Légszomj is jelezheti az érkező hidegfrontot

Publikálás dátuma
2020.04.28. 15:23

Fotó: SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
Egyre fülledtebbé válik az átlagosnál egyébként is melegebb levegő, ami fokozza a szervezet terhelését.
A kedden is folytatódó melegedés egyre inkább kimeríti a szervezetet. Leginkább a szívbetegek, az idősek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg az időjárás, de a párásság és a helyenkénti nagy hőingás mindenkit megterhelhet. Általánosak lehetnek az alvászavarok, a fejfájás, a fáradtság és a tompaság is. Jelentősen csökken a koncentrálóképesség, türelmetlenebbek, ingerlékenyebbek lehetünk. A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig az asztmások állapota romolhat. Estétől északnyugaton már érezhető a szerdára virradóan északnyugat felől áthaladó hidegfront hatása: felerősödhetnek a görcsös panaszok. Szerdán ez fokozódhat is, izom- és hasi görcsök, de görcsös fejfájás is kínozhatja az érzékenyeket. Sokan tapasztalhatnak ingerlékenységet és nyugtalanságot. Érdemes minél többet pihenni, a szívbetegeknek, mivel az ő állapotuk is romolhat, javasolt a megterhelő tevékenységek kerülése – olvasható a Meteo Klinika honlapján.
Csökken a hőérzet, ezért, ha szerdán kimozdulunk, az előző napokhoz képest melegebben érdemes öltözni, még akkor is, ha nagy lehűlés nem várható. A változékony időszak tovább terheli az immunrendszert, ezért fontos megfelelő mennyiségű vitaminbevitel. Elsősorban a C-vitamin pótlása ajánlott, ezt a friss tavaszi zöldségekkel is megtehetjük, ami azért is hasznos, mert a folyadékpótlásban is segítenek. Ez ugyanis szintén fontos, az ásványvíz, a gyümölcstea és a limonádé a legjobb választás, a cukros üdítők, az alkohol fogyasztása viszont kerülendő. Az izzadás során elvesztett ásványi sókat is pótolni kell, ezt ásványvízzel, valamint az ételek mértékkel történő sózásával tehetjük meg.
A pollenterhelés szerdán átmenetileg mérséklődik. A légköri szennyezőanyagok koncentrációja is csökken, országszerte tiszta lesz a levegő. Az UV-sugárzás kedden erős, meghaladhatja 5-ös értéket, ami azt jelenti, hogy akár pár perc alatt le lehet égni. Szerdán aztán időben és térben is változékonyak lehetnek az értékek, de a déli órákban erős fokozatú is lehet.
A közlekedők türelmetlenek, ingerültek és agresszívek lehetnek, de a fáradtság, kábaság is növeli a balesetveszélyt. Az időnkénti élénk oldalszél ronthat a menetstabilitáson, zivatarok idején pedig a viharos széllökések kívánnak nagyobb óvatosságot vezetés közben.
Szerző

Így használjuk a maszkot, hogy értelme is legyen a viselésének

Publikálás dátuma
2020.04.28. 10:13

Fotó: Mathieu Menard/Hans Lucas via AFP / AFP
Útmutató ábrával segíti a WHO magyarországi közösségi oldala, hogy a tömegközlekedési eszközökön és a boltokban most már kötelező maszk viselése valóban segítse a járvány terjedését.
Hétfőtől a BKK járatain, az üzletekben, a piacokon és a taxikban is kötelező az orr és a száj eltakarása. A járvány terjedésének lassítását célzó intézkedés bejelentésekor Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán azt írta: „nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy zárt térben veszélyes, ha nem takarjuk el az arcunkat. Ezért lesz kötelező kendő, sál vagy maszk viselése.” Az intézkedéshez kapcsolódva a Budapesti Közlekedési Központ, illetve a Magyar Református Szeretetszolgálat is egészségügyi maszkot ad térítésmentesen a közösségi közlekedést használóknak.
A maszk helyes használatához az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi Facebook-oldalán találhatunk útmutatót. Ennek alapján először a kezünket kell megtisztítani szappanos vízzel vagy alkoholos kézfertőtlenítővel, a szánkat és az orrunkat eltakaró anyaghoz később már ne nyúljunk, ha mégis megérintettük, tisztítsuk meg a kezünket. Levenni pedig hátulról úgy kell, hogy ne érjünk a maszk elejéhez. Utána helyezzük zárt tárolóba, és mossuk vagy tisztítsuk meg a kezünket.   
Mint arról beszámoltunk, korábban megoszlottak a vélemények a maszkviselésről. Müller Cecília tisztifőorvos éppen az Egészségügyi Világszervezet ajánlását követve azt hangoztatta, csak azok használják, akiknek koronavírus-fertőzésre utaló tüneteik vannak vagy beteg embert ápolnak. A Magyar Orvosi Kamara egy karikatúrával is segített megérteni, a száj és az orr elfedése mindenkinek hasznos, mert gátolja a vírus átadását tünetmentes fertőzöttek esetén is, ezzel hozzájárul a járvány terjedésének megakadályozásához.
Szerző

Alvástanulásra is használható a bezártság

Publikálás dátuma
2020.04.27. 14:14

Fotó: Roos Koole/ANP via AFP / AFP
Az alvásminőség javulásával az immunrendszer a koronavírussal szemben is ellenállóbbá válhat.
A koronavírus-járvány nemcsak a testi, hanem a mentális, lelki egészséget is érinti; szorongunk, izgulunk, aggódunk, bezártság-érzésünk van, de akár pánik is ránk törhet. Felerősödhetnek a már korábban felismert alvásproblémák, azaz insomniás tünetek, mivel sokkal nagyobb stressznek vagyunk kitéve. Az, ha nem tudunk jól aludni, gyengíti az immunrendszert is. A védekezőképességünk megőrzése érdekében tehát nagyon fontos, hogy jól és eleget aludjunk – hangsúlyozta Várdi Katalin somnológus Az alvásspecialista szerint a bezártság, az otthonról dolgozás, a „home office” alkalmas arra, hogy újragondoljuk az alvási szokásainkat és a jó alváshoz szükséges optimális körülményeket alakítsunk ki. 
Legtöbbször azért nem tudunk aludni, mert az étkezésünket, a mozgásunkat, a napirendünket nem tudjuk megfelelően kontrollálni. Az otthoni környezetben ezt talán még nehezebb megvalósítani, elveszhet a rendszeresség, aminek számos negatív hatása lehet. Azt érezzük is, hogy a közérzetünket és a teljesítőképességünket jelentősen befolyásolja, hogy hogyan alszunk, az viszont kevésbé ismert tény, hogy az alvásminőséget alapvetően a napközbeni tevékenység határozza meg. Insomnia esetén most, a bezártság idején a megszokottnál is tudatosabban kell élni – hangsúlyozta a szakorvos.

Meg kell tanulni jól aludni!

A legfontosabb, amiről mi is írtunk, hogy alakítsunk ki napirendet. Kezdjük el a napot reggel. Ha ugyanis túl sokáig alszunk, felborul az egészséges alvás-ébrenlét ciklus. Ennek sokkal nagyobb jelentősége van, mint gondolnák, hiszen az egész test, a szervek és a sejtek működését az úgynevezett cirkadián ritmus határozza meg. Ez alapján minden sejtszintű tevékenység adott időszakban történik, sok fontos folyamat például éjszaka, megfelelő alvás esetén megy végbe. Ha ezek huzamosabb időn keresztül kimaradnak, az káros lehet az egészségre. Osszuk be a feladatainkat és a szabadidőnket: rendszeresen és egészségesen étkezzünk, iktassunk be minden napra mozgást, stresszoldó és légzőgyakorlatokat is, legyünk a szabad levegőn, fordítsunk időt lazításra és a szellemi feltöltődésre is. Kerüljük viszont a hosszabb napközbeni alvást. Folyamatosan figyeljünk szervezetünk működésére és a stresszt semmiképpen se alkoholfogyasztással próbáljuk enyhíteni, inkább természetes módon, nyugtató teákkal, mozgással, relaxálással – ajánlotta a szakorvos.

Rendszeresség az alvásban is

Próbáljunk minden nap ugyanabban az időben nyugovóra térni. Alakítsunk ki rituálékat, amelyek segítenek abban, hogy a szervezet minél jobban fel tudjon készülni az alvásra. Próbáljunk olyan, csendes szobában aludni, ahol nincs túl meleg – 18-20 fok lenne ideális. A szobában ne legyen óra, amelynek zavarhatna a hangja, és felébredés esetén se lássuk, mennyi az idő. Elalváshoz közeledve, 1-2 órával előbb fokozatosan csökkentsük a fényt a környezetünkben, már ne használjunk telefont, számítógépet, lehetőleg ne nézzünk televíziót – különösen ne a hálószobában. Teljes sötétségben aludjunk, ez azért fontos, mert az álmosságért felelős melatonin nevű hormon a fény csökkenésére termelődik az agyalapi mirigyben. Ha ennek mennyisége kevés, éberebbek leszünk, nem tudunk elaludni. Próbáljunk kávét és teát csak délelőtt inni, 3 órával a lefekvés előtt már ne együnk, főleg ne magas szénhidráttartalmú ételeket, például édességeket, ne igyunk túl sok folyadékot és kerüljük a dohányzást – sorolta az alvást segítő praktikákat a szakorvos.
Ezek akkor is sokat javíthatnak a helyzeten, ha a rossz minőségű alvásnak és az insomniának lelki okai vannak, de ajánlatos szakember tanácsát is kérni, a helyzetre való tekintettel akár online formában is. Az otthonlét, a szabadabb időbeosztás ugyanis a nehézségei ellenére lehetőséget teremt arra, hogy javítsunk az alvásminőségen, ami kipihentebbé tesz és támogatja az immunrendszert, hogy ellenállóbbá váljon a koronavírussal szemben is.
Szerző