Előfizetés

Koronavírus: az amerikai gyógyszerfelügyelet engedélyezte a Remdesivir használatát

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.02. 08:16
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: JIM WATSON / AFP
A másfélmillió ampullát hétfőn kezdik szétosztani a kórházak között.
Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) engedélyezte a Remdesivir nevű szer használatát az új típusú koronavírus okozta betegség gyógyítására – jelentette be Donald Trump amerikai elnök pénteken este a Fehér Házban. Az elnök mellett jelen volt az FDA vezetője, Stephen Hahn, a Remdesivirt kikísérletező kaliforniai laboratórium, a Gilead Sciences elnök-vezérigazgatója, Daniel O' Day és Mike Pence amerikai alelnök. Trump közölte: az FDA arra adta meg az engedélyt, hogy az orvosok sürgős esetekben és súlyos betegeket kezelhessenek Remdesivirrel. Daniel O'Day rögtön másfélmillió ampullát ajánlott fel a szövetségi kormányzatnak, illetve a kórházaknak.
Daniel O'Day és Donald Trump
Fotó: JIM WATSON / AFP
Stephen Hahn úgy fogalmazott: a Remdesivir ugyan kísérleti vírusellenes gyógyszer, de több az előnye, mint mellékhatásai hátránya, ezért döntöttek a bevezetés engedélyezéséről, de csakis kórházi alkalmazásra. Hahn jelentős klinikai eredménynek minősítette a szer kifejlesztését. Mike Pence alelnök közölte: a másfélmillió ampulla Remdesivirt hétfőn kezdik szétosztani a kórházak között. A gyógyszert intravénás injekcióban, tíz napon keresztül naponta adják be a betegeknek. Az eddigi klinikai kísérletek tanúsága szerint legalább négy nappal megrövidíti a betegség lefolyását. Donald Trump a jelenlévő újságíróknak azt mondta: reményei szerint százezer alatt lesz a járvány halálos áldozatainak száma. Az Egyesült Államokban – a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint – péntekig 1 millió 100 ezernél is több fertőzöttet diagnosztizáltak, és a járvány több mint 65 ezer halálos áldozatot követelt, ugyanakkor már 161 ezren meggyógyultak a Covid-19-ből.

Kim Dzsong Un megjelent a nyilvánosság előtt

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.02. 06:35

Fotó: JUNG YEON-JE / AFP
A kommunista ország vezetője egy műtrágyagyár felavatásán vett részt.
Észak-Korea hírügynöksége szombaton azt jelentette, hogy Kim Dzsong Un, a kommunista ország vezetője megjelent nyilvánosan május elsején egy műtrágyagyár felavatásán. A ceremóniáról fotók jelentek meg az állampárt – a Koreai Munkapárt – Rodong Szinmun című lapjában. Un a fotók tanúsága szerint maga vágta át az avatási szalagot, a munkások lelkesen üdvözölték és elkísérte a ceremóniára húga, Kim Jo Dzsong is. Az eseménynek az ad jelentőséget, hogy az észak-koreai vezető egészségi állapotának válságosra fordulásáról, mi több, haláláról találgató hírek keltek szárnyra az utóbbi két hétben a világban, mivel az észak-koreai vezető nem jelent meg az április 15-i ünnepségen, nagyapjának, a népi Korea alapítójának születésnapi évfordulóján. Feltételezések szerint szívműtéten eshetett át, majd állapota válságosra fordult. Ezek után következett az a – szintén nagyrészt feltevésen alapuló – magyarázat, miszerint csupán a koronavírus-járvány miatt nem mutatkozott emberek között, nehogy elkapja a kórt, és a ragály elől vidékre húzódott vissza egy luxusnyaralóba. Kim Dzsong Un április 11-e, azaz húsz nap után jelent meg május elsején nyilvánosan emberek között.

Negyven ember meghalt egy börtönlázadásban Venezuelában

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.02. 06:19
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A zendülést egy elítélt robbantotta ki, mert nem engedték meg, hogy élelmet vigyen be neki a családja.
Legalább negyvenen meghaltak, félszázan pedig megsebesültek pénteken egy börtönlázadásban Venezuelában – tudatták a venezuelai hatóságok. A zendülést egy elítélt robbantotta ki, mert nem engedték meg, hogy élelmet vigyen be neki a családja. Fellázadt társai azután összecsaptak az őrökkel, többen fegyvert szereztek és megpróbáltak kiszökni a főbejáraton. A kitörést azután a katonaság akadályozta meg a fegyveres rabok közé lőve. Végül egy tiszt megafonon keresztül tárgyalva megadásra bírta a lázadókat. A szóban forgó börtön, a Los Llanos nevű Venezuela középső részén van. A latin-amerikai országban nem ritkák a börtönlázadások, a fegyintézetek túlzsúfoltak, nem kellően felszereltek, biztonsági technikájuk hiányos, és az egész büntetés-végrehajtási rendszert áthatja a korrupció.