Életveszélyben is éhbérért: így keresnek az idősotthonok dolgozói

Publikálás dátuma
2020.04.27. 18:34

Fotó: Röhrig Dániel / Nepszava
Karácsony Gergely szerint elkeserítően keveset keresnek az idősotthonok alkalmazottjai. A főpolgármester emelt is a bérükön. Igaz, közben a fővárosi cégvezetőket sem hagyta az út szélén.
Bármikor elkaphatják a koronavírus-fertőzést, nem mindig jutnak védőmaszkhoz,  ráadásul a közvéleményt is ellenük hangolják: nehéz körülmények között, alulfizetetten dolgoznak a fővárosi idősotthonok alkalmazottjai, ismerte el egy Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely. A főpolgármester Budapest hőseinek nevezte őket – a kérdés az volt, hogy kapnak-e valamit érdemben a szép szavakon kívül, miközben a fővárosi cégvezetők fizetése emelkedik. A Népszava a fővárosi fenntartású otthonok dolgozóinak létszámáról, bérezéséről (annak esetleges változásáról) kérdezte a Főpolgármesteri Hivatalt. A válaszból kiderült: 11 otthon működik fővárosi fenntartásban, 28 telephelyen, ahol összesen 2166 alkalmazottat foglalkoztatnak.
A dolgozók mind közalkalmazottak, és - mivel közalkalmazotti bértábla alapszámai 2008. óta lényegében nem változtak – a minimálbér és a garantált bérminimum alapján számolják járandóságukat.
Egy pályakezdő nettó 104650 ezer forintot keres havonta, ha nincs végzettsége, ha szakképzett, akkor nettó 136890 forintot - legalábbis ennyi a jogszabályban előírt "kötelező".

Ehhez hozzájárul még a szociális ágazati bérpótlék évről évre növekvő összege, valamint a fővárosi béremelés is: a foglalkoztatónak számító főváros 2014-ben 6 százalékkal emelte meg dolgozói bérét, idén március végén pedig Karácsony Gergely jelentett be egy várható 15 százalékos emelést, Budapest-pótlék néven. Az idősotthonokban emellett bevezették a cafetériát, Karácsony pedig a járványhelyzetre való tekintettel átlagosan egyszeri 100 ezer forintos juttatást osztana szét az alkalmazottak között.
Mindezek azonban együtt sem jelentenek valódi mentőövet:
egy pályakezdő szakképzett idősotthoni ápoló ágazati bérpótlékkal és az eddigi fővárosi emeléssel együtt is mintegy nettó 160 803 forintot keres jelenleg. Ha megkapja majd a főpolgármester által ígért Budapest-pótlékot, akkor is 182 ezer forintos nettó fizetést kap, az első évben járó ágazati pótlékkal együtt.

A kezdő szakképzetlen dolgozók pedig ennél is siralmasabban keresnek. A főváros amúgy erre az évre 8,62 milliárdot tett félre az idősotthonok dolgozóinak bérére, de ebből még lejön a munkáltatót és a munkavállalót terhelő számos adó is.

Van, aki szépen gyarapszik

Az idősotthonok ügyében készségesen válaszolgató hivatal ugyanakkor mintha észre sem vette volna, hogy a fővárosi cégvezetők béremeléséről is kérdeztük őket: ismert, hogy Karácsony Gergely a járvány idején döntött arról, hogy a korábban 15 százalékról 40 százalékra emeli a cégvezéreknek kifizethető teljesítménybért – vagyis az illetékesek éves alapfizetésük majdnem felét kaphatják meg prémiumként.

Szerző

Azonnal megbüntették a rendszert dudálva szidó Szél Bernadettet, és a biciklisek se menekültek (videó)

Publikálás dátuma
2020.04.27. 18:02

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az első tiltakozáson a rendőrök még nem léptek fel ilyen erélyesen.
Hangjelzés indokolatlan használata miatt bírságolták sorba azokat, akik részt vettek Szél Bernadett és Hadházy Ákos "dudálós tüntetésén" (a szervezők maguk sem úszták meg büntetés nélkül). Az autós demonstráció műfaját egyébként a járvány (pontosabban a miatta bevezetett korlátozó intézkedések) teremtették meg, Szélék másodszor próbálkoznak ilyesmivel, első alkalommal azonban a hatóságok nem léptek fel ellenük.
Holott akkor is ugyanazért protestáltak, mint most: például nehezményezték, hogy a kormány késve és kevés támogatást ad a piacukat vesztett vállalkozásoknak; felháborítónak tartják, hogy a az egészségügyi dolgozóknak nincs megfelelő védőeszköze; megengedhetetlennek gondolják, hogy a kabinet a veszélyhelyzetet a kritikus hangok elnémítására, az ellenzéki pártok ellehetetlenítésére használja. Megjegyzendő: a rendőrök nem voltak részrehajlóak: nemcsak az autók "kürtjeit" használókat fenyíttették meg, de azokat is, akik biciklicsengővel szidták a rendszert.
Szerző

Egy debreceni aranyifjú szüleivel osztja meg örökségét Vajna Tímea

Publikálás dátuma
2020.04.27. 17:57
Andy Vajna a NOBU konyháján
Fotó: Kallos Bea / MTI
Vajna Tímea új szerelmének szülei, a Reál élelmiszerlánc alapítói szálltak be a néhai filmproducertől és kormánybiztostól örökölt belvárosi luxusétterembe.
Andy Vajna özvegyének már nemcsak szerelme, hanem – a cégpapírok szerint egyelőre családja révén – üzlettársa is a bulvársajtóban és Vajna Tímea posztjaiban Zoltánként emlegetett aranyifjú – írta meg hétfőn a 24.hu. A portál emlékeztetett: korábban az asszony a Blikknek számolt be arról, hogy „kedvese lett Andy Vajna éttermének, a magyarországi többségi tulajdonosa”. A hely a belváros szívében, a Kempinsky hotel oldalában működő Nobu luxusétterem, ugyanakkor Az adatbázisban azonban ez még nem látszik, április 22-ei az utolsó változásbejegyzés, és abból cikkünk írásakor még csak a 49 százalékos üzletrész lelhető fel.   A japán éttermet üzemeltető Buno Kft.-be beszálló Alaszka 2000 Kft. tulajdonosa az elérhető cégadatok alapján valójában nem a Vajna Tímea mellett feltűnő fiatalember, hanem a szülei: Ráthonyi Zoltán és Ráthonyi Zoltánné.  Mint azt a 24.hu kiemeli, Ráthonyiék az egyik legnagyobb magyarországi kiskereskedelmi láncról, a Reálról ismertek. Cégük, az Alaszka Kereskedelmi Kft. a Reál Hungária Kft. egyik alapítója, élelmiszer- és vegyiáru kis- és nagykereskedelemre specializálódott. Az idősebb Ráthonyi Zoltán 2019-ben a 6-8 milliárd forintra becsült vagyonú vállalkozók között szerepelt, akárcsak a kaszinótulajdonos Szima Gábor. 
Szerző