Lehűléssel indul a hét, de hétvégére 25 foknál is melegebb lehet

Publikálás dátuma
2020.05.03. 15:39
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Hétfőn a leghidegebb órákban 2-10 fok lesz.
A jövő hét elején kissé lehűl az idő, de a hétvégén többfelé 25 foknál is melegebb lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez. Hétfőn az ország nagy részén napsütéses idő várható, de az északkeleti határ közelében tartósan felhős lehet az ég, és ott némi eső is hullhat. A leghidegebb órákban 2-10 fok lesz. Napközben többnyire 18-22 fokig melegszik a levegő, de a felhős északkeleti részeken csak 15-17 fok várható. Kedden egy hidegfront hatására nyugat felől egyre több felhő érkezik, napközben közepesen és erősen felhős időszakok mellett csak kevés napsütés valószínű. Elsősorban a nap első felében többfelé várható - többnyire kisebb - eső, zápor. Délután ugyan nyugat felől csökkenni kezd a csapadék, azonban főként keleten, északkeleten zivatarok alakulhatnak ki. A szél sokfelé megerősödik, elsősorban a Győr-Békéscsaba vonal szélesebb sávjában viharos lökések is lehetnek. A minimumhőmérséklet 3-11, a maximumhőmérséklet 14-20 fok között alakul. Szerdán a Dunától keletre jellemzően erősen felhős vagy borult idő várható, és főleg az ország keleti felén, harmadán több helyen is valószínű eső, zápor. A Dunántúlon nyugat felé haladva egyre kevesebb felhőre, egyre több napsütésre lehet számítani. A szél szinte országszerte megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 2-8 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúl kevésbé felhős, szélárnyékos vidékein fagypont alá is hűlhet a levegő. A legmagasabb hőmérséklet 10-17 fok között várható. Csütörtökön döntően napos időre lehet számítani, csapadék nélkül. A szél megélénkül, helyenként meg is erősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 2-8 fok között alakul, de a szélvédett, fagyzugos tájakon fagypont alá is hűlhet a levegő. A legmagasabb hőmérséklet 19-23 fok körül alakul. Pénteken sok lesz a napsütés. A leghidegebb órákban 2-10, napközben 21-26 fok között alakul a hőmérséklet. Szombaton is napos idő várható, legfeljebb néhol fordulhat elő rövid zápor. A minimumhőmérséklet 4-11, a maximumhőmérséklet 22-27 fok között valószínű. Vasárnap a több-kevesebb napsütés mellett helyenként már zápor, zivatar is kialakulhat. A szél megélénkül, helyenként meg is erősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet 7-14, a legmagasabb hőmérséklet 23-28 fok között alakul - olvasható az előrejelzésben. 
Szerző

A műtétek mintegy 70 százaléka maradhatott el a vírus-veszélyhelyzet miatt

Publikálás dátuma
2020.05.03. 14:24
Illusztráció.
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A kormányzat hatalmas áldozatra kényszerítette az ellátásra szoruló embereket, állítja Tóth Bertalan.
Bár a tárca nem hozta nyilvánosságra, hogy hány műtétet halasztottak el, és a járvány-helyzet miatt hétfőtől mennyit kell bepótolni. Tóth Bertalan szerint a helyzetet érzékelteti az egyik kórház válasza.
Az MSZP elnöke április 17-én levélben 91 kórháztól, valamint a humán tárcától és Belügyminisztériumtól is megkérdezte, hogy telephelyenként hány ágyat kellett felszabadítaniuk; hány beteget kellett hazaküldeniük; a hazaküldött betegeken hazaküldés előtt végeztek-e vírustesztet; tájékoztatták-e a betegek lakóhely szerinti önkormányzatait, hogy ellátásra szoruló embereket szállítanak haza.   
Választ eddig csak a Belügyminisztériumból kapott Tóth Bertalan, a hivatal továbbította részére egyetlen intézmény, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKII) adatait. Az intézmény főigazgatója arról tájékoztatta, hogy a veszélyhelyzeti intézkedések következtében csak ebben az intézményben a beavatkozások közel háromnegyedét elhalasztották ebben az időszakban. Míg korábban átlagosan heti 110 műtétet végeztek, addig most a veszélyhelyzet ideje alatt átlagosan 30-at. Az MSZP elnöke szerint, ha ezt az arányt kivetítjük a teljes magyar egészségügyi rendszerre, akkor az elmúlt másfél hónapban a kormányzat hatalmas áldozatot követelt az ellátásra szoruló a betegektől.
Szerző

Szlávik: szeptemberre elérhető lehet hatékony oltóanyag

Publikálás dátuma
2020.05.03. 11:58
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az operatív törzs tájékoztatóján ismertették az új védelmi szabályokat és a holnap kezdődő érettségi részleteit is.
Az elmúlt 24 órában, vasárnapra 2998-ra nőtt az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, már 340 ember hunyt el a betegség következtében. Ugyanakkor folyamatosan nő a gyógyultak száma. Jelenleg 1005 embert kórházban ápolnak, és 51 beteg van lélegeztetőgépen – hangzott el az operatív törzs vasárnap délelőtti sajtótájékoztatóján.
Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az érettségivel kapcsolatban elmondta, két hónapja figyelik a járványügyi helyzetet: nem szabadult el a járvány, ezért elindulhatnak a vizsgák. A holnapi napon több, mint 84 ezer jelentkező tudja megkezdeni az érettségit. Hangsúlyozta, hogy nem kötelező, ősszel is lehet vizsgázni, akár még holnap reggel is eldöntheti valaki, ha nem akar vizsgázni. Az írásbeli vizsgák 9 órakor kezdődnek. A BKK-járatok sűrítése megtörtént, a védekezőeszközök minden intézménybe megérkeztek. Az épületek kitakarítása megtörtént, és folyamatos lesz a fertőtlenítés. A maszkok viselése az érkezéskor kötelező, az érettségi ideje alatt is erősen ajánlott. Az idősebb, krónikus beteg tanárokat tehermentesítették, elkészültek a beosztások. A vizsgák során nyitva lesznek az ablakok, az ajtókat kitámasztják, hogy a kilincseket se kelljen megfogni. Legfeljebb tíz vizsgázó lehet egy teremben, legalább másfél métert kell tartani az egyes vizsgázók között.   
Kiss Róbert rendőralezredes emlékeztetett: hétfőtől életbe lépnek az új szabályok. Budapesten és Pest megyében marad a kijárási korlátozás, vidéken pedig az üzletek, strandok, szabadtéri múzeumok, fürdők, állatkertek nyitva lehetnek. Ugyanakkor mindenki köteles az üzletekben és a tömegközlekedési járatokon szájat és orrot eltakaró eszközt viselni. A sportrendezvények zárt kapuk mögött megtarthatóak, edzeni is lehet.    3512 rendőri intézkedés történt a kijárási korlátozás megsértése miatt. 1751 esetben figyelmeztetést, 986 helyszíni bírságot, 775 esetben feljelentést tettek a kijárási korlátozást megszegőkkel szemben.
Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője a tájékoztatón arról beszéltma már tudjuk, hogy a gyermekek szinte tünetmentesen vészelik át a betegséget, az időseknél viszont teljesen atípusos a lefolyása, sokan nem lázzal, hanem zavartsággal, elesettséggel, különböző fájdalmakkal jelentkeznek. Hozzátette, azt is tudjuk, hogy a vírus mutálódik, de ez szerencsére alapvető tulajdonságait nem érinti. "Nem tudunk még eleget a koronavírus pontos terjedésről, de azok az óvintézkedések, amelyeket megteszünk, úgy tűnik, elegendőek a nagyobb járvány elkerüléséhez" - fogalmazott. A koronavírus okozta betegség kezeléséről azt mondta, alkalmazzák a tapasztalatokon alapuló módszereket, vírusellenes, immunerősítő terápiákat, köztük olyanokat, amelyek megakadályozzák a betegség legutolsó fázisában létrejövő citokinviharnak - a gyulladásos fehérjék fokozott termelésének - a létrejöttét. Alkalmazzák továbbá a vérplazma-terápiát, amikor gyógyultak vérét használják fel a súlyos betegek életének megmentéséhez.
Várjuk a szeptembert, mert „állítólag” már elérhető lesz egy vagy két hatékony oltóanyag.

- mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője.

Kérdésre válaszolva Kiss Róbert alezredes még elmondta, hogy a legjellemzőbb szabálysértések a nem alapos indokkal történő otthonelhagyás, a nem megfelelő távolságtartás és az üzletek idősávjának be nem tartása.  Arra a kérdésre, hogy az újrainduló repülőtéri utasforgalomban a külföldi utazásról hazatérőknek mire kell számítaniuk, azt válaszolta: a hazatérők kötelező egészségügyi vizsgálaton esnek át. Ha felmerül náluk a fertőzés gyanúja, kijelölt karanténba kerülnek, ha nem, akkor 14 napos hatósági házi karantént rendelnek el velük szemben. Az alezredes igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy hazajöhet-e hétvégére a családjához az, aki például Németországban dolgozik. Hozzátette: a hatósági házi karantén alól az adhat felmentést, ha valaki igazolja, hogy gyógyult, fertőzés tüneteit nem mutatja, vagy igazolással rendelkezik arról, hogy a hazautazást megelőzően 14 napos járványügyi megfigyelés hatálya alatt állt. 
Szerző
Frissítve: 2020.05.03. 12:58