Előfizetés

Szombaton mossák a Rákóczi hidat

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.01. 10:06

Fotó: Béres Márton / Népszava
6 óra 30 perctől 13 óráig a déli, 14 óra 30 perctől 20 óráig pedig az északi oldalt tisztítják meg.
Szombaton mossák a Rákóczi hidat – közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt. pénteken az MTI-vel. A közlemény szerint 6 óra 30 perctől 13 óráig a Rákóczi híd déli, 14 óra 30 perctől 20 óráig pedig az északi oldalát tisztítják meg. A hídmosás része a társaság éves tervezett köztisztasági munkáinak, emellett folytatják a járványügyi helyzet miatti közterületi fertőtlenítő munkákat is – jelezte az FKF.

Orbán: Ősszel egy második hullámmal térhet vissza a járvány

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.05.01. 09:45

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A fővárost „a legfertőzöttebb megapolisznak” nevező Orbán Viktor a munkanélkülieknek is üzent: szívesen látják őket a közmunka világában, vagy a hadseregben.
Élő és tudatos ellenségként beszélt a koronavírusról szokásos pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor, aki vagy ami ellen az első csatát szerinte már megnyerte Magyarország, és „a vírus nem pusztított szándéka szerint” a háborúnak még nincs vége – október-novemberben ugyanis egy második hullámmal térhet vissza a járvány. Ezért addig készenlétben kell tartani, és fel is kell fejleszteni az egészségügyet egy őszi roham kezelésére. A miniszterelnök szerint a koronavírusról végül is csak annyit tudunk biztosan, amit magunk is megtapasztalhatunk, vagy amiben egyetértenek a kutatók. Aztán összegezte a tapasztaltatokat: 
  • a vírus létezik, és nincs rá vakcinánk. Arra sincs garancia, hogy később elmenne vagy magától elpusztulna.
  • a járvány korosztályokat és területeket is különböző módon érint: a legtöbb áldozatot Budapesten és Pest megyében követelte, és az elhunytak túlnyomó részt idősek voltak – míg vidéken lassabban terjed és kevesebb halálesetet okoz.
Ezért kell Orbán szerint Budapesten és Pest megyében fenntartani a kijárási korlátozást, míg vidéken lazítani a korlátokon. A miniszterelnök azt is elismerte, hogy hosszú távon nem lehet így, bezárva élni.
Budapesten azonban szerinte csak akkor enyhíthetőek járványügyi tilalmak, ha csökken a halálesetek száma – a fővárost egyébként a legfertőzöttebb megapoliszként emlegette.

Az ország lakosságának harmadát kitevő 3 milliós Pest megyében és Budapesten egyébként értelemszerűen arányaiban több lesz a beteg, mint a kisebb lélekszámú, kevésbé centralizált megyékben és településeken.

A hazáját támadó intellektuális vírus, amit Soros György táplál

Orbán a beszélgetés során hangsúlyozta, a bonyolult problémákat egyszerűsíteni kell, és úgy lehet megoldani – mert az egyszerű lépéseken keresztül kell hatást kifejteni. Ugyanezt érvényesítette retorikájában is: a valós vírus mellett szerinte van egy intellektuális vírus is, ez alatt pedig Magyarországot érő külső és belső politikai támadásokat érti. Ilyen vírustámadás szerinte az, hogy Orbán kritikusai azt mondják, a miniszterelnök diktatúrát épít Magyarországon, visszaélve a különleges jogrend adta felhatalmazással.  Ezt mondják, és senkit sem zavar, hogy ez nem igaz – helyeselt a Kossuth rádió riportere; Orbán szerint a kritikák cáfolatához elég lenne elolvasni a koronavírus-törvényt, amit Vera Jourová uniós igazságügyi biztos is megtett, és a biztos szerint sem sért uniós jogokat.
Orbán szerint ugyanakkor arra nincsenek szavak, hogy valaki válsághelyzetben támadja a saját hazáját,
és látott is olyan ellenzéki képviselőt, aki szégyellte is magát, amikor külföldről megrendelt munkáját végezve támadta az országot.

Az sem okozhat nagy meglepetést, hogy a miniszterelnök szerint kik az ellenzék külföldi megrendelői: a liberális politikát pénzelő spekulánsok, de elsősorban Soros György, aki életnedveket pumpál a liberális hálózat köldökzsinórjába. Ezt pedig azért teszi – fejtegette Orbán – mert a második Soros-tervet akarja végrehajtani: örökkamatos kölcsönt adna a járvány sújtotta országoknak, köztük nekünk is, és hogy letörje az Orbán-kormány ellenállását, hálózatán keresztül diktatúraépítéssel vádaskodik.

Vár mindenkit a közmunka és a hadsereg

Orbán Viktor a gazdaság tervezett újraindítására is kitért: mint mondta, hogyha van munka, akkor esély is van, és ő személyesen garantálja, hogy annyi munkahelyet fognak létrehozni, amennyit a vírus megszüntetett. A meglévő, 3 hónapos álláskeresési járadékon és jövedelempótló támogatáson túl, a miniszterelnök képzést is ígért a munkájukat elvesztőknek – és vázolta, milyen lehetőségeket kínálnak nekik.
Van közmunkarendszer, ahova sok ember be tudnak engedni, az állami cégek is képesek munkahely -teremtésre, és ott van a hadsereg, ahova fél-egyéves képzés után várjuk az érdeklődőket

– sorolta Orbán.

Klaus Johannis román elnök nyilatkozatáról – miszerint a román szociáldemokraták odaadnák Erdélyt a magyaroknak – azt mondta, még nem tudni, hogy ez félreértés vagy provokáció, de egyelőre nem venné fel az elé dobott kesztyűt; mindenesetre ilyen kijelentéseket politikai pályafutása alatt még ritkán hallott. Az én viszonyom, és Magyarország viszonya is a tiszteleten alapul Románia felé, tiszteljük Romániát. Ezért érthetetlen, amit most Johannis mondott – tette hozzá Orbán, aki szerint külügyminisztere, Szijjártó Péter már megfelelően reagált az ügyben.

Figyelmeztetést adtak ki: csaknem az egész országban zivatarok jöhetnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.01. 08:09
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A déli, délnyugati szél nagy területen lesz élénk, időnként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 16 és 21 fok között várható.
Négy megye (Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Vas és Zala) kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki péntekre az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az előrejelzés szerint kezdetben borult vagy erősen felhős lesz az ég, majd nyugat felől szakadozni kezd a felhőzet, amely délután tovább folytatódik. Eleinte többfelé várható kisebb eső, zápor, helyenként zivatar. Délutánra kelet, délkelet felé tolódik a csapadék tengelye, amely ezzel egy időben fokozatosan szűnik is.
A déli, délnyugati szél nagy területen lesz élénk, időnként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 16 és 21 fok között várható, késő estére 8 és 15 fok közé hűl le a levegő.