Előfizetés

Trump: Az Egyesült Államok „éhes a munkára”

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.28. 07:12
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: MANDEL NGAN / AFP
„Gazdaságunk egészségének biztosítása életbevágóan fontos nemzetünk egészségének garantálásához, s ez a két cél párban jár” – mondta az amerikai elnök. Hozzátette: a kormányzat „nagyon komoly vizsgálatot” indított arról, hogy Kína hogyan kezelte a járványt.
Az Egyesült Államok „egyre jobban van” és „éhes a munkára” – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök hétfőn este a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón, miután előzőleg bejelentették, hogy ezentúl nem lesznek naponta ilyenek. Trump úgy fogalmazott: a szörnyű helyzet után az amerikaiak „éheznek rá, hogy dolgozhassanak”. Valamint hangsúlyozta, hogy „gazdaságunk egészségének biztosítása életbevágóan fontos nemzetünk egészségének garantálásához, s ez a két cél párban jár”. Az elnök azt fejtegette, hogy meg lehetett volna állítani a koronavírus-járványt, a szükségtelen haláleseteket.
„Túl sok halál volt ebben az országban, meg lehetett volna állítani, elejét lehetett volna venni, de valaki hosszú idővel ezelőtt mintha úgy döntött volna, hogy ezt nem teszi meg, és emiatt az egész világ szenvedésre ítéltetett”

– fogalmazott.

Nem mondta ki azonban, hogy kire, vagy kikre gondolt, s nem fejtette ki részletesen a feltételezését sem. Újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, a kormányzat „nagyon komoly vizsgálatot” indított arról, hogy Kína hogyan kezelte a járványt.
„Egyáltalán nem vagyunk boldogok Kínával, nem vagyunk boldogok az egész helyzettel, mert úgy hisszük, hogy a járványt meg lehetett volna állítani már a forrásánál”

– mondta.

Majd hozzátette, hogy a fertőzést „gyorsan meg lehetett volna állítani, és akkor nem terjedt volna el az egész világon”. „Egyetlen országot kivéve senkit nem lehet felelőssé tenni a történtekért” – szögezte le, hangsúlyozva azt is, hogy 
„senki nem akar senkit sem okolni, mi csak azokat az embereket keressük, akiknek meg kellett volna állítaniuk a járványt már a forrásánál”.

Arra a felvetésre, amely szerint Alex Azar, az emberi erőforrások és egészségügy minisztere kicsinyítette a vírusfertőzés és a járvány jelentőségét, Trump azt válaszolta: az állítás „nem korrekt” Azarral szemben. Mint mondta, a demokrata párti politikusok, köztük Nancy Pelosi házelnök a járvány kitörésekor szintén nem ismerték fel a helyzet komolyságát.
„Nancy Pelosi a kínai negyed utcáin táncolt, oda akart menni bulizni, s ez február végén volt”

– mondta, utalva arra, hogy Pelosi februárban arra buzdította az embereket, hogy látogassanak el San Francisco kínai negyedébe, fellendítendő a nehézségekkel küszködő helyi üzleteket. San Franciscóban csak márciusban vezették be a kijárási korlátozásokat. A sajtókonferencián Deborah Birx orvos, járványügyi szakember és Brett Giroir admirális, a szövetségi egészségügyi tárca államtitkára – mindketten a járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket egyeztető kormányzati munkacsoport tagjai – beszámoltak a vírustesztekkel kapcsolatos erőfeszítésekről. Egybehangzóan állították, hogy e téren jelentősen javult a helyzet, a szövetségi kormányzat bármelyik tagállamot képes ellátni megfelelő számú tesztkészlettel. Az új előírások szerint a vírustesztek elvégeztetése nem a szövetségi kormányzatra, hanem az egyes tagállamokra hárul majd, és a kormányzóknak maguknak kell elkészíteniük a tesztelésekre vonatkozó terveket. A CBS televízió korábban idézett abból a leiratból, amelyet a kormányzók megkapnak. E szerint az államoknak kell aktívan figyelemmel kísérniük a járványhelyzet alakulását, és gyors intézkedéseket magában foglaló terveket kell kidolgozniuk a járvány esetleges helyi kiújulásának kezelésére. Ennek részeként ki kell dolgozniuk például a gyors elkülönítés lehetőségeit és az azonnali tesztelést.

Újabb 12 ezer rabot engednek szabadon a koronavírus-járvány miatt Afganisztánban

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.28. 06:31
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Eddig nagyjából 9-10 ezer fogvatartott szabadon bocsátását rendelték el a dél-ázsiai államban.
Afganisztánban újabb több mint 12 ezer rabot terveznek kiengedni a börtönökből a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében – jelentette be a kormány hétfő éjjel.
„A vírus börtönökben való terjedésének megelőzése céljából Asraf Gáni elnök elrendelte 12 399 rab korai elengedését”

– közölte a kabinet tájékoztatási központja a Twitteren.

Ennek az intézkedésnek nincs köze a kormány és a tálibok között zajló fogolycserékhez. A járvány kezdete óta nagyjából 9-10 ezer fogvatartott szabadon bocsátását rendelték el hasonló okból a dél-ázsiai államban, a folyamat még nem zárult le minden érintett esetében. Az első körben a fő kezdeményezettek a nők, a fiatalkorúak, a súlyos betegek és az 55 évnél idősebbek voltak. Afganisztánban az egészségügyi hatóságok eddig mintegy 1700 igazolt fertőzöttet és 57 halálos áldozatot regisztráltak. Ezeknél azonban szakértők szerint a valós számok lényegesen magasabb lehetnek, miután nagyon kevés tesztet végeznek az országban.

Rendőrök közé hajtott egy autós Franciaországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.28. 06:23

Fotó: FRANCK FIFE / AFP
A tettes helyi lakos, akit nem messze a támadás helyszínétől őrizetbe vettek.
Szándékosan két igazoltató motoros rendőr közé hajtott hétfőn egy, a menetiránnyal szemben haladó autós Párizs egyik északkeleti elővárosában, Colombes-ban. A férfit a helyszínen előállították, tettét a palesztin helyzettel indokolta – közölték francia rendőrségi források. A támadásban az egyik rendőr könnyebben, a lábán, a másik súlyosabban, a fején sérült meg, mindkettőjüket kórházba szállították, de egyikük sincs életveszélyben. A két rendőr a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő kijárási korlátozások ellenőrzésére igazoltatott autósokat, amikor este 6 óra körül egy fekete színű, BMW típusú gépkocsi elgázolta őket. A tettes helyi lakos, akit nem messze a támadás helyszínétől őrizetbe vettek. Az ügyészség szerint a gyanúsított azonnal jelezte, hogy szándékosan hajtott a rendőrök közé. Azt mondta, hogy Palesztina helyzetét akarta megbosszulni. A feltételezett tettes otthonában jelenleg házkutatást tart a rendőrség. A gépkocsijában egy kést és egy levelet találtak a nyomozók, amelyben magára vállalata a támadást. A 29 éves elkövető nem szerepel a titkosszolgálatok nyilvántartásában, de köztörvényes bűncselekmények miatt 2008-ban közmunkára ítélték. A gyanúsított korábban pszichiátriai krízisen is átesett, de kórházban emiatt nem ápolták, elmeállapotát kedden vizsgálja meg a rendőrség annak eldöntésére, hogy őrizetbe vétele összeegyeztethető-e az állapotával. Az ügyben a Párizshoz közeli Nanterre ügyészségének megbízásából a bűnügyi rendőrség indított vizsgálatot, a párizsi terrorellenes ügyészség figyelemmel kíséri a nyomozást, de egyelőre nem indított eljárást.