Tömeges fairtás a XII. kerületben, az önkormányzat feljelentést tett

Publikálás dátuma
2020.05.01. 15:13

Fotó: Facebook/Normafa - természetesen
A tulajdonos ráunt, hogy erdős telkére hajléktalanok költöztek be, így tartott „tereprendezést.”
Megdöbbentő látvány fogadja a Gyermekvasút mellett sétálót a Normafa közelében, a nemrég kialakított új elkerülő úttól nem messze. Egy hatalmas területen, a Csillagvizsgáló útnál szinte minden növényzetet kiirtottak, munkagépek dolgoznak, csak néhány idősebb fa és egy magányos, furcsa vityilló áll az új pusztaság közepén – írja az Index. A hírportál már korábban is beszámolt az esetről, a friss információik szerint a letarolt telek a Magyar Tudományos Akadémiáé. A tulajdonos ráunt, hogy az erdei részen hajléktalanok vetették meg a lábukat, mindent összeszemetelve, ezért tereprendezést tartottak. 
Az önkormányzat már a terület letarolása után jelezte, szerintük túlzott mértékű irtás történt a területen, amit előzetesen egyeztetni, engedélyeztetni kellett volna, és mérlegelték, hogy ennek jogi következményei legyenek. A mérlegelés után ezek szerint megszületett a döntés:  
a történtek miatt a Hegyvidéki Önkormányzat engedély és bejelentés nélkül történt környezetkárosító fakivágások miatt tett feljelentést – ismeretlen tettes ellen.

 Az önkormányzat erről közleményben is beszámolt, hangsúlyozva: az érintett terület a zöldfelületi rehabilitáció egyik kiemelten fontos része, ezért fontosnak tartják, hogy a felelősség feltárásával az ügy mielőbb lezárulhasson. 
Szerző

Budapesten és környékén továbbra sem lesznek misék, de a megyés püspökök dönthetnek a nyilvános szertartások megtartásáról

Publikálás dátuma
2020.05.01. 14:35
Snell György esztergom-budapesti segédpüspök a Szent István-bazilika Szűz Mária-kápolnájában online misézik virágvasárnap a koronavírus-járvány miatt
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a hétfőtől érvényes országos enyhítések miatt módosította korábbi rendelkezéseit.
A megyés püspökök döntenek a nyilvános szertartások megtartásáról, Budapesten és környékén a korábbi egyházi rendelkezések érvényesek - olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében. A püspökök testülete a pénteken bejelentett, hétfőn hatályba lépő új járványügyi szabályok miatt módosította korábbi rendelkezéseit. Azt írták, a templomok „mint a lelki feltöltődés és imádság” különösen fontos helyei, „továbbra is nyitva állnak”. „A nyilvános liturgia végzéséről, illetve a szentségek kiszolgáltatásának módjáról” az egyes megyés püspökök a helyi körülmények és lehetőségek, valamint az egészségügyi előírások figyelembe vételével döntenek majd. Budapesten és ott, ahol az állami szabályok változatlanok maradtak, a korábbi egyházi rendelkezések érvényesek, vagyis nem tartanak nyilvános szentmiséket. Úgy fogalmaztak, „mindenben kövessük a hatóságok járványügyi előírásait. Főleg idősebb, veszélyeztetett, illetve beteg testvéreinktől pedig azt kérjük, hogy továbbra is maradjanak otthon”. Hozzátették, a hívek továbbra is felmentést kapnak a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól és amíg a rendkívüli helyzet tart, a püspökök továbbra is lehetővé teszik az általános feloldozás megadását. A püspökök továbbra is bátorítják a híveket, hogy töltsenek kellő időt imádsággal - a Szentírás olvasásával, zsolozsma végzésével vagy más imával - egyénileg vagy a családban, illetve kapcsolódjanak be a szentmise-közvetítésekbe, amelyek időpontjairól a katolikus egyház honlapjain lehet tájékozódni. Felhívták a figyelmet arra, hogy a betegellátás, a gyóntatás és a rendkívüli áldoztatás alatt a papok és a hívek mindenben kövessék az állami járványügyi rendelkezéseket, ugyanakkor tartsák be az egyes egyházmegyék külön előírásait is. Az egyházi fenntartású oktatási, szociális és egészségügyi intézményekben szintén továbbra is mindenben az állami előírásokat kell követni és a hatóságokkal mindenben együtt kell működni. A püspökök a plébániai és a szerzetesközösségektől továbbra is az kérik, hogy a járványügyi hatóságok előírásainak megtartása mellett szervezzék meg a folyamatos imát a járvány érintettjeiért.  
Szerző

Külföldi üzletemberek már beléphetnek az országba

Publikálás dátuma
2020.05.01. 13:38

Fotó: Filep István / MTI
Hat országból engednek be vállalkozókat, ha „valószínűsítik az üzleti célú utazás tényét“.
Néhány környező országból már külföldi állampolgárok is beléphetnek üzleti céllal, valamint a magyar állampolgároknak sem kell házi karanténba vonulni, ha üzleti útról térnek haza – írja az mfor.hu egy csütörtök éjjel a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletet idézve.
A rendelet szerint korlátozás nélkül léphetnek be az ország területére a • cseh, • lengyel, • német, • osztrák, • szlovák • vagy koreai állampolgárok, 
és a belépés során valószínűsíteniük kell az üzleti célú utazás tényét. Az erről szóló kormányrendelet szintén csütörtök éjjel jelent meg. Március 17-e óta személyforgalomban külföldi állampolgár nem léphetett be az országba, csak a rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes külön engedélyével. A Csehországban, Lengyelországban, Ausztriában, Németországban, Szlovákiában vagy a Koreai Köztársaságban tett üzleti utazás után már korlátozások nélkül beléphetnek Magyarországra a magyar állampolgárok is, ha olyan belföldi vagy a felsorolt országokban bejegyzett cégek vezető tisztségviselői vagy munkavállalói, ami a felsorolt államok legalább egyikében bejegyzett más céggel vállalkozási kapcsolatban áll. Eddig a határon egészségügyi vizsgálat volt, ami után COVID-19 fertőzés gyanú esetén kijelölt karanténba kellett vonulni, vagy ha nem volt gyanú, akkor is 14 napra hatósági házi karanténba – jegyzi meg a hírportál. A rendelet ugyanakkor nem tér ki rá, hogy ezeknél az üzletembereknél ellenőrzik-e a vírusfertőzés lehetőségét, és ha igen, akkor mit kezdenek a gyanús esetekkel. Az sem egyértelmű , hogy miért pont ezeket az országokat érinti a lazítás. Tehát üzleti utakról van szó, külföldi turisták továbbra sem jöhetnek sehonnan Magyarországra. Az országban mindenütt puhul a helyzet, kivéve Budapestet és egész Pest megyét, itt marad a kijárási korlátozás. Az erről szóló rendeletről itt olvashatnak. Az enyhítés lényege, hogy az üzletek időkorlát nélkül kinyithatnak, továbbra is megmarad az idősek védett idősávja, valamint megnyithatnak az éttermek, szállodák, kávézók teraszai, kerthelyiségei.
Szerző