Előfizetés

Külföldi üzletemberek már beléphetnek az országba

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.01. 13:38

Fotó: Filep István / MTI
Hat országból engednek be vállalkozókat, ha „valószínűsítik az üzleti célú utazás tényét“.
Néhány környező országból már külföldi állampolgárok is beléphetnek üzleti céllal, valamint a magyar állampolgároknak sem kell házi karanténba vonulni, ha üzleti útról térnek haza – írja az mfor.hu egy csütörtök éjjel a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletet idézve.
A rendelet szerint korlátozás nélkül léphetnek be az ország területére a • cseh, • lengyel, • német, • osztrák, • szlovák • vagy koreai állampolgárok, 
és a belépés során valószínűsíteniük kell az üzleti célú utazás tényét. Az erről szóló kormányrendelet szintén csütörtök éjjel jelent meg. Március 17-e óta személyforgalomban külföldi állampolgár nem léphetett be az országba, csak a rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes külön engedélyével. A Csehországban, Lengyelországban, Ausztriában, Németországban, Szlovákiában vagy a Koreai Köztársaságban tett üzleti utazás után már korlátozások nélkül beléphetnek Magyarországra a magyar állampolgárok is, ha olyan belföldi vagy a felsorolt országokban bejegyzett cégek vezető tisztségviselői vagy munkavállalói, ami a felsorolt államok legalább egyikében bejegyzett más céggel vállalkozási kapcsolatban áll. Eddig a határon egészségügyi vizsgálat volt, ami után COVID-19 fertőzés gyanú esetén kijelölt karanténba kellett vonulni, vagy ha nem volt gyanú, akkor is 14 napra hatósági házi karanténba – jegyzi meg a hírportál. A rendelet ugyanakkor nem tér ki rá, hogy ezeknél az üzletembereknél ellenőrzik-e a vírusfertőzés lehetőségét, és ha igen, akkor mit kezdenek a gyanús esetekkel. Az sem egyértelmű , hogy miért pont ezeket az országokat érinti a lazítás. Tehát üzleti utakról van szó, külföldi turisták továbbra sem jöhetnek sehonnan Magyarországra. Az országban mindenütt puhul a helyzet, kivéve Budapestet és egész Pest megyét, itt marad a kijárási korlátozás. Az erről szóló rendeletről itt olvashatnak. Az enyhítés lényege, hogy az üzletek időkorlát nélkül kinyithatnak, továbbra is megmarad az idősek védett idősávja, valamint megnyithatnak az éttermek, szállodák, kávézók teraszai, kerthelyiségei.

Ha nem muszáj, ne járjunk be dolgozni – kéri Müller Cecília

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.01. 12:40

Fotó: Shutterstock
A tiszti főorvos a távmunkát népszerűsítette május elsején. Szerinte az sem kizárt, hogy már februárban is voltak itthon koronavírusos betegek.
Óvatosan visszatérünk az élet helyszíneire – így jellemezte a május 4-i, csak vidéket érintő enyhítő intézkedéseket Müller Cecília az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján. Az országos tiszti főorvos szerint nagy eredmény, hogy eddig elkerültük a koronavírus-járvány berobbanását, de továbbra is óvatosnak kell lennünk, és tartsuk a fennmaradó szabályokat. Épp ezért, mindezt Müller nem is nevezné lazításnak. A fővárosiakat és a Pest megyeieket így arra kérte, hogy továbbra is csak indokolt esetben hagyják el otthonukat ( igaz, törvény szerint mást nem is tehetnének ), a vidékieket pedig arra biztatta, hogy tartsák egymástól az 1,5-2 méteres védőtávot, a tömegközlekedést csak eltakart arccal használják, és arcuk előtt kendővel, sállal lépjenek be az üzletekbe is.
Müller Cecília arra is emlékeztetett, hogy ünnepnap, május elseje van – ennek apropóján pedig 
arra kérte a munkáltatókat, hogy ha megoldható, engedjék az online munkát, csak a legszükségesebb esetben rendeljék be az alkalmazottakat.

Ugyanezt kérte a munkamegbeszélések esetében is: az online találkozók biztonságosabbak a személyes tárgyalásnál. Ott, ahol mindenképpen be kell járni dolgozni, a tiszti főorvos néhány javaslatot tett: szellőztessenek gyakran, tisztíttassák virucid fertőtlenítőszerrel a klímaberendezést, tartsák az asztalok, munkaállomások közötti távolságot, a bejáratoknál pedig helyezzenek ki kézfertőtlenítőt. A közös használatú terekben – dohányzókban, étkezőkben – csak kevesen és eltérő idősávban tartózkodjanak a dolgozók.
A sajtótájékoztató érdekes momentuma volt, hogy Müller újságírói kérdésre elismerte,
a koronavírus akár már februárban is jelen lehetett az országban, de ezt visszamenőleg már nem lehet kimutatni egyértelműen.

A kormány még márciusban iráni diákokat nevezett meg az első hazai fertőzötteknek. A tiszti főorvos cáfolta az ATV azon értesülését, hogy még mindig tesztekre várnak a tatabányai kórházban – mint mondta, most is folyamatosan zajlik a teljes kórházi állomány szűrése. Az Origo azt firtatta, hogy a Pesti úti idősotthon egyik ápoltjának hozzátartozója szerint november óta nem volt orvos az intézményben: Müller erre csak annyit mondott, hogy még zajlanak a Pesti úti idősotthont érintő vizsgálatok.
Május 4-től megnyitnak a vidéki strandok és fürdők – Müller Cecília szerint nem kell attól tartanunk, hogy ott kapjuk el a betegséget, már ha tartjuk egymástól a kétméteres távolságot: a koronavírust szerinte nem terjeszti az élő víz, a klórozott mesterséges vizek pedig biztosan nem, mert a vírus burkát szétmarja a klór.
Ugyanerről, a strandok helyzetéről kérdezte az Index Kiss Róbert rendőralezredest: hogyan tudja megakadályozni a rendőrség, hogy a korlátozás alatt álló fővárosiak és Pest megyeiek vidékre utazzanak fürdőzni. Ahol kijárási korlátozás van, azt be kell tartani – lényegében ez volt Kiss válasza. A rendőrtiszt hozzátette, a rendőrök továbbra is betartatják vidéken a még érvényben lévő szabályokat, így az 1,5 méteres védőtáv meglétét, és ellenőrzik a vendéglátóhelyeket is, hogy azok – a friss kormányrendeletnek megfelelően – tényleg csak teraszukon fogadjanak vendéget, és ne zárt térben. Kiss elmondta, egy nap alatt 1051 esetben léptek a rendőrök a május 3-án éjfélig életben lévő kijárási korlátozások megszegése miatt, ebből 405 intézkedés figyelmeztetéssel, 376 helyszíni bírsággal, a többi feljelentéssel zárult. 
A sajtótájékoztatón részt vett Gion Gábor pénzügyminisztériumi államtitkár is, aki a kormányzati hitelmoratóriumot méltatta: szerinte az egész éves moratóriummal 3600 milliárd forintnyi likvid tőke marad év végéig a lakosságnál és a vállalatoknál, amit világszerte egyedülállónak nevezett, mondván, a környező országokban csak a bajba jutottak és ők is csak három hónapig élhetnek a lehetőséggel, nálunk viszont mindenki. Bár Gion ezt nem említette, a helyzetet ugyanakkor árnyalja, hogy a végrehajtás alatt álló hiteleket továbbra is vonják az adósoktól. Az államtitkár hozzátette, a vállalati szektor 60 százaléka ettől függetlenül jelenleg is fizeti hiteleit, a lakosságnak pedig 40 százaléka törleszt továbbra is. 

Rogán Antal a nemzeti rendezvények főszervezője is lett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.01. 12:33

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Orbán Viktor a kabinetfőnökére bízta valamennyi ünnepünk, emléknapunk, és bármilyen kiemelt fontosságúnak ítélt esemény lebonyolítását.
Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke egyszemélyi felelőse lett nemzeti rendezvényeinknek, így Magyarország nemzeti ünnepeinek és más kiemelt fontosságú rendezvényeinek – derült ki a csütörtök éjjel megjelent Magyar Közlönyből. Az Orbán Viktor által aláírt kormányhatározat tételesen felsorolja három nemzeti ünnepünk (március 15-e, augusztus 20-a és október 23-a) mellett emléknapjainkat, illetve Magyarország karácsonyát. Ugyanakkor a határozatból az is kiderült, hogy Rogán Antal mától kezdve saját maga nyilváníthat bármilyen más, előre meg nem határozott eseményt kiemelt fontosságúvá. Az érintett eseményeken ugyancsak Rogán vezeti a miniszterek által delegáltakból álló Tárcaközi Koordináló Munkacsoportot és működteti az „Operatív Törzset”, amelynek vezetőjét is ő nevezheti ki. Ez azért fontos, mert ha szükséges, utóbbi testület élén álló személy dönthet az adott rendezvény egyes elemeinek vagy egészének elhalasztásáról, illetve megszakításáról is. Abban is szabad kezet kapott, hogy miként szervezik meg a rendezvényekkel kapcsolatban a lakosság teljes körű tájékoztatását, és a „közszolgálati médiával” való kapcsolattartást. A mostani kormányhatározat hatályon kívül helyezte azt a 2017-es döntést, amely korábban a nemzeti fejlesztési minisztert, illetve jogutódját az innovációs és technológiai minisztert jelölte ki a nemzeti rendezvények felelősévé.