Az EPP nem kötelezné a tagállamokat migránsok befogadására

Publikálás dátuma
2020.04.29. 20:40

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Ezen kívül az Unió határain kívülre terelné a menedékkérelmek elbírálását az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakciója.
Az EPP politikai csoportja szerdán elfogadta álláspontját az Európai Unió migrációs és menekültügyi politikájáról, amelyről hamarosan az Európai Bizottság is új javaslatokat tesz közzé. A néppárt szolidaritást sürget a rászorulókkal, és szigort az elutasított menedékkérőkkel szemben. A vitában felszólaló fideszes Hidvéghi Balázs támogatta az előterjesztést, közölték lapunkkal a frakcióhoz közeli források. A kereszténydemokrata pártokhoz tartozó képviselők szerint a menedékjogi eljárásokat a jövőben az Európai Unió határain kívül kell lefolytatni. Biztosítani kell, hogy a menedékkérők a külső határokon felállított állomásokon, tranzitzónákban vagy regionális partraszállási platformokon nyújthassák be a menedékjog iránti kérelmüket, amit a tagállami hatóságok ott helyben elbírálnának. A közös menekültpolitikának a szolidaritáson, a közös teherviselésen kell nyugodnia, amelynek központi eleme a menedékkérők igazságos szétosztása a tagállamok között. Azoknak az országoknak, amelyek a migránsok áthelyezésében nem tudnak vagy nem kívánnak részt venni, jelentős és kézzelfogható hozzájárulással kell bizonyítaniuk szolidaritásukat uniós partnereikkel. A szöveg nem részletezi, hogy ez pontosan mit jelentene. Az elosztási mechanizmust úgy kell működtetni, hogy csak azok maradhassanak Európában, akik valóban védelemre szorulnak. A tagállamok kizárólagos hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy kit engednek be a területükre, és kit toloncolnak ki. Egyedül ők határozhatnak arról is, hogy megnyitják-e a legális bevándorlás csatornáit — hangsúlyozzák az EPP-sek, akik az utóbbit a jól működő migrációs politika kulcsfontosságú elemének tekintik. Szerintük az EU-nak hosszú- és rövidtávra szóló, valamint szezonális vízumokat kell kibocsátania a külföldi munkavállalók számára. Az Európai Néppárt felújítaná a tárgyalásokat az Európába tartó menedékkérők fogadására alkalmas partraszállítási platformok létrehozásáról a földközi-tengeri államokkal. A menedékjogi eljárások kiszervezésével néhány éve már kudarcot vallott az Európai Unió, mert egyetlen országot sem talált, amely hajlandó lett volna felajánlani a célra partmenti térségeit. Az EU-nak a vele kapcsolatban álló harmadik országok tudomására kell hoznia, hogy együtt kell működniük a migráció feltartóztatásában és az Európából kitoloncolt állampolgáraik visszafogadásában, másként elveszíthetik kereskedelmi kedvezményeiket, fejlesztési segélyeiket, a legális munkavállalás és a vízummentes utazás lehetőségét - húzzák alá állásfoglalásukban a néppárti frakció tagjai.  

Bombariadó miatt ki kellett üríteni a bécsi Hofburgot

Publikálás dátuma
2020.04.29. 18:15
Képünk illusztráció
Fotó: ALEX HALADA / AFP or licensors
Az államfő is az épületben tartózkodott.
Bombafenyegetés miatt szerda délután kiürítették a bécsi Hofburgot. A rendőrség szerdán 15 óra után zárta le az osztrák fővárosban a Ballhausplatzot; a Hofburg, valamint a kancellária előtti területet, mivel azt megelőzően egy ismeretlen emailben bombamerénylettel fenyegetőzött. A helyszínt több tucat rendőr biztosította. 
Az épületben tartózkodó Alexander Van der Bellen államfőt biztonságba helyezték, a Hofburgot kiürítették. Ezt követően a rendőrök kutyákkal átkutatták az épületet. A rendőrség mellett a mentők és a tűzoltók is a helyszínre érkeztek. A bécsi rendőrség később Twitter-oldalán bejelentette, hogy a keresés véget ért, és nem találtak bombát.

Leégett egy faház Viborgban, hat gyerek is életét vesztette

Publikálás dátuma
2020.04.29. 17:14
Képünk illusztráció
Fotó: Igor Ageyenko /
A legfiatalabb áldozat mindössze egy hónapos volt.
Hat gyerek és két felnőtt életét vesztette, amikor szerdára virradóra leégett egy egyszintes faház az északnyugat-oroszországi Viborgban.
Az áldozatok valamennyien egy család tagjai voltak.

Az odaveszett gyerekek közül a legkisebb egy hónapos, a legnagyobb 8 éves volt. A Leningrád megyei gyerekjogi ombudsman közölte, hogy egyik testvérük, aki külön élt, és túlélte a tragédiát, segélyben fog részesülni. Élve vészelte át a szerencsétlenséget egy, a házban éjszakázó vendég - sajtóértesülések szerint egy nagybácsi -, aki a füstszagot érezve kimenekült az utcára. A tűzoltóknak csaknem másfél órájukba telt a 120 négyzetméteres épületet pusztító lángok elfojtása a rendkívüli helyzetek minisztériumának tájékoztatása szerint. Az ügyben gondatlanságból elkövetett emberölés címén eljárás indult. A házban volt tűzjelző berendezés, de nem lépett működésbe. A balesetet feltételezések szerint rövidzárlat okozhatta.
Szerző