Allergia vagy koronavírus? - Hasonlóak, de megkülönböztethetőek a tünetek

Publikálás dátuma
2020.05.02. 14:14
Illusztráció
Fotó: COLLANGES/BSIP / AFP
Pánikot, de indulatot is kiválthat, ha valaki köhög, tüsszent mellettünk, pedig könnyen lehet, hogy „csak” allergiás. Fontos tudni, mire és hogyan reagál a szervezetünk.
Köhögés, tüsszentés, orrfolyás – a szervezet természetes reakciói, főleg a ma már népbetegségnek számító allergia esetén. A járvány idején azonban pánikot is kelthet, ha ezek valamelyikét észleljük magunkon vagy a környezetünkben élőknél. Sokan megijednek, hogy koronavírussal fertőződtek meg, de indulatokat is gerjeszt, ha valaki a közelben tüsszent, az orrát fújja, esetleg köhög is. A tünetek valóban lehetnek hasonlóak, de mivel a pollenszezon egyszerre indult a vírushelyzettel, fontos megkülönböztetni, hogy a szervezetünk mire és milyen immunválaszt ad – hangsúlyozta Várdi Katalin, az InspiroMed Légzésközpont és Alvásklinika tüdőgyógyász főorvosa.
A világjárvány nemcsak az életünket, de a reakcióinkat is alapjaiban rendezte át. Ugyan eddig is rosszallóan néztük, ha valaki az utcán úgy köhögött, tüsszögött, hogy a kezét nem tette a szája elé. Sokan tettek akkor is megjegyzést, ha valaki betegen ment dolgozni, iskolába, óvodába. Az elmúlt időszak eseményei azonban valódi hisztériává erősítettek egy légúti fertőzés és az allergia tüneteivel kapcsolatos reakciókat. 
Ma már minden ötödik ember diagnosztizáltan allergiás, de ennél sokkal többen mutathatnak bizonyos időszakokban tüneteket. Az allergia olyan, a légutakat érintő immunválasz, amelyet nem kórokozó, hanem elsősorban pollenek váltanak ki. Ha a nyálkahártyát valami irritálja, a szervezet igyekszik azt az immunrendszer segítségével eltávolítani. Az ennek következtében kialakuló gyulladás gyengíti a nyálkahártya védekezőképességét, ezért allergiaszezonban fontos az orvos által előírt gyógyszereket szedni, mert a tünetek enyhítésével ezek hozzájárulnak ahhoz is, hogy az immunrendszer ellenálló maradjon az egyéb légúti megbetegedésekkel szemben.

Hogyan különböztethetjük meg?

A két betegség tünetei sokban hasonlítanak, de a koronavírus-fertőzést általában hőemelkedés vagy láz is jellemzi. Mindkettő száraz köhögést okoz, a koronavírus esetében viszont jellemző a nehézlégzés is. Ez és a magas láz a WHO adatai alapján a koronavírus leggyakoribb tünete, betegek 88 százalékánál megfigyelhető. Ezt követi a száraz köhögés (68%), a fáradtság (38%) és a hurutos köhögés (33%). Előfordulhat ízületi fájdalom, torok-, fejfájás és hidegrázás is. A szénanátha jellegzetes tünetei az orrviszketés, a tüsszögés, a vizes orrfolyás, a bedugult orr, a torok- és szemviszketés. A kiváltó ok többnyire valamilyen virágpor, pollen, kora tavasszal például a virágzó fák okozhatnak panaszokat. A Covid-19 fertőzésnek kevésbé jellemző tünete a tüsszögés és a viszketés. A betegség a szaglás és az ízlelés hirtelen elvesztéssel jár, ezek az allergiánál csak hosszú idő után alakulhatnak ki, akkor is csökkent formában. Előfordulhat, hogy valaki az allergiájával egyszerre kapja el a koronavírust, erre akkor érdemes gyanakodni, ha a megszokott tüneteken túl a Covid-19 panaszait is tapasztalja. 
Ha az allergiás tünetek enyhék, néhány napig érdemes lehet kipróbálni a vény nélkül kapható allergiakészítményeket. Ha a tünetek javulnak vagy nem rosszabbodnak, nincs ok az aggodalomra. Állapotromlás esetén azonban cselekedni kell, a kezeletlen allergia ugyanis további problémákat okozhat – hangsúlyozta a szakorvos. Az allergiaszűrések jelenleg ugyan szünetelnek, de egy szakorvos telefonos kikérdezés és konzultáció alapján is sokat tud segíteni. Már ismert allergiára a szakorvos e-recept formájában is fel tudja írni a készítményt. 
A járvány idején se hagyjuk el a megszokott gyógyszerek szedését, már csak azért sem, mert a tünetek veszélyt jelenthetnek, például szipogással az orrból a tüdőbe juttathatjuk a vírust – hívta fel a figyelmet a szakorvos. Ugyanezért nem javasolt viszont az orrmosó használata, mert nagyobb az esély, hogy a tüdőbe juttassuk a folyadékcseppekhez tapadó vírust.
Szerző

A tüdő egészsége nem csak a járvány idején fontos

Publikálás dátuma
2020.05.01. 14:14

Fotó: CHASSENET/BSIP / AFP
Általában is sokat tehetünk, hogy ellenállóbb legyen a fertőzésekkel szemben.
A tüdő épségére legtöbbször csak probléma, illetve a dohányzással összefüggésben gondolunk. Az elmúlt időszakban ugyan a légzőszerveink a figyelem középpontjába kerültek, arról kevés szó esik, hogyan óvhatjuk egészségét a mindennapokban, és mit tehetünk annak érdekében, hogy ellenállóbb legyen a fertőzésekkel szemben. 

Nagy levegő

 A tüdő elsődleges feladata, hogy oxigénnel lássa el a szervezetünket: az elhasznált levegő helyett frisset juttasson a testünkbe. Ez a folyamat egy hatalmas, körülbelül száz négyzetméteres felületen, a tüdőszövetekben zajlik. A szükséges oxigén a keringési rendszer segítségével jut el a különböző szervekhez. Az olyan behatások, mint a dohányzás, a munkahelyi ártalmak és az allergének fokozatosan károsítják a csak kis mértékű regenerálódásra képes tüdőszöveteket, így rontják a tüdő és ezáltal a többi szerv működését is.
A légzőszervek számos olyan betegségnek is ki vannak téve, amelyek akár súlyos szövődményekhez is vezethetnek, ezért fontos odafigyelni és a megfelelően kezelni ezeket. A fertőző kórokozók (leggyakrabban baktériumok és vírusok) megbetegíthetik az alsó és felső légutakat, és garat-, mandula-, gége- vagy akár tüdőgyulladást idézhetnek elő. A tüdő a különféle betegségekre a leggyakrabban száraz vagy nedves köhögéssel és nyugalmi állapotban vagy terheléskor jelentkező légszomjjal válaszol. Fontos tudni azonban, hogy ezek a panaszok nem csak tüdőbetegségek esetén jelentkezhetnek.
„A légutak fertőző megbetegedései cseppfertőzés útján terjednek. A megfelelő tüneti és célzott gyógyszeres kezelések mellett nagyon fontos, hogy megakadályozzuk a kórokozók terjedését. Járványon kívüli időszakban a családokon gyakran végigsöpörnek a különböző közösségekből (bölcsőde, óvoda, iskola) hazahozott légúti fertőzések. Ilyenkor is fontos, hogy ne fertőzzünk tovább: kerüljük a beteg emberekkel való kontaktust, gyakran és megfelelő technikával mossunk kezet, továbbá viseljünk szájmaszkot” – mondta Strausz János, a Budai Egészségközpont pulmonológus, onkológus szakorvosa.

Nem minden szennyeződés látható

Bármilyen tisztának is látszik a lakásunk, számos láthatatlan szennyezőanyag és allergén vesz körül minket, például penész, különböző pollenek, vegyi anyagok vagy akár a tisztítószerekből felszabaduló mikroszkopikus részecskék tömege. Ezért érdemes minél gyakrabban takarítani, főleg pollenszezonban. Az arra érzékenyeknek pedig javasolt beszerezni a bútorok, ágyneműk, szőnyegek mélyebb tisztítására is alkalmas atkaporszívót.

Vegyszerek biztonságosan

A párolgó, maró hatású tisztítószerek, a vízkő- vagy zsíroldó kemikáliák, illetve a spray formájú kozmetikumok belégzése nem tesz jót a légzőszerveknek, fontos, hogy használatkor ezeket ne lélegezzük be.

Dohányzás: passzívan se

A tüdőre ártalmas tevékenységek közül a legismertebb a dohányzás. A cigarettafüstben lévő égéstermékek agresszív, gyulladáskeltő és hosszútávon rákkeltő hatású vegyi anyagok, amelyek nemcsak a dohányosoknak, hanem a környezetükben élő, passzív dohányzásnak kitett hozzátartozóiknak is ártanak. Ezért a „bagós” próbáljon meg leszokni, ennek hamar számos pozitív hatása van szervezetre. Ám, ha nem tud lemondani a káros szenvedélyéről, legalább a környezetében élőket kímélje meg a füsttől.

Egy kis mozgás

A rendszeres fizikai aktivitás sokat segít általános egészségi állapot, valamint a tüdő épségének megőrzésében is. A séta, a gyaloglás, a kocogás, a kerékpározás vagy a torna javítja az erőnlétet, a légzést és a keringést is. Még a korlátozások közepette, a biztonsági intézkedések betartásával is van lehetőség sétálni, kocogni, futni. A mozgás endorfint szabadít fel, így az edzés után jobban: nyugodtabbnak és kiegyensúlyozottabbnak érezhetjük magunkat.

Folyadék, folyadék, folyadék

A sokat emlegetett megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel nélkülözhetetlen a tüdő egészsége szempontjából is. Naponta legalább másfél-két liter vizet vagy teát ajánlott fogyasztani, légúti megbetegedések, például hörgőgyulladás vagy asztma esetén pedig akár ennél is többet. 
Bár ezek támogathatják a légzőszervek egészséges működését, a rendszeres szűrővizsgálatokról nem szabad megfeledkezni. „Tünetek nélkül is ajánlatos – különösen negyven év felett – a légzésfunkció és a tüdő radiológiai állapotának rendszeres ellenőrzése. A kivizsgálást nem szabad halogatni, ha légszomj, mellkasi fájdalom, nehézlégzés, elhúzódó rekedtség, köhögés, nem szűnő hurutos tünetek vagy gyengeség tapasztalható” – hangsúlyozta a szakorvos.
Szerző
Témák
tüdő

Fülledtség, szél, hidegfront - Minden változik, a fejfájás biztos

Publikálás dátuma
2020.04.30. 16:16

Fotó: B. BOISSONNET/BSIP / AFP
Ugyan csütörtökön átmenetileg frontmentes az időjárás, a napok óta tartó és tovább is folytatódó változékonyság fokozza a szervezet egyébként is magas stresszterhelését.
Csütörtökön frontmentes lesz az idő, de a fülledtség diszkomfort érzetet, nehézlégzést, vérnyomás-ingadozást, keringési rendellenességeket is okozhat. Az időseknek és a szívbetegeknek ajánlott kerülni a megerőltető fizikai munkát, a pihenés segíthet. Pénteken sem pihenhet a szervezet; északnyugat felől hidegfront érkezik, folytatódik a változékony időszak. A front előtt keleten és délen a magasabb hőmérsékletek gyenge melegfront jellegű tüneteket; kisebb alvászavarokat, koncentrálási problémákat okozhatnak, de a nap második felében már ott is a hidegfront fejti ki hatását.
Sokaknál jelentkezhet görcsös típusú fejfájás, izom- és hasi görcsök, amelyeket a megélénkülő szél fokozhat is. A markáns változás a szívbetegeket és a keringési rendellenességekkel élőket is tovább terheli: vérnyomás-ingadozást, rosszullétet, szédülést tapasztalhatnak. A zivatarok területén az asztmások állapota romolhat elsősorban, de a vihar előtt sokan „ok nélküli” nyugtalanságot, izgatottságot is tapasztalhatnak – olvasható a Meteo Klinika honlapján.
A változékonyság napokig jellemző lesz, ezért ajánlott vitaminokkal támogatni az immunrendszert, erősíteni a szervezet alkalmazkodóképességét. Egyre több a friss zöldségféle kapható, a retek és az újhagyma fogyasztását javasolt rendszeressé tenni. A napos tájakon a déli órákban erős lesz az UV-sugárzás, ami az árnyékban is ér, de ott, szintén megfelelő bőrvédelemmel, lassabb, biztonságosabb barnulás érhető el. 
A pollenek közül jelenleg a platán, a tölgy és a nyír okozza a legintenzívebb tüneteket, ezen kívül a fűz és a kőris virágporának koncentrációja is elérheti a közepes szintet. Az allergiásoknak jó hír, hogy a záporokat követően jelentősen csökken a pollenkoncentráció. 
Az élénk szél, záporok, zivatarok esetén a viharos széllökések csökkenthetik az autók menetstabilitását. A nedvessé váló utakon megnő a féktávolság és a csúszásveszély, de azért sem árt óvatosan vezetni, mert a sofőröket csökkent figyelem és koncentrálási problémák is jellemezhetik.
Szerző