Zivatarok miatt adtak ki figyelmeztetést

Publikálás dátuma
2020.04.27. 07:25
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Napközben akár 25 fokot is mérhetünk, késő estére 9 és 16 fok közé hűl le a levegő.
Hétfőre kilenc megyére (Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala) is elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az előrejelzés szerint a nap második felében nyugat felől a Dunántúlon előfordulhatnak zivatarok, amelyeket átmenetileg erős széllökések kísérhetnek.
Délelőtt elsősorban a nyugati országrészben és az északkeleti megyékben lesz több a felhőzet, máshol sok napsütésre számíthatunk, de a délutáni órákban már keletebbre is megnövekszik a gomoly-, illetve fátyolfelhőzet. Délutántól nyugat felől elszórtan valószínű zápor, zivatar. Éjfélig nagyjából a Duna vonaláig juthat el a csapadékzóna. A délies szelet főként a nyugati tájakon élénk lökések kísérik, de zivatarok környezetében erős lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 25 fok között valószínű, késő estére 9 és 16 fok közé hűl le a levegő.
Szerző

Őszre csúsznak a kampányoltások

Publikálás dátuma
2020.04.27. 07:20
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Vélhetően a következő tanévre csúszik a hetedikes lányok HPV (humánpapilloma vírus) elleni kampányoltásának második adagja – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) lapunknak küldött válaszából.
Mint írták: míg az életkorhoz kötött kötelező védőoltások beadása a szokásos rendben zajlik, a kampányoltásokra a járványt követően kerül majd sor. Magyarországon 2014-ben került be a HPV elleni oltás az immunizációs programba, felmenő rendszer nélkül (tehát minden évben csak egy korosztály kap oltást). A védettség eléréséhez fél éves időközzel két oltásra van szükség, melyet nálunk a 7. évfolyamba járó lányok ősszel és tavasszal ingyen kapnak meg. Egyetlen feltétele, hogy a szülő nyilatkozzon: kéri az oltást. Az államtól a 2018/19-es tanévtől a 9 komponensű, legszélesebb körű védelmet nyújtó HPV elleni védőoltást kapják a gyerekek. Idén az iskolai oktatás járvány miatti felfüggesztése nehezíti a lányok második oltását. - Nem történik semmi baj, ha őszre csúszik, és a nyolcadik elején kapják meg a vakcina második adagját – nyilatkozta a Népszavának Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke. Az immunizáció nem veszít a hatékonyságából, és nem is kell újra kezdeni az oltási sorozatot. Természetesen, ha a kormány még az év vége előtt legalább három héttel megnyitja az iskolákat, akkor elvben beadható még tavasszal is. Feltéve, ha minden iskolára marad kellő számú gyermekorvos. Annak következtében ugyanis, hogy a 65 éven felülieknek korábban megtiltották a közvetlen betegellátást, a gyermekorvosok mintegy negyede hiányzik. Póta György jelezte: a HPV-hez hasonló másik iskolai kampányoltást, a hepatitiszt még beadták márciusban. A 18 hónapos korig kötelező vakcinákat pedig most is mindenki időben megkapja. Ugyanis ott, ahol kiestek az orvosok a napi ellátásból, összevont körzeti rendeléseket működtetnek. Sőt a nem kötelező, csak ajánlott meningococcus B elleni védőoltás beadása is könnyedén időzíthető a kötelező oltások időpontjához. Jelenleg a tuberkulózis (TBC), a torokgyík, a szamárköhögés, a tetanusz, a járványos gyermekbénulás, a kanyaró, a rubeola és a mumpsz mellett a pneumococcus, a hepatitis B, valamint tavaly óta a bárányhimlő ellen kapnak a gyerekek kötelezően oltást.                                                                                                                     
Szerző

Újabb 83 koronavírusos beteggel 2583 a fertőzöttek száma Magyarországon

Publikálás dátuma
2020.04.27. 07:08

Fotó: koronavirus.gov.hu
Elhunyt nyolc ember a fertőzés következtében.
Újabb 83 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 2583 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 8 idős krónikus beteg, így már 280-an haltak meg a fertőzés következtében – írja a kormányzati tájékoztató oldal.  Gyógyultan 498-an távozhattak a kórházból. Jelenleg 931 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 52-en vannak lélegeztetőgépen. A honlapon ismét felhívták a figyelmet arra, hogy a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat. Különösen kérik a budapestieket, hogy tartsák be a korlátozásokat, mert a fővárosban van a legtöbb fertőzött.  Hangsúlyozták, hogy ahogy az eddigi elhunytak adataiból is látszik, a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, ezért nyomatékosan kérik az időseket, hogy maradjanak otthon, és a bevásárláshoz kérjék hozzátartozóik vagy az önkormányzat segítségét. Az idősotthonok ellenőrzése zajlik, az intézmények vezetőit és a fenntartókat kérik a járványügyi intézkedések fokozott és folyamatos végrehajtására.  
Szerző