corden magánlaborban is: itt napi 1000-2000 minta vizsgálatára képesek, de kizárólag intézmények kórházak, klinikák megrendeléseit fogadják. A lakosság számára is elérhető diagnosztikai vizsgálatot a Mikromikomed Lab kínált elsőként az országban. Ők március közepétől fogadták a mintákat és mostanra túl vannak több ezer PCR vizsgálaton. A Rózsakert Medical Center szintén vállal ilyen tesztet, ám ahhoz a laboratóriumi vizsgálatot a Mikromikomed Lab végzi. Rose Klinika által kínált 59 ezer forintos csomagban például benne van egy PCR és egy szerológiai vizsgálat orvosi tanácsadással. Ám eddig szinte csak saját pácienseik számára végezték. Papik Kornél a klinika ügyvezetője kérdésünkre azt mondta a napi vizsgálatszámaikat legfeljebb néhány tízzel tudják bővíteni.

Heti 110 műtét helyett 30

Még április közepén 91 kórháztól, a humántárcától és a Belügyminisztériumtól is megkérdezte az MSZP elnöke, Tóth Bertalan egyebek mellett azt: „Mennyi előjegyzett (nem életmentő) műtétet kellett elhalasztani 2020. április 16-ig?” Mint most kiderült, egyetlen esetben kapott konkrét választ. Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben a veszélyhelyzeti intézkedések következtében a beavatkozások közel háromnegyedét halasztották el ebben az időszakban. Míg korábban átlagosan heti 110 műtétet végeztek, addig most a veszélyhelyzet ideje alatt átlagosan harmincat.  

Mutatjuk a hatos lottó nyerőszámait

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.03. 17:31

Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 9 (kilenc) 19 (tizenkilenc) 20 (húsz) 29 (huszonkilenc) 44 (negyvennégy) 45 (negyvenöt) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt. 5 találatos szelvény 48 darab, nyereményük egyenként 273.455; 4 találatos szelvény 1.976 darab, nyereményük egyenként 6.645; 3 találatos szelvény 33.169 darab, nyereményük egyenként 1.820 forint. 

Lehűléssel indul a hét, de hétvégére 25 foknál is melegebb lehet

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.03. 15:39
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Hétfőn a leghidegebb órákban 2-10 fok lesz.
A jövő hét elején kissé lehűl az idő, de a hétvégén többfelé 25 foknál is melegebb lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez. Hétfőn az ország nagy részén napsütéses idő várható, de az északkeleti határ közelében tartósan felhős lehet az ég, és ott némi eső is hullhat. A leghidegebb órákban 2-10 fok lesz. Napközben többnyire 18-22 fokig melegszik a levegő, de a felhős északkeleti részeken csak 15-17 fok várható. Kedden egy hidegfront hatására nyugat felől egyre több felhő érkezik, napközben közepesen és erősen felhős időszakok mellett csak kevés napsütés valószínű. Elsősorban a nap első felében többfelé várható - többnyire kisebb - eső, zápor. Délután ugyan nyugat felől csökkenni kezd a csapadék, azonban főként keleten, északkeleten zivatarok alakulhatnak ki. A szél sokfelé megerősödik, elsősorban a Győr-Békéscsaba vonal szélesebb sávjában viharos lökések is lehetnek. A minimumhőmérséklet 3-11, a maximumhőmérséklet 14-20 fok között alakul. Szerdán a Dunától keletre jellemzően erősen felhős vagy borult idő várható, és főleg az ország keleti felén, harmadán több helyen is valószínű eső, zápor. A Dunántúlon nyugat felé haladva egyre kevesebb felhőre, egyre több napsütésre lehet számítani. A szél szinte országszerte megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 2-8 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúl kevésbé felhős, szélárnyékos vidékein fagypont alá is hűlhet a levegő. A legmagasabb hőmérséklet 10-17 fok között várható. Csütörtökön döntően napos időre lehet számítani, csapadék nélkül. A szél megélénkül, helyenként meg is erősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 2-8 fok között alakul, de a szélvédett, fagyzugos tájakon fagypont alá is hűlhet a levegő. A legmagasabb hőmérséklet 19-23 fok körül alakul. Pénteken sok lesz a napsütés. A leghidegebb órákban 2-10, napközben 21-26 fok között alakul a hőmérséklet. Szombaton is napos idő várható, legfeljebb néhol fordulhat elő rövid zápor. A minimumhőmérséklet 4-11, a maximumhőmérséklet 22-27 fok között valószínű. Vasárnap a több-kevesebb napsütés mellett helyenként már zápor, zivatar is kialakulhat. A szél megélénkül, helyenként meg is erősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet 7-14, a legmagasabb hőmérséklet 23-28 fok között alakul - olvasható az előrejelzésben.